Четвъртък, 12 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Философски диалози: Що е съвременност от философско гледище.

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Избрани фрагменти от албума Fire It Up – Live на Джо Кокър. Продукцията e последна в дискографията на незабравимия певец и се появи през 2013 година.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Процесът“ от Франц Кафка

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Песни и мелодии в ритъма на колумбийския танц кумбия. Сред участниците: „Мерекумбе“, „Чича Либре“, „Лос Мирлос“, Аксел Кригер и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на формация „Багри“, Ваня Дженезова, Славчо Александров, Валентина Добрева, Борислав Гълъбов и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Сънят“ – автор: дете

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Спомен за режисьора и сценарист Рангел Вълчанов, роден на тази дата през 1928 г.
• По-здрави: Защо есента не е време за диети?
• Избор на водещия: Малката Анна за конкурса за детска рисунка „Земята на Св. Иван Рилски“ или как децата обичат България.
• Музикален акцент.
• „Рязко“ с Димитър Бежански.
• Сутрешен гост: Писателят Димо Райков за прегръдките между Европа и България през последните десетилетия, родното председателство на Съвета на ЕС, човешките съдби и пътят между романите му „Реката на смъртта“ и премиерния – „Франция, разреши да те обичаме“.
• Човекът: Журналистът, ПР-експерт и пътешественик по душа Пламен Старев.
• Минути за култура:
- Културни новини;
- Режисьорът Галин Стоев за постановката „Танцът Делхи“ на съвременния руски драматург Иван Вирипаев на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• В Деня на очното здраве – как да го опазим или как да се лекуваме, ако не сме успели? Къде се предлагат безплатни консултации на този ден?
• За 16-и пореден път – „Мениджър за едни ден” – една от най-популярните младежки инициативи, която се провежда едновременно в над 100 страни от целия свят – кои са участниците?
• За кого ще е полезна новата онлайн платформа, която ще свързва предприемачите в България с наши сънародници с бизнес по целия свят?
• Сигурни всеки ден

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Избрано от албумите на Дайдо, „Готан Проджект“ и „Чамбао“.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• За усета на издателя – разговор с Емилия Масларова, издател на книги от тазгодишния нобелов лауреат за литература Казуо Ишигуро и преводи на тазгодишния носител на награда за ярки постижения на Съюза на преводачите Владимир Молев.
• Първо издание на Порт Прим Арт Фест в Бургас –директно включване на Силвия Чолева, участник във фестивала с радиопиесата „Името, твоето име“.
• „Алонсо“ от Щефан Фьогел – премиера в театър „София“.
• Юбилеят на писателя Владимир Зарев – повод за поглед към съвременната българска литература.
• Репортаж от честването в СГХГ с изказвания на Стойо Вартоломеев, проф. Михаил Неделчев и др.
• Ивайло Петров за цикъла от художествени фотографии, вдъхновени от филмите във фестивала Cinelibri и представени на четири места едновременно.
• „Екология“ – първият авторски проект на един от най-известните български контрабасисти Димитър Карамфилов.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Да скицираш живота с думи – разговор с поетите Иван Вълев и Вангел Имреоров в поредицата ни „Младите в изкуството“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
С камерни творби на виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен ще усетим духа на австрийската столица преди близо два века и половина. Брилянтните изпълнения са на пианистите Святослав Рихтер и Алфред Брендел; флейтистите Патрик Галоа и Жан-Пиер Рампал и ансамблите: Амадеус квартет, Канадски брас квинтет, духов ансамбъл „Холигер“ и др.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Умните технологии навлизат в ежедневието ни
Разговор с докторанта по компютърна химия и нанотехнологии Божидар Стефанов, участвал в работата по един международен проект в университетската лаборатория „Ангстрьом“ в Упсала при разработването на самопочистващи се прозорци, дрехи, които „се перат“ със светлина и покрития, които биха могли да пречистват въздуха във вътрешността на домовете ни.
• 360 градуса: Цветомил Воиславов от катедрата по аналитична химия в СУ „Св. Климент Охридски“ за приключенията на живака и сярата през вековете от древни времена до наши дни.
• Вечният двигател: Нобеловата награда по химия за 2017 година.
• Новини от света на науката и технологиите: най-скъпият химически елемент – калифорний.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Детелина Стаменова – страхът да останеш без мобилен телефон или за модерните измерения на номофобията в цифровата ера.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
„История на изкуството за деца” – 1 част
• Градината на Айхщет.
• Историята на Лейла и Меджнун.
• Храмовете на езерото Тана в Етиопия
„История на изкуството за деца“ – 2 част
• Средновековният Инсбрук – дворците Хофбург и Амбрас и църквата.
• Хофкирхе.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Жени композиторки: Сесил Шаминад

