Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони

Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стопаните дори не подозират, че къщата им имала балкон

Така завършва прочутото стихотворение на Атанас Далчев – един от най-важните български поети. Преписано на ръка, то стои на финала на книгата със заглавие „Балконът“, издадена с почит към Далчев. Книгата е от рисунки,  при това черно-бели. Художничката е Калина Мухова. Както казват издателите на четвърта корица: „Това е книга без думи.....

публикувано на 17.12.18 в 14:45

София – град на творческата икономика

Според изследване на Обсерватория по икономика на културата, столицата ни с основание може да бъде наречена София – град на творческата икономика. Какво означава това и какви са данните от изследването, които ни водят до този извод? Защо според тях, София се присъединява към Лондон, Берлин и Виена - градове, изградили културните си..

публикувано на 17.12.18 в 14:35

Коледен концерт във Варна с музикалните таланти на фондация „Стоян Камбарев“

Фондация „Стоян Камбарев“ организира във Варна коледен концерт с участието на младите музикални таланти, подкрепени от фондацията през годините. В спектакъла ще звучи класическа музика, госпъл и поп музика, в изпълнение на оперните диви Весела Янева и Мария Славова, братята цигулари Алекс и Мартин Зайранови, пианиста Светослав Тодоров, който..

публикувано на 17.12.18 в 13:25
Сградата на Баухаус в Десау, построена през 1925

Баухаус и масовата архитектура

През следващата година Германия ще отбележи с голям проект и много събития 100-годишнината от основаването на школата Баухаус. Висшето училище за пластични изкуства, дизайн и занаяти остава в историята като едно от най-прогресивните учебни заведения на своето време, чиито открития реално променят визуалния облик на съвременния свят.   То е..

публикувано на 17.12.18 в 12:15

Какво знаем за Художествената гимназия

Тази малка, но особено ценна като памет книга: „Какво знаем за Художествената гимназия“ излезе на книжния пазар. Това е една лична, но свързана с култовата художествена гимназия „Илия Петров“ изповед, защото авторка е художничката Светла Чакърова, дългогодишен преподавател, педагог, художник и колега от това престижно училище.   Самата тя е била..

публикувано на 17.12.18 в 11:58