Важен филм в общество без корективи

Кадър от филма „Да живее България”.
Снимка: kinomania.bg
„Да живее България”, новият документален филм на Адела Пеева, беше представен през септември на празниците „Аполония”, а официалната премиера се състоя сега, на „Киномания”, имаше показ и пред академичната общност в Нов български университет с дискусия, в която участва режисьорката, която е и сценарист на филма.

Това е филм за национализма, така както го разбираме ние българите, позицията на авторката, въпреки упреците в дистанция спрямо темата.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейски театрални награди

Между 13 и 17 ноември тази година бяха връчени 17-ите Европейски театрални награди. За втори път в историята им домакин беше руският град Санкт Петербург. Кои са големите победители, какви са тенденциите в съвременния европейски театър и има ли политически нюанс изкуството днес, ще разберем от театроведа проф. Калина Стефанова, присъствала лично на..

публикувано на 18.12.18 в 12:35
Ива Дойчинова с Иван Гранитски в студиото на ''Нашият ден''

Иван Гранитски: Понякога се вдъхновявам от една картина или от един пейзаж или от някакво общо настроение в творбите на даден художник

Днес (18 декември) от 18 часа във фоайето на втория етаж в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ Иван Гранитски ще представи най-новите си три поетични книги: „Стрелата на времето“, „Зазоряване“ и „Атлантида“. Стихосбирките са илюстрирани с оригинални репродукции на произведения на Милко Божков, Иван Димов и Миглена Константинова. Тази тройна..

публикувано на 18.12.18 в 11:46

Слушайте „Студио „Червеното пони“ от Пловдив през 2019-а

На 14 декември екип „Артефир“ постави началото на инициатива, която ще съпътства Пловдив като Европейска столица на културата през цялата следваща година. Идеята така да подкрепим първия български град, спечелил привилегията да бъде културна столица на Стария континент е на Георги Василски – дългогодишен радиожурналист, ръководител в пр...

публикувано на 17.12.18 в 17:20

Детските книги на Коледа

Коледната книга на Маури Кунас „Дванайсет дара за Дядо Коледа“ за малкото джудженце, което иска да зарадва добрия дядо, но все не му се удава и богато илюстрираната книга „Викингите идват!“, написана в духа на старите саги, биха били прекрасен подарък за децата в навечерието на Рождество и за Нова година. Талантът на Кунас да разказва..

публикувано на 17.12.18 в 17:10

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

публикувано на 17.12.18 в 17:05