За тези, които искат да вървят напред

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Речено е, че си струва да се помогне не само на този, който просто има нужда от помощ, но и на онзи, който иска да върви напред, а и знае какво иска. Единствената засега преакселераторска програма за подкрепа на млади хора със свежи зелени идеи във висше учебно заведение у нас – Greenhouse, прави точно това: тази година в СУ „Св. Климент Охридски“, спечелил си това право в конкуренция с няколко други наши водещи университети. Сред отличените по тази програма значими идеи са три на екипи от Биологическия и една – на Геолого-географския факултет на Университета.
Доц. д-р Стелиян Димитров и докторантката Ана Димитрова от катедра „Картография и ГИС“ на Алма Матер споделят своите размисли за Greenhouse, както и за перспективния проект „Интелигентен растеж“, с чиято помощ се разгръщат модерните възможности на един умен дрон с бъдеще, готов да служи на земеделието.ВИЖТЕ ОЩЕ

Нобелистът Бари Бариш – гост на България

На 11 и 12 декември в БАН и в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гостува единият от тримата лауреати на Нобеловата награда за физика от 2017 година. Професорът от Калифорнийския технологичен институт и ръководител на проекта LIGO Бари Бариш, който бе удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Алма Матер изнесе пред свои български колеги..

публикувано на 13.12.18 в 17:40

Науката и Далечният изток

От времето, когато Маршал Маклуан обобщи, че светът се превръща в глобално село с помощта на Интернет, мина около половин век. И днес, обаче при модерните съчетания на глобално и локално, които родиха дори новата дума „глокализация“, отчитането на националната идентичност и особеностите на онова, което наричаме „манталитет“ остава необходимо познание...

публикувано на 13.12.18 в 17:05

Ариана Гранде и Сий Ло Грийн

Ариана Гранде е американска актриса, певица и автор на песни. Тя започва кариерата си през 2008 г. в мюзикъла „13“, на Бродуей. Издава четири студийни албума. Първият от тях е озаглавен Yours Truly и излиза през 2013 година. Дебютира под номер 1 в американската класация за албуми на списание Billboard, което прави Гранде една от изпълнителките, които са..

публикувано на 13.12.18 в 13:30
Караваджо,

Храна за гледане

Храната е вълнуваща тема за художниците, откак съществува светът. И далеч не само буквално като пържените яйца, които татко Джепето, бащата на Пинокио, беше нарисувал на стената в дома си. Изображения на храна има по фараонските саркофази и вилите на римските патриции, в ренесансовите стенописи и картините на старите майстори. Няма съмнение, че..

публикувано на 13.12.18 в 10:48
Творба на Николай Ростовцев

Премълчаната история на белогвардейците в България

Темата за белоруската емиграция, която след 1917 г. намира спасение в България, много рядко става център на общественото ни внимание. И ако по време на диктатурата на пролетариата тя бе съзнателно премълчавана, то през последните демократични години темата е неосъзнато забравена. А съдбата на „българските“ белогвардейци се явява част не само от..

публикувано на 12.12.18 в 17:15