„Диалог на културите“ събра в Ермитажа журналисти от 30 страни

Участниците в евроазиатския медиен форум се обединиха около глобалната прозрачност в журналистиката
Откриването на форума „Диалог на културите“ в Ермитажния театър с изпълнението на химна на Санкт Петербург от студентите в хоровото училище „М. И. Глинка“
Снимка: Медиаконгресс

„Диалогът на културите“ е възможна територия за професионално общуване между журналисти от различни страни в контекста на политически, икономически различия и конфликти, продиктувани от днешния геополитически ред. ХІІ-ото издание на Евроазиатския медиен форум събра в края на ноември в Ермитажния театър на прочутия Ермитаж в Санкт Петербург над 350 журналисти от 30 страни и доказа ползата от мирен диалог на професионалния терен на журналистиката.
Форумът беше открит с химна на Санкт Петербург, изпълнен от студентите в Хоровото училище „М. И. Глинка“, а първи приветства журналистите директорът на Държавния Ермитаж Михаил Пиотровский – една от най-влиятелните личности в Руската федерация и учен със заслуги. Той подчерта, че през последните 12 години от провеждането на медийния форум нарастват неточностите и търсенето на сензации в журналистиката, което няма нищо общо с любовта към културата. Остава надеждата, че подобни срещи все още имат шанс да формират по-цивилизована атмосфера и в медиите.
Вицегубернаторът на Санкт Петербург Александр Говорунов подчерта, че е важно да се виждаме и чуваме, като това се отнася най-вече журналистите – хората, които влияят на общественото настроение. От неговото изказване стана ясно, че само в диалог може да има мир.
В първия ден на форума млади украински и руски журналисти представиха трансграничния проект „Две партии една опера“, реализиран със съдействието на офиса на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на СМИ – Арлем Дезир. Темите в дискусионните панели включваха отразяването на културата като пропаганда, търсенията между журналистиката, публицистиката и литературата. След гласуване на млади журналисти от Руската федерация наградите на медийния форум за журналистика бяха връчени на проекта на Пети канал „Ден на добрите дела“ и на списание „Огоньок“.
Българско участие във фотоконкурса и конкурса за документални филми на форума регистрира младият фоторепортер Никола Михов, чийто проект: Hello and Welcome to Paris („Здравейте и добре дошли в Париж“), беше отличен с награда.

Журналистката от програма „Христо Ботев“ на БНР Мария Христова представи знакови моменти от историята на общественото радио на България в контекста на диалога на културите през първия ден от работата на форума. Снимка: Медиаконгресс
Очаквайте поредица от интервюта с участници и наградени в Медийния форум „Диалог на културите“, дадени специално за БНР.Ермитажа – Звуци и гласове от една разходка
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мостът на крепостта Овеч

Събота сутрин в град Провадия

Провадия е селище с над 15-вековна история. Археологическата датировка отнася най-старите следи от човешка дейност в землището на града към V в. пр. Хр. Смята се, че градът е основан като крепост на Византия срещу нахлуващите от север войнствени племена. Византийците го наричали Проват (проход или теснина). Към края на ХІ в. българите налагат..

публикувано на 26.05.18 в 08:30

Преводът на Библията като революционен акт

За въздействието на Свещеното Писание върху развитието на немския и българския език ще разговаряме с пастор д-р Райнхолд Гестрих. Той поддържа немскоговорящата евангелска общност в София и задълбочено изследва ролята на Мартин Лутер в обществото. Разговаряме и с преподавателите в Богословския Факултет към Софийския университет доц. д-р Ивайло Найденов със..

публикувано на 26.05.18 в 08:15

Петдесетница – рожденият ден на Църквата

Заедно с доц. Свилен Тутеков, преподавател в Православния факултет на великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ ще разговаряме за същността на Църквата.

публикувано на 26.05.18 в 08:10
Проф. Момяна Гунева, Даниела Йорданова, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова

Каква е правната уредба на пробацията в България и как се прилага

Кога е въведена пробацията в България? Кои са пробационните мерки? Какви забрани се налагат за лицето, осъдено на пробация? Как се изпълнява наказанието пробация и колко съдебни акта са изпълнени до края на 2017 година? Има ли електронно наблюдение върху поведението на осъдени на пробация лица? Какви са социално-демографските особености на лицата, осъдени..

публикувано на 25.05.18 в 13:25
Готвят се поредните проекти за промяна в закона за туризма

За контролирания туризъм и светлото му бъдеще

Поредните проекти за промяна в Закона за туризма, внесени от съответното министерство, предвиждат да се създаде специално звено, което да следи за качеството. В момента за това следят поне дузина органи – и здравни, и финансови, и полицейски, и потребителски. Вицепремиер прави кампании. Още една структура, наред с всичко вменено ѝ като..

публикувано на 25.05.18 в 12:25