Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони

Владимир Зарев
БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Нейчев

Ново читалище ще отвори врати в Добрич

На 25 ноември учредително събрание в ДКТ "Дора Габе" в Добрич ще даде началото на ново читалище в града. Изявени творци  са поканени в Обществения му съвет, а за име на читалището най-вероятно ще бъде избрано това, на писателя Ивайло Петров. Читалището е замислено като модерен център за неформално образование, творческа лаборатория, средище, където..

публикувано на 22.11.17 в 09:50
Рейчъл Абът

Криминален трилър в „Литературен наблюдател”

На фокус този път е Рейчъл Абът с книгата си „Дъщеря назаем”. Авторката е родена и израснала в Манчестър, Северна Англия. Развива писателските си умения още докато ръководи компания за интерактивни медии, но едва през 2011 г. публикува самостоятелно първия си роман - криминален трилър. Вдъхновена от неимоверния успех на книгата както в родната й..

публикувано на 22.11.17 в 09:22

"Архипелаг" с премиера в София

Довечера Галерия-книжарница „София Прес” ще събере приятелите и ценителите на Гриша Трифонов. А рано отишлият си поет вероятно ще гледа някъде отвисоко този нов сборник, събрал цялото му творчество и ще се усмихва. Гриша беше бард, писател, журналист, издател, композитор на много песни по стихове на популярни български поети. Носител е на националните..

публикувано на 21.11.17 в 17:07
Елка Няголова в студиото на

Елка Няголова с юбилейна поетична книга

Шест грама Тези сребърни струни в душата отдавна пищят. Да, наум си пищят, като рано захвърлени котета. В канавката наблизо завършва им кръстният път. Ще умрат под студения дъжд, със ужас в окото… Тези сребърни струни… О, как досега не ръждясаха! А в душата бълбукаха често високи, въртопни води! И пищяха сиротните котета, защото им беше ясно: Отминава..

публикувано на 21.11.17 в 16:30
Кадър от филма „Кристалът на душата“

„Кристалът на душата“ премиерно

Какво са записали в нашите души и какво записваме в душите, които идват след нас? Дали едно детство може да бъде спасено? Още много други въпроси задава филмът „Кристалът на душата“, който ще бъде представен за първи път на голям екран днес, когато отбелязваме Деня на християнското семейство. „Кристалът на душата“ е нещо много съкровено. Една история,..

публикувано на 21.11.17 в 15:35