Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 4 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Скандинавски нео-прогресив с британски привкус.
• Норвежката прогресив метъл група Withem албума им от 2016 г. The Unforgiving Road.
• Шведите The Flower Kings и техния единадесети студиен албум Banks of Eden, 2012 г.
• Ветераните Pallas с концетуалния албум от 2001 г. The Cross & the Crucible, базиран на Моцартовия „Реквием“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кристина Карамфилова, Георги Димитров, Мария Урилска, Карамфил Божиков, „Ева квартет“, Васил Вълканов, Зорка Желязкова, Здравко Георгиев, оркестър „Карабунар“ и други.

от 6.00 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
„Пъстра трапеза“ в село Джулюница, община Лясковец. Среща с хората от общината – гости на кулинарния фестивал, представящ плодородието на този край и майсторлъка на българката при приготвяне на традиционни ястия.

от 7.15 до 8.00 часа
За здравето
• Глаукомата не означава мрак... – разговор с офталмолога от болница „Света Анна“ доц. Анета Мишева. Акценти: съвременни методи на изследване и терапия, лечение на катаракта, правилата за деца пред таблета и телевизора, какво е значението на очното дъно за здравето, „сухо или мокро око“ – що е то?
• Фармакологични съвети за физически работници и спортисти, какво трябва да знаем за епидуралната упойка – тематична препратка към идната седмица.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Минути за вярата
• Златната ябълка: радиосъстезанието, в което въпросите задава прелюбопитният ни и свърхинтелигентен триглав Змей.
• Детски радиотеатър: „Прийлюченията на лиско“ – част 3
• Младата майка: ще поканим малчуганите и техните родители на изложба „Приказни Без!Опасни асансьорни рисунки“, която има за цел да разкаже на малки и големи кои са най-важните правила за безопасно ползване на асансьори и ескалатори, които всички ние трябва да спазваме, когато ползваме тези най-разпространени средства за масов вертикален транспорт на хора и товари – разговор с организатора на събитието Емануела Фролошка.
• Ще разберем как и защо деца преписват „История Славянобългарска“ и кой стои зад тази родолюбива инициатива.
• Ще ви разкрием каква е ДНК банката на българските столетници в разговор с Любомир Балабански, магистър по молекулярна генетика – един от лекторите на приключилия наскоро форум „Дълголетие“.
• С психолога Ясен Николов заставаме отново „От другата страна“, за да разберем кога е време да генерална промяна в живота ни и трябва ли да ни плаши тя.
• Вкусът на истината: продължава с дегустационния радио курс. Провеждаме го вече трета седмица с анонс за месец ноември – най-винения месец в годината. Гост: Вили Гълъбова, изявен международен дегустатор и енолог.
• Моето семейство: Люба и Цвета Златеви

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни цигуларката Зорница Иларионова.

от 12.15 до 13.30 часа
Мрежата
• Наградите „Златният будилник“ – какво е да правиш музикална журналистика. Гости в студиото: екипът на „Музикални вечери“.
• Фалшивите новини в здравеопазването и медицината.

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”
Този път във „Фата Моргана” можете да срещнете и да си поговорите с досадник, сексоложка и събирач на дългове. Освен това ще научите нещо повече за мъжа като куче, за тайната дали човек е добре и за проверките на КАТ за алкохол. Затова оставете грижите на гардероб и се порадвайте на единственото в ефира радиокабаре, подарък за вас от редакция „Хумор и сатира”!

