„Диалог на културите“ събра в Ермитажа журналисти от 30 страни

Участниците в евроазиатския медиен форум се обединиха около глобалната прозрачност в журналистиката
Откриването на форума „Диалог на културите“ в Ермитажния театър с изпълнението на химна на Санкт Петербург от студентите в хоровото училище „М. И. Глинка“
Снимка: Медиаконгресс

„Диалогът на културите“ е възможна територия за професионално общуване между журналисти от различни страни в контекста на политически, икономически различия и конфликти, продиктувани от днешния геополитически ред. ХІІ-ото издание на Евроазиатския медиен форум събра в края на ноември в Ермитажния театър на прочутия Ермитаж в Санкт Петербург над 350 журналисти от 30 страни и доказа ползата от мирен диалог на професионалния терен на журналистиката.
Форумът беше открит с химна на Санкт Петербург, изпълнен от студентите в Хоровото училище „М. И. Глинка“, а първи приветства журналистите директорът на Държавния Ермитаж Михаил Пиотровский – една от най-влиятелните личности в Руската федерация и учен със заслуги. Той подчерта, че през последните 12 години от провеждането на медийния форум нарастват неточностите и търсенето на сензации в журналистиката, което няма нищо общо с любовта към културата. Остава надеждата, че подобни срещи все още имат шанс да формират по-цивилизована атмосфера и в медиите.
Вицегубернаторът на Санкт Петербург Александр Говорунов подчерта, че е важно да се виждаме и чуваме, като това се отнася най-вече журналистите – хората, които влияят на общественото настроение. От неговото изказване стана ясно, че само в диалог може да има мир.
В първия ден на форума млади украински и руски журналисти представиха трансграничния проект „Две партии една опера“, реализиран със съдействието на офиса на представителя на ОССЕ по въпросите на свободата на СМИ – Арлем Дезир. Темите в дискусионните панели включваха отразяването на културата като пропаганда, търсенията между журналистиката, публицистиката и литературата. След гласуване на млади журналисти от Руската федерация наградите на медийния форум за журналистика бяха връчени на проекта на Пети канал „Ден на добрите дела“ и на списание „Огоньок“.
Българско участие във фотоконкурса и конкурса за документални филми на форума регистрира младият фоторепортер Никола Михов, чийто проект: Hello and Welcome to Paris („Здравейте и добре дошли в Париж“), беше отличен с награда.

Журналистката от програма „Христо Ботев“ на БНР Мария Христова представи знакови моменти от историята на общественото радио на България в контекста на диалога на културите през първия ден от работата на форума. Снимка: Медиаконгресс
Очаквайте поредица от интервюта с участници и наградени в Медийния форум „Диалог на културите“, дадени специално за БНР.Ермитажа – Звуци и гласове от една разходка
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бог е с нас

Повод за разговор ни дава новата книга на проф. Калин Янакиев, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия. Спряхме се на това доколко ние сме с Христос и кое ни пречи да Го изберем. Има разбира се и случаи, в които си мислим, че сме христови, но с..

публикувано на 21.10.18 в 08:05
Димитър Събев (вляво) и Румен Дечев

Брекзит – какво не знаем?

На проведения референдум на 23 юни 2016 г. гражданите на Великобритания гласуваха за излизане от Европейския съюз, което трябва да стане факт през 2019 година. Повечето медии акцентираха върху „безкрайните“ негативни последици, които Обединеното кралство уж ще понесе. Остава открит въпросът, защо тогава Великобритания напуска? Защо британската..

публикувано на 20.10.18 в 15:35

Изгражда се първият у нас център за компетентност

Тази седмица беше представен проектът за първия в България Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска „Квазар“. Проектът е съвместна разработка между ръководителите на четири университета у нас и три института на БАН. Идеята на този център, единствен по рода си не само у нас, но и в ЕС, е да..

публикувано на 19.10.18 в 19:05
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара Загора е баща на 10-годишен син. Преди месеци детето беше настанено в социална институция при двама живи..

публикувано на 19.10.18 в 15:00
Марина Стефанова, Ива Дойчинова и Иванка Шалапатова (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“

Фирмите и тяхната социална отговорност

Успяват ли фирмите със своята корпоративна социална отговорност наистина да достигнат до обществото ... отговорно? – „Искрено се надявам, че вървим в тази посока“, отговори Марина Стефанова, изпълнителен директор  на „Българската мрежа на Глобалния договор на ООН“. Как се отчитат средствата, които фондация „За нашите деца“ получава от дарители? – „Първо..

публикувано на 19.10.18 в 12:27