Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравейте, аз съм Криста Бел, вие слушате Българското национално радио

СнимкаЗвездата от „Туин Пийкс“ Криста Бел пристига за първи път в България днес – по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“, който чества 9 години от създаването си с концерта в „София Лайв Клуб“ довечера. Винаги през ноември „Аларма“ избира специален световен артист, с който да чества юбилея си, като през годините в тази роля са влизали новосадският композитор и саксофонист Борис Ковач, пост-джаз триото The Necks от Сидни, Австралия, ливанско-канадското авангардно дуо Jerusalem In My Heart и други творци от най-висок ранг.
Криста Бел, „музата на Дейвид Линч“, позната напоследък и като „специален агент Тами Престън“ от „Туин Пийкс“, идва с квартета си, за да представи песните от новия си албум We Dissolve заедно с Крисофър Смарт – бас, визуализации, съавтор на песните в албума, Джейсън Олтмън – барабани и Коул Хенсън – китари.
Албумът We Dissolve („Ние се разтваряме“) е записван в Бристъл, Великобритания, а продуцент е носителят на наградата „Мъркюри“ Джон Париш, с чието свързваме не една и две важни продукции – все на музиканти от калибъра на „Голдфрап“, Трейси Чапмън, Рокиа Траоре и, разбира се, Пи Джей Харви. Да кажем, че We Dissolve е поп албум с елементи на соул, рок и джаз, разбира се, е малко. В 10-те песни тук има и трип-хоп атмосфера, и инди/дарк-поезия, и онази особена (почти) филмова ефирна меланхолия, която с която свързваме музиката на Криста Бел от предишните й издания.

А ето какво разказва и самата тя за философията на заглавието на албума, а и на едноименната песен, в интервю за програма „Христо Ботев“:

Криста Бел„Може би понякога, когато се приближиш до смъртта, изолацията и усещането за раздяла се разтварят и се приближаваш до истината на пълната свързаност. И това често ми минава през ума – разтварянето на това хиперсамосъзнание в едно колективно битие. Това за мен е много силно… Има я и по-поетичната идея – ние се разтваряме например в любовника си или в детето си, в някого, когото чувстваме толкова близък, че просто ставаме част от това същество. Все още с идентичността си, без да се разтваряме в човечеството като цяло, а в един човек, в който може би сме толкова дълбоко влюбени, че не знаем къде започваме ние и къде свършва другият. Има такова разтваряне в любовта и грижата, да си толкова свързан в чувствата си с друг човек, че това да е по-голямо от усещането ти за самия себе си.  А има и третата физиологична идея, че се разтваряме след като ни погребат в земята. Това е друга тема, която ми е близка до сърцето. Другият ми бизнес е едно гробище за природосъобразни погребения в Сан Антонио. Ние не балсамираме и предлагаме само най-естествения начин да се върне човек в земята – тялото в пръстта, без токсини, ковчег или външен контейнер. Контейнерите са станали сега много популярни в Америка, за голямо съжаление на земята и на хората, които не чувстват връзка с телата на близките си, понеже те са натъпкани с отрови. Сякаш сме решили, че това е чуден начин да ги пратим в следващия им живот с този налуден ритуал да ги наливаме с отрови и да ги затваряме в токсични ковчези… Отклоних се. Бих искала телата просто да бъдат връщани в земята. И песента We Dissolve разказва за призрака на момиче, което общува с любимия си, дошъл да я посети на гробището. Тя се диви на любовта си и на усещането, че се разтваря в земята. Тя бавно се разтваря. Някой ден и той ще се разтвори и тогава ще се съберат отново“…

Билети от 37 лв. има все още в системата на EpayGo и на касите на EasyPay (но прогресивно намаляват). На входа на клуба преди концерта ще са по 40 лв.  А програмата за вечерта е следната:
20.30 ч. – отваряне на вратите на „София Лайв Клуб“
21.00 ч. – отваряне на вратите на „София Лайв Клуб“ още по-широко и настоятелно с приканване на публиката
21.30 ч. – „Две Купета“ на сцената
22.30 ч. – Криста Бел и групата й на сцената
00.00 ч. и до зори – дарк-джаз/инди/трип-хоп/индъстриъл афтърпарти в бар „Габа“




ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25