Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 25 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Култура на гласуването: Ограниченията на мажоритарния вот и неговите алтернативи

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам – Изпята поезия
Играещият човек – 2 част
Стихове и песни от: Дамян Дамянов, Бони Райт, Иван Тенев, Георги Минчев, Нино Ферер, Стинг, Кени Роджърс, Васил Петров, „Ийгълс“, Стийв Милър бенд.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Ретро“ от Александър Галин

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и уърлд от Прованс и Каталуния. Изпълнението е на „Мусу Те е ле Жове“, Ай Тал, „Менайс а Труа“, „Л‘Хам де Фок” и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Осман Демов, Недко Петров, Оркестъра за народна музика на БНР и други.

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Момичето, което не искало да бъде красиво“, приказка от Азорските острови

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Посланията на Никос Казандзакис 60 години след смъртта му – разговор с Христо Куфров от българското дружество „Приятели на Никос Казандзакис“.
• По-здрави: До какви травми и заболявания може да доведе носенето на неудобни обувки?
• Избор на водещия: Световен ден за информираност по проблемите на малките хора – разговор със Светослав Чернев от Националната организация „Малки български хора“.
Музикален акцент.
• „Рязко“ с Георги Гълов.
• Сутрешен гост:
Разговор за началото на Международната научна конференция „Симеонова България в историята на европейския Югоизток: 1100 години от битката при Ахелой“, която се провежда в Поморие от 25 до 28 октомври.
• Валентин Вацев – за геополитическите заявки на Руската Федерация и главните проблеми на съвременността след изказването на руския президент Владимир Путин по време на заключителната сесия на дискусионния клуб „Валдай“ в Сочи.
• Човекът: Лесовъдът учител Жельо Марев.
• Минути за култура:
- Културни новини;
- „Лебедово езеро“ откри новия сезон на балета на Старозагорската опера – какво предстои.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Изтича срокът за прием на документи по проект „Родители в заетост“ – картината до момента и изводите – включване на представител на Агенцията по заетостта (при 1500 места капацитет за детегледачки в първа фаза на проекта, са кандидатствали 650 майки и 380 безработни...)
• Започва благотворителна акция „Дни на доброто“, която цели деца с двигателни увреждания да бъдат качвани в планината. Идеята е не само да се даде различното преживяване на тези деца, а да усетят, че не са сами в усилията и мечтите си. Гост: Юлия Банкова, психолог и арттерапевт и включване на Виктория Недялкова, планински спасител от БЧК - Самоков, чиято дъщеря видяхме на един от Рилските върхове.
• Има ли решение проблемът с тежките ученически чанти и как го правят по света – разговор със Саня Конакчиева от сдружение „Настоящи и бъдещи майки“, които започнаха битката преди 6 години.
• По пътя: репортаж от с. Мадара

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Мирослава Кацарова представя Пловдив Джаз Фест 2017, който ще ни срещне със световни имена като Джейсън Моран, пианист и композитор, саксофонистите Дони Макаслин и Джошуа Редман, както и с плеяда български изпълнители;
• Петър Дундаков, Пламен Джуров и Пол ван Брюхе – трима творци, които интерпретират срещата си на една сцена индивидуално и чрез произведенията, написани специално за случая. Проектът Strings Attached свързва не просто музиката, но и България и Холандия, Париж, Амстердам и София в едно общо музикално европейско пространство, в което за съвременните артисти няма граници за изява. Проектът е подкрепен от Посолството на Кралство Нидерландия в България.
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Надеждата като начин на живот

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Панорама на японското кино и традиционно японско изкуство кири-е в рамките на Дните на японската култура в България.
• Благовеста Лингорска за преводите на Капушчински на български език – издадени и предстоящи.
• „Мрамор“ – роман от аржентинския писател със слава на „ъндърграунд икона“ Сесар Айра.
• „Гоген алхимикът“ – изложба в Гран пале, Париж. Представя я проф. Стоян Сгурев.
• Големите есенни панаири на изкуство в Западна Европа – кореспонденция на Нели Попова от Женева.
• Ретроспективна изложба на художника Стоян Черников, живописец и карикатурист, в Русе
• Христо Йоцов за най-новия си проект Jazz Cats Project.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Колоритът в спектаклите и драматизмът в картините на Петринел Гочев. Портрет.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Записи от фестивала в Рига