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Представяме музиката на композитора, диригента, гл. художествен ръководител на ансамбъл „Дунав“, Видин – Генчо Генчев, който ни напусна преди дни, и песните на ямболската певица Йорданка Илиева.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Маймунката и перлената огърлица“, по африканска приказка.

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Фестивални предложения:
- Аджитато започва с концерти в Първо студио на БНР;
- първи фестивал „Конкордия“.
• 100 години музикален театър – празнична програма представена от директора Мариана Арсенова.
• Завърши конкурсът за камерна музика в Пловдив – кои са наградените.
• Нов симфоничен оркестър открива своя сезон – представя го Юлия Христова.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „Триумф“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Ще ви представим международната кампания срещу училищния тормоз: „Имаш силата – бъди приятел“, която започна в края на септември и иска да покаже на децата какво е истинското приятелство и да им даде увереност да се справят с насилниците в училище.
Инициативата стартира на 27 септември с творческо състезание за всички училища в страната „Клуб приятелство: Имаш силата – бъди приятел“. В него децата от 6 до 18 години могат да участват заедно като клас и да изпратят свой идея за дизайн на значка за приятелството. Класът победител ще получи истински значки със своя дизайн и ще участва в „Работилница за откриватели“ с Географ.БГ. В подкрепа на кампанията има клипове, които показват на децата как да се справят с хулиганството и насилието, а също им показват игри, които могат да ги обединят.
Партньори на кампанията са асоциация „Родители“, научната платформа „Географ.БГ“ и юношески медии.
Според международно изследване на УНИЦЕФ „Поведение и здраве при деца в училищна възраст“ учениците в България са в първите десет страни по индикатор „училищен тормоз“ (от общо 43 страни по света, където е правено изследването в периода 2013 - 2014 година).
В студиото: Евелина Лафчийска и Доротея Николова от асоциация „Родители“.
• Представяме ви Лана дел Рей и нейния нов албум.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Кийт Джарет – 1 част
Кийт Джарет като спонтанен пиано импровизатор и като лидер на американското трио с Пийкок и де Жонет и европейския квартет с Гарбарек, Кристиансен и Даниелсон.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 21 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам • Прогресив рок и концептуални албуми • „Диър Хънтър“ стартирали първоначално като страничен проект на Кейси Кресченцо, продължават вече 12 години да радват почитателите си със самобитното си и разпознаваемо присъствие на музикалната сцена. Ще ги чуем с първата и за сега последна част..

публикувано на 20.07.18 в 12:40

Петък, 20 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Небесна космогония Луна и звезди от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“ „Младините на един народ“ от Майя Динева от 3.00 до 5.00 часа Концерт от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Английски фолклор от 5.30 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 19.07.18 в 08:45

Четвъртък, 19 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Български села с легендарни имена Обезлюдяващи села със стряскащи имена от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концертният албум Roberto Fonseca Live на кубинския пианист и композитор Роберто Фонсека. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“..

публикувано на 18.07.18 в 08:45

Сряда, 18 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Астрономия срещу астрология Доводите „за“ и „против“ от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Дни 3 Посветена на дните от седмицата песенна лирика от: Пол Саймън, Живко Колев, Бари, Морис и Робин Гиб, Живко Колев, Дейвид Бауи, Александър Петров и група „Те“...

публикувано на 17.07.18 в 13:00

Вторник, 17 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Цивилизациите на градовете: Средновековната представа за свещения Рим и свещения Йерусалим от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Тобиас Хофман трио – концерт от INNtöne Jazz Festival в Германия. от 2.00 до 3.00 часа Запазена марка „Радиотеатър“..

публикувано на 16.07.18 в 08:30