Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Диалог на културите“ събра в Ермитажа журналисти от 30 страни

Участниците в евроазиатския медиен форум се обединиха около глобалната прозрачност в журналистиката

БНР Новини
Откриването на форума „Диалог на културите“ в Ермитажния театър с изпълнението на химна на Санкт Петербург от студентите в хоровото училище „М. И. Глинка“
Снимка: Медиаконгресс

„Диалогът на културите“ е възможна територия за професионално общуване между журналисти от различни страни в контекста на политически, икономически различия и конфликти, продиктувани от днешния геополитически ред. ХІІ-ото издание на Евроазиатския медиен форум събра в края на ноември в Ермитажния театър на прочутия Ермитаж в Санкт Петербург над 350 журналисти от 30 страни и доказа ползата от мирен диалог на професионалния терен на журналистиката.
Форумът беше открит с химна на Санкт Петербург, изпълнен от студентите в Хоровото училище „М. И. Глинка“, а първи приветства журналистите директорът на Държавния Ермитаж Михаил Пиотровский – една от най-влиятелните личности в Руската федерация и учен със заслуги. Той подчерта, че през последните 12 години от провеждането на медийния форум нарастват неточностите и търсенето на сензации в журналистиката, което няма нищо общо с любовта към културата. Остава надеждата, че подобни срещи все още имат шанс да формират по-цивилизована атмосфера и в медиите.
Вицегубернаторът на Санкт Петербург Александр Говорунов подчерта, че е важно да се виждаме и чуваме, като това се отнася най-вече журналистите – хората, които влияят на общественото настроение. От неговото изказване стана ясно, че само в диалог може да има мир.
В първия ден на форума млади украински и руски журналисти представиха трансграничния проект „Две партии една опера“, реализиран със съдействието на офиса на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на СМИ – Арлем Дезир. Темите в дискусионните панели включваха отразяването на културата като пропаганда, търсенията между журналистиката, публицистиката и литературата. След гласуване на млади журналисти от Руската федерация наградите на медийния форум за журналистика бяха връчени на проекта на Пети канал „Ден на добрите дела“ и на списание „Огоньок“.
Българско участие във фотоконкурса и конкурса за документални филми на форума регистрира младият фоторепортер Никола Михов, чийто проект: Hello and Welcome to Paris („Здравейте и добре дошли в Париж“), беше отличен с награда.

Журналистката от програма „Христо Ботев“ на БНР Мария Христова представи знакови моменти от историята на общественото радио на България в контекста на диалога на културите през първия ден от работата на форума. Снимка: Медиаконгресс
Очаквайте поредица от интервюта с участници и наградени в Медийния форум „Диалог на културите“, дадени специално за БНР.



Ермитажа – Звуци и гласове от една разходка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53