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на държавата КТБ
Повод за предаването е двегодишно журналистическо разследване, което съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса „Къде са парите”. Гостите в студиото ще разкажат историята на Корпоративна търговска банка и ще разкрива модела на „захванатата държава“, при който институциите, са впримчени да провеждат частни интереси.
Ще участват: икономистът Георги Ганев, журналистите Зорница Маркова и Росен Босев, финансистът Кольо Парамов и разследващия публицист Асен Йорданов.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Зърнени култури: Царевицата – царицата на полето, оризът – хлябът на Изтока

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
В главната роля: тийнейджърите!
С музика към кинолентите „Гадни момичета“ (Mean Girls, 2004), „Историята на Пепеляшка“ (2004 г., режисьор Марк Росман), „Лизи МакГуайър“ (режисьор Тери Мински). Ще потърсим и българска следа по темата – в тв сериала „Революция Z“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Предлагаме ви фолклорни мелодии от Южна и Централна Америка, както и от Канарските острови. Американските дестинации са Парагвай, Аржентина, Венецуела, Куба. Предимно автентична музика, в изпълнение на Оскар Бенито (парагвайска арфа), Берта Рохас (класическа китара), Лос Чириганос, именувани на местно индианско племе, но майстори на аржентинската милонга и уругвайското кандомбе, кубинците „Каса де ла Трова“ с традиционен фолклор от източната част на страната, Ампаро Санчес с мексиканска песен, и ансамбъл „Л‘Арпеджата“ с Кристина Плухар, които с удоволствие свирят латино мелодии на старинни барокови инструменти… От другата страна на Атлантика ще ни посрещнат формациите „Лос Сабаденьос“ и „Паиба“ – с канарско пасо добле и с красиви, мелодични многогласни песни, посветени на привлекателните острови от архипелага, в акомпанимент на петструнната китара „тимпле“.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Дарени години“, по българска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Контемпо
Три световни премиери и една българска в директното предаване на концерта на ансамбъл „Кръш“ от Първо студио на БНР.
Концертът е от афиша на Фестивала за камерна музика „Аджитато“ и програмата му съдържа шест съвременни творби: gegenüber (относно) от 30-годишния Лукас Тобиасен; три нови пиеси, написани специално за участието на ансамбъла в „Аджитато“: от Божидар Спасов, Флориан Хартлийб и Петър Керкелов, Интермецо от корейския авангардист Исанг Юн и – като „гран финале“ – Vox Balaenae, „Гласът на кита“ от Джордж Кръм, което сме излъчвали в „Контемпо“, но не наживо.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Военни разкази: „Другар“ от Йордан Йовков

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Гостуването на Мирослав Лешка в България е по повод книгата му „Симеон Велики и Византия“. Мирослав Й. Лешка е професор в Катедрата по история на Византия в Университета в гр. Лодз. Специалист е по проблематиката за властта във Византия и ролята на жените в константинополския императорски двор. Занимава се с историята на Константинопол и на България в периода VII-XI в. Написал е две обширни монографии по история на България.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• VI Национална хорова среща в град Русе (28 - 29 октомври 2017 г.) – интервю с Мина Влайкова, диригент на детско-младежкия хор „Свети Георги Победоносец“ при Общински младежки дом Русе.
• Майсторски класове на проф. д-р Христо Кротев в Москва и Норвегия – разговор с диригента.
• Интервю с диригента на смесения хор „Черноморски звуци“ в Балчик д-р Валентина Георгиева за концерта „Александър Танев и българските хорове“. Той е посветен на предстоящата 90-годишнина от рождението на композитора и ще се проведе в рамките на VIII Международен хоров фестивал „Черноморски звуци“ в град Балчик.
• Спомен за диригента проф. Марин Чонев – на 21 октомври т.г. се навършиха 85 години от неговото рождение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10