Владимир Зарев на 70

За властта, езика, словото, книгите и другите писателски демони
Владимир Зарев
Снимка: БГНЕС

Благодарим на писателя Владимир Зарев, че сподели със слушателите на „Артефир“ празника си. Тази вечер от 19 часа в Софийската градска художествена галерия можете да го поздравите лично за юбилея му. Специално участие в тържествената вечер ще вземат професор Михаил Неделчев, актьорът Ириней Константинов и камерният оркестър на Бедрос Папазян.

За юбилея на обичания български романист издателите ще организират творчески срещи с Владимир Зарев в Пловдив, Велико Търново, Варна и Видин.
Днес ще бъде представена и книгата „Владимир Зарев. Литературна анкета“, подготвена съвместно с литературния историк професор Николай Димитров от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
Изданието е резултат от дългогодишни наблюдения и разговори между двамата. Книгата-анкета с Владимир Зарев е напълно в духа на класическата българска литературна традиция. А отговорите на големия български съвременен разказвач отвеждат читателя в един почти кинематографичен свят на реални личности и събития от историята и култура на 20-и и 21-ви век. Едновременно с това ни позволяват да се доближим максимално да тайнството на писателския труд и алхимичната лаборатория на словото.

За тези, които са пропуснали да прочетат някоя от книгите на Владимир Зарев, прилагаме и препоръчителен списък със най-четените и определящи творческата му биография заглавия: стихосбирката – дебют „Ако това е времето“, „Неспокойни чувства“ – разкази, сборниците с разкази и новели: „Така хубаво, мъчително безкрайно“, „Дунавски новели“ „Процесът“, романите „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Изборът“, „Светове“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“, „Голямата странна градина“ – приказки за деца и възрастни и култовият според някои читатели – „Разруха“, но и „Денят на нетърпението“, „Земя на кръстопът“, Трилогията: „Битието“, „Изходът“, „Законът“, а също така – „Орлов мост“.

И ще повторим думите си от една предишна публикация в сайта на БНР за Владимир Зарев, които не са загубили актуалност…
От най-талантливите обикновено се търси отговор и за неталантливото живеене на останалите. Защото мислещите обясняват абсурдите, а мъдрите опитомяват с човечност изпуснатия впряг на свръхинформацията. Защото истината тежи повече, ако е написана от някого, на когото вярваме, защото се възхищаваме на таланта му. И българите си имат сетиво за талант. Разпознават го, въпреки рекламите и нравите на времето. Разпознават го и когато не се опитва да ги забавлява. Ала за жалост ореолът, с който народното признание отличава дарованието и мъдростта у нас, е ако не трънен, то най-често – невидим.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хорхе Луис Борхес

За Борхес – пристрастно

„В своето творчество Борхес се придържа към няколко изконно философски теми, към които има специално пристрастие, дори обсесия: единството и разнообразието, реалността и нереалността на света, времето във всичките му форми и измерения, вечността, движението и застоя, относителността на моралните ценности…“ Това пише Лиляна Табакова в своя текст в..

публикувано на 23.06.18 в 09:00

За възрастните хора и изкуството

Преди дни доброволци с табелка „Изкуство без възраст“ очакваха възрастни хора пред Народния театър „Иван Вазов“, за да направят безплатна културна обиколка на събития в София. Проектът е на фондация Credo Bonum и идеята е да се помогне на възрастните хора да преодолеят културната изолация, в която живеят. Разговаряме с Мила Стоянова, която..

публикувано на 22.06.18 в 15:30
Една от фотографиите на Ани Колиер от серията „Куба“ (фрагмент)

Фестивалът „Етюди и приятели“ на три сцени в София

Столичната галерия „Етюд“, пространството за съвременен танц и пърформанс – ДНК и танцовият център „Дерида“ посрещат участниците и гостите на третото издание на фестивала „Етюди и приятели“ тази година. От 2016 година насам фестивалът изгражда мост между артисти, хореографи и танцьори от България и различни страни чрез съвременните форми на сценичните..

публикувано на 22.06.18 в 15:23

За музея като място на чудеса

Какво се случва във ваканционното училище в Националния политехнически музей през лятото и имат ли нужда децата освен да учат за наука, изобретения и открития, да знаят как да се държат в музеите? Това са въпросите, на които ни отговаря Мадлен Янева-Георгиева от Политехническия музей. Тя ще ни каже как децата могат да се запалят за науката и как..

публикувано на 22.06.18 в 15:05

Ден на испанския език

На 23 юни Институт Сервантес отново ще отпразнува Деня на испанския език. Този ден се отбелязва вече десета година и е съпътстван с богата културна програма. Празникът започва от 11 часа на открито пред сградата на института и ще продължи до 16 часа. Домакините са подготвили много изненади – съвременно изкуство за деца, концерти с испанска музика, игри,..

публикувано на 22.06.18 в 14:44