от 14.30 до 15.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Европейски и други паралели - за културното наследство на Япония
„За Япония като за Япония“! Казват, че тази книга на Марко Семов, един от известните български писатели, публицист и журналист, е втората най-търсена и четена книга у нас за 20 век, почти наравно със „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев.
Повече от 30 години след издаването на тази книга дали познаваме по-добре Япония, дали сме разбрали японците и сме разгадали символите на японската култура?
В списъка на ЮНЕСКО вече са включени 18 обекта на културното наследство на Япония. Дори вулканът Фуджи е с такъв статут от 2013 г., наред с първата фабрика за производство на коприна, построена през 1872 г.
Японците се отнасят с уважение не само към своите, но и към чуждестранните културни забележителности. Харесва им да се вглеждат и в най-дребните детайли.
Японската държава полага грижи не само за опазването на своите паметници на културата, но и съдейства и за съхранението и популяризирането на паметниците и на други страни. Като пример – у нас с финансови средства, отпуснати от японското правителство, беше укрепена гробницата в с. Александрово и се създаде Център на тракийското изкуство в Източните Родопи.
За японското културно наследство и културна политика разговаряме с Н. Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония у нас.

от 15.00 до 15.30 часа
Мултикултурни диалози
История и култура на българската диаспора в Аржентина – първа част

от 15.30 до 16.00 часа
Музика за двама
Дуетите на Кей Ди Ланг. Ще звучат съвместни изпълнения на канадската поп и кънтри певица и автор на песни с Мадлен Пейру, Ан Уилсън, Рой Орбисън, Елтън Джон и др.

от 16.00 до 16.30 часа
Часът на думите
Гост: поетът Димитър Христов.

16.30 до 17.00 часа
Искам
• Барселона
• Нобеловите награди

17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
Гост: Емилия Радева

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Вашият избор
Музика по желание на слушателите
Ще чуете две популярни канцонети, свързани със столицата на Италия – Рим: „Ариведерчи, Рома“ („Сбогом, Рим“), и „Китара романа“ („Римска китара“). Интерпретацията е на перуанската оперна звезда Хуан Диего Флорес. След това, според желанието на други наши редовни слушатели, очаквайте традиционна и фолклорна музика от Украйна и Румъния. Сред заглавията: романсът „Дивлюсь я на небо“ – изпълнение на Володимир Хришко, „Кукувичка“ – с ансамбъл „Украина“, коломийка, буковинка и карпатски напеви с духовитите „Весели вуйки“ („Веселите чичовци“); виртуозни мелодии за пан-флейта, където ще чуете Георге Замфир, Константин Чисар пък ще ни свири на окарина, известният ромски състав „Тараф де Хайдукс“ ще се включи с „Молдовско хоро“, а уърлд изпълнителката Оана Кицу ще възпее гюргевското вино... Много настроение и ярки таланти!

от 19.15 до 19.30 часа
Щуротека
Детски забавни песни в изпълнение на детска вокална група „Радиодеца“.

от 19.30 до 20.00 часа
Документално студио
„Ваши ли са вашите деца“ от Яна Добрева – 2 част

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Записи от спектакли на българските оперни театри – Русенска опера
• „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели, диригент Ромео Райчев – запис от 1958 г. Участват Мария Бохачек (Джоконда), Евгения Бабачева (Сляпата), Неделчо Павлов (Алвизо), Ана Георгиева (Лаура), Кирил Кръстев (Барнаба), Йорго Стефанов (Енцо).
• „Риголето“ на Джузепе Верди, диригент Константин Илиев – запис от 1958 г. Участват Кирил Кръстев (Риголето), Николай Здравков (Херцога), Пенка Маринова (Джилда), Борис Димитров (Спарафучиле), Лиляна Тошева (Мадалена).
• „Кармен“ на Жорж Бизе, диригент – запис от 1958 г. Участват Ана Георгиева (Кармен), Тодор Бонев (Дон Хосе), Пенка Маринова (Микаела), Асен Селимски (Ескамилио), Неделчо Павлов (Цунига), Снежана Попова (Мерцедес), Надя Харитонова (Фраскита), хор и оркестър на Русенската опера.
• „Манон“ на Жюл Масне, диригент Руслан Райчев – запис от 1958 г. Участват Пенка Маринова (Манон), Николай Здравков, Асен Селимски, Неделчо Павлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10