Честит юбилей на Арон Аронов!

| обновено на 28.07.17 в 15:35
Анелия Шуманова и Арон Аронов в „Една нощ във Венеция“.
Снимка: aronaronov.weebly.com

В двата последни петъка на юли „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в компанията на една от най-ярките звезди на българския музикален театър от близкото минало с красив глас, завидна артистичност и бляскава кариера. На 12 юли Арон Аронов навърши 80.
Репертоарът му включва почти всички централни партии в най-популярните и поставяни оперети на Офенбах, Щраус, Лехар и Калман. През 1965 година, когато е приет в състава на ДМТ „Стефан Македонски“ поема щафетата от легендарните тенори Любомир Бодуров и Минко Босев. Любимият му партньор е бил Видин Даскалов, а сред бляскавите му партньорки са знаменитости като Анета Цанкова, Тинка Краева, Лиляна Кошлукова, Донка Шишманова, Божана Продева, Лиляна Кисьова, Людмила Чешмеджиева, Диана Попова, Анелия Шуманова, Зорка Димитрова, Сабина Тянкова, Светлана Иванова, Добрина Икономова. Певческото му дълголетие е забележително - остава водещ солист на Музикалния театър до 70-ия си рожден ден! Разговорът с него започна от може би най-успешната му роля в прочута Лехарова оперета – „Страната на усмивките“, за да продължи с историята на един много интересен и наситен живот, изпълнен с музика и любов.
Говорихме за обучението му при знаменития маестро Христо Бръмбаров; за дебюта във Варненската опера с Алфред от „Травиата“; за първите оперни изяви на софийска сцена – Манрико от „Трубадур“, Ернани от едноименната опера; за преддебютното му участие на сцената на ДМТ – Фреди от „Моята прекрасна лейди“ на Лоу; за официалния дебют в класическата френска оперета „Дъщерята на мадам Анго“ на Льокок; за още роли, постановки, партньори и партньорки, режисьори и диригенти.

За Арон Аронов беше особено приятна изненада да чуе фрагменти от един много ценен запис в Златния фонд на БНР – премиера на „Птицепродавецът“ от Карл Целер, запис от 20 септември 1967 година, дирижиран от Давид Недялков с участието на Лиляна Кошлукова, Тинка Краева, Видин Даскалов, Хрисанд Бъчваров, Людмила Чешмеджиева в една от най-успешните си роли – Кристъл и разбира се – Арон Аронов в главната роля на Адам.

На финала 80-годишният тенор се обърна към слушателите: Има стари млади, има и млади старци. Скъпи слушатели, не е важно на колко години сте. Важно е да не признавате, че остарявате, или че сте стари. И ако съумеете да го направите, а това не е много трудно, просто ще живеете на белия свят по-дълго.

Написах нещо за моя юбилей и искам да го чуете и вие:
Навърших аз осемдесет
и не мислете, че е зле
остават толкоз дни напред -
ще се живее! Олеле!.


Разговора с Арон Аронов можете да чуете в звуковите файлове.
Марио Николов, Добрина Икономова и Арон Аронов (вдясно) в „Прилепът“.    Снимка: aronaronov.weebly.com