Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Лъчезар Бояджиев: На София ѝ трябва мъдрост

Снимка: night.bg
През месец февруари известният български художник Лъчезар Бояджиев ще зарадва почитателите си с две изложби. Едната в Пловдив се открива на 2 февруари в галерия „Сариев“ с името „Уютни дистопии“, която е посветена на темите за градовете и териториите, вълнуващи художника от средата на 90-те години. Самият Лъчезар Бояджиев казва, че в артистичната му биография винаги е била по-важна идентификацията с града, в който живее, отколкото с държавата, в която живее, защото държавата е нещо много по-комплексно, националната идентичност е нещо много по-проблематично, което се формира  по по-различни начини. Ако се