„Напразните усилия на любовта”, спектакъл на Леон Даниел

Автор:
Сцена от „Напразните усилия на любовта” от Шекспир в театъра на Българската армия. На снимката: Йосиф Сърчаджиев, Петър Гюров и Стефан Данаилов (отляво надясно).
БГНЕС

Радиотеатърът посреща 2018 година със спектакъла - епоха в българския театър - „Напразните усилия на любовта” от Уилям Шекспир. Това е едно от паметните представления на големия ни режисьор Леон Даниел, което се съхранява в Златния фонд на БНР. Спектакълът е на Театър „Българска армия” от 1978 г. и е сред най-забележителните представления в цялата история на българския театър. Музиката е на Кирил Дончев. Участва съзвездие от актьори, които белязаха театъра ни и които го извисяваха с таланта си години наред: Наум Шопов, Стефан Данаилов, Йосиф Сърчаджиев, Илия Добрев, Меглена Караламбова, Елена Райнова, Невена Симеонова, Виолета Донева, Асен Ангелов, Евстати Стратев, Лора Захова, Петър Димов, Марко Мангачев.
Представлението е от времето, когато Театър „Българска армия” беше притежател на една от най-талантливите трупи, което го правеше мощен и определящ естетическите направления. Също и от времето, когато по ул. „Раковска” се извиваха дълги опашки, на които хората търпеливо чакаха, за да си купят билет за театър. Ако не успееха, не се отказваха и опитваха да влязат на „Търси се”. Да имате повече билети? - звучеше често малко преди 19 часа по театралната ни улица. Добри и позабравени времена за културата ни. Затова пък ние имаме късмета да можем да чуем отново „Напразните усилия на любовта”. Предлагаме ви го с поклон към всички участници в него!

вторник, 2 януари от 13 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философските отклонения на Дени Дидро по радиото

Силно експресивен и комедийно натоварен актьорски състав стои зад гласовете в тази аудиодраматизация на едно от най-знаменитите произведения на Просвещението – романът, който показа и доказа, че героите на един роман хем могат да участват в стремително развиващо се повествование, хем могат да умуват над сложни етични проблеми и философски обобщения, и..

публикувано на 13.01.18 в 10:05
Детайл от архитектурната скица на Уилям Блек

„Гара Виктория“ като едно от Другите Места / Other Places на Харолд Пинтър

Когато един автор назовава произведението си на името на едно реално съществуващо и добре познато в продължение на дълги епохи място, интригата струи още от заглавието, защото е ясно, че този автор има да каже нещо нечуто дотогава за това добре познато място и в същото време е твърде вероятно, ако не и съвсем сигурно, че огромна част от тежестта на..

публикувано на 12.01.18 в 09:21

Българска драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“

В рубриката „Запазена марка Радиотеатър“ във втората седмица от Новата година сме подготвили за вас излъчването на пет съвременни български пиеси. В понеделник през нощта на 8 януари ще чуете пиесата на Вичо Балабанов „Молитва на разсъмване“. Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ...

публикувано на 07.01.18 в 09:15

Незабравените от Бога

„Забравените от небето“ са документални разкази на столетници от села в Родопите. Записани са и са обработени от Екатерина Томова още през 80-те години. Тогава около изданието на книгата възникват груби спорове за авторството ѝ, спънки за издаването ѝ, административни намеси, които имат за цел да предотвратят появата ѝ на бял свят. Но така или иначе..

публикувано на 06.01.18 в 09:05

Запазена марка „Радиотеатър”: Българска драматургия

Запазена марка „Радиотеатър” открива среднощните си врати и през 2018 г. Започваме с българска драматургия. Започваме с весели радиопостановки, за да е весела цялата година за всички. Тази седмица ви предлагаме да слушате ето какво: Понеделник, 1 януари - „Приказка за златния дядо и дребната рибка” от Мирон Иванов - един великолепен български..

публикувано на 31.12.17 в 14:00