Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови сме със сезона не само за операта, но и за „Опера в летния театър“

БНР Новини
Държавна опера Варна
Снимка: operavarna.com

Следвайки политиката на опера в летния театър да имаме по едно белкантово заглавие и да имаме една рядко изпълнявана опера тази година предложенията ми са за „Пепеляшка“ на Росини и „Летящият Холандец“ на Вагнер – казва Даниела Димова – директор на операта във Варна.
Освен двете заглавия планира се и „Джоконда“ на Понкиели, както и мюзикълите „Аз пея под дъжда“ и „Маската на Зоро“.
Какво още предстои през 2018 г. може да чуете в звуковия файл.
Срещаме се по време на фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Там театърът представи „Норма“ на Белини, постановка на Кузман Попов с диригент Ян ван Маанен. Една ефектна, с космически препратки продукция, в която блестяха Линка Стоянова, Даниела Дякова, Бойко Цветанов, Гео Чобанов, Вяра Железова.
За Коледа и Нова година както навсякъде програмата е специална и включва концерт от любими коледни песни на 22 декември, а на 27, 28 и 29 декември са предвидени представления на „Лешникотрошачката“ на Чайковски в хореографската редакция на Сергей Бобров. И отново във Варна ще гостува Марио Хосен, за да представи заедно с оркестъра на театъра творби от Йохан Щраус, Франц Лехар, Фриц Крайслер, Имре Калман и Йеньо Хюбай.
В навечерието на председателството на България на Европейския съюз и непосредствено преди Рождество Христово, на 22 и 23 декември 2017 година, екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна, е поканен в Брюксел, за да представи операта „Аида“ от Джузепе Верди.
Този авторски спектакъл на един от най-известните съвременни италиански оперни режисьори Франко Драгоне представихме с изключителен успех в Антверпен през май, при това в четири поредни вечери. Сега през декември ще излезем на най-престижната белгийска сцена Forest National в Брюксел, която разполага с 5000 места. За нас е чест, че след като преди години гостувахме на същата сцена с „Набуко“, сега да покажем и „Аида“. Заминаваме за Белгия със съзнание за отговорността, само няколко дни преди поемането на председателството на Европейския съюз от България, да представим не къде да е, а в столицата на Европейския съюз, българското оперно изкуство. Чувствам се горда, че мащабната продукция на „Аида“ носи определено варненски почерк, тъй като в нея участват наши диригенти, оркестър, солисти, хор и балет, споделя Даниела Димова.
В Белгийската столица ще пеят Свилен Николов и Пламен Димитров (Амонасро), Гео Чобанов (Цар на Египет). В първата вечер за ролята на Радамес е поканен световният български тенор Камен Чанев, Аида ще бъде Димитринка Райчева, а ролята на Амнерис ще изпълни сръбското мецосопрано Саня Анастасия. На второто представление в Аида ще се превъплъти Таня Иванова, Елена Чавдарова-Иса ще пее Амнерис, Валерий Георгиев ще бъде Радамес, а басът Ивайло Джуров ще бъде Рамфис и в двата спектакъла.
„Аида“ на 22 декември ще дирижира Борислав Иванов, артистичен директор на Държавна опера Варна, а за спектакъла на 23 декември на диригентския пулт ще застане главният диригент на Държавна опера Варна Ян ван Маанен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

публикувано на 17.03.24 в 16:29
JazzBoree

Новата етно-джаз формация JazzBoree представя първата си песен

На българската музикална сцена се качва нова група, готова да поднесе на слушателите завладяваща смесица от стиловете на българската народна музика и джаза. Савина Стоилова (вокал), Ралица Тонева (саксофон и вокал), Борис Петков (клавишни), Андрей Велков (ударни) – това са талантливите млади изпълнители, обединени под името JazzBoree, което ще..

публикувано на 17.03.24 в 12:05

Жанин Янсен и Камерата Залцбург – очаквано отлична комбинация

Музика от епохата на барока и класицизма звуча на 22 февруари в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с гостуването на камерния оркестър Камерата Залцбург и холандската цигуларка Жанин Янсен. Изявата бе част от кратко европейско турне на състава, включващо още концерти в Херлен, Фрайбург и Париж. За начало на концерта в Брюксел музикантите..

публикувано на 17.03.24 в 08:40

Легендарен запис на вълшебната приказка "Снежанка" от Римски-Корсаков

Когато прочита пиесата на Александър Островски "Снежанка" през 1874 година, Римски-Корсаков не е особено впечатлен от нея. "Дали не съм прекалено отдаден на идеите на 60-те? Или 70-те изискват оперите да бъдат написани върху сюжети, вдъхновени от живота? Може би съм прекалено привлечен от натурализма на Мусоргски?" – пише композиторът. Тези фактори са..

публикувано на 16.03.24 в 08:05