Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони
Владимир Зарев
БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домът на „Драган Цанков“ 24 – филиал на Софийска градска художествена галерия

През тази седмица беше представен официално новият филиал на Софийската градска художествена галерия – той се намира на столичния булевард „Драган Цанков“ №24, в дома на художника Дечко Узунов, чиято 119-ата годишнина от рождението се наврши на 22 февруари. Там, в ателието на твореца, беше открита изложба с работи от фонда на галерията под наслов..

публикувано на 23.02.18 в 19:05

Необикновените приключения на футболиста Нане Стоичко

Един български футболен талант броди по Европата и света, като хвърля в недоумение всички със своите подвизи. В неговата родина възторжени спортни репортери разказват за похожденията му в кръчмата „Весела България”. Действащи лица: Нане Стоичко - голмайстор, международна футболна звезда Руси Банков - лицензиран футболен агент Стойне Никодимов - деятел,..

обновено на 23.02.18 в 15:27

Желко Иванкович за първи път с книга на български

Малко се знаят днес имената на съвременните поети, особено на тези от така наречените „малки езици“, които мощната машина на маркетинга и рекламата не иска да припознае и така остават далеч от евентуалните си читатели. Има обаче имена, които си струва да бъдат запомнени. Едно от тях е на Желко Иванкович (1954). Той е сред най-добрите съвременни поети на..

публикувано на 23.02.18 в 14:35
Франсис Макдорманд получава наградата за най-добра актриса за ролята си в

Франсис Макдорманд – фурията на Холивуд

Трагикомедията и абсурдът дебнат от всеки ъгъл на „Три билборда извън града“ и те подканват да се вгледаш по-сериозно в историята на харизматичната в отчаянието и агресията си „каубойка“ Милдред Хейс, която е готова на повече от всичко, за да раздаде справедливост за смъртта на дъщеря си. Макар филмът на режисьора Мартин Макдона да заслужава повече от..

публикувано на 23.02.18 в 14:10
Кръстю Лафазанов в ролята на Премиера

Да, господин премиер!

Тази вечер ще се състои премиерата на спектакъла „Да, господин премиер!“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“. Ако заглавието ви се струва познато - не се учудвайте. Пиесата на Сър Антъни Джей и Джонатан Лин е сценична адаптация на едноименния сериал, излъчван по Би Би Си през 80-те години и се превръща в абсолютен телевизионен хит. Политическата..

публикувано на 23.02.18 в 13:45