Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони
Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от спектакъла

Младият екип на „Кралят елен“ играе в подкрепа на студентски фестивал

Осемте млади актьори от екипа на спектакъла „Кралят елен“ ще играят благотворително тази вечер в театър „Азарян“ - приходите ще бъдат дарени за каузата на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, за да се подпомогне провеждането на второто му издание през 2019 година в Стара Загора. Фестивалът е създаден миналата година след..

публикувано на 21.09.18 в 14:05
Емил Басат и неговата нова книга

Пътешествие в полската култура

Още от 1984 г. Емил Басат се е заел да представя най-известните български преводачи. Известни са неговите два тома „Преводът – лица и маски“, както и „Чешки триптих“, и „Българо-унгарски двуглас“. Той продължава в годините неуморно да прави тези портрети и интервюта с преводачите, като последният му труд се нарича „За Полша с любов“. Емил Басат ни среща с..

публикувано на 21.09.18 в 09:20
Актьорите Линда Русева,
Елена Кьнева, Тодор Димитров, Мая Бабурска и Кольо Михайлов

Есенни забави в Кабаре "Фата Моргана"

Кабаре „Фата Моргана“, култовото предаване на редакция  „Хумор и сатира“, ще потопи слушателите в хаотичната атмосфера на края на лятото, края на ваканциите и началото на сериозния есенен живот. Шеги и недоразумения, абсурдни ситуации и невероятни сюжети обиграват разнообразни страни на нашето ежедневие, за да го направят истински различно. Историите..

публикувано на 21.09.18 в 09:10
Джанет Уинтърсън

Джанет Уинтърсън и „Написано върху тялото“

Наричат Джанет Уинтърсън една от най-добрите съвременни писателки. Наричат я още скандална. Но също така и елитарна. И въпреки, че романът „Написано върху тялото“ е третата й книга, която излиза у нас, името й е непознато на широката публика. Защо това е така, дали и в тази книга Джанет Уинтърсън се интересува от социология на пола и дали..

публикувано на 20.09.18 в 16:39

Премиера на списание „Култура“

След силни страсти около спирането на вестник „Култура“ и появата на ново списание със същото име, вече е факт първият брой на списанието. Изданието ще има – освен другите си задачи и тази да се конкурира с безспорния авторитет на вестник „Култура“, който пък предстои да излезе през октомври с ново име. Впрочем тъкмо „главата“, името, беше една от..

публикувано на 20.09.18 в 16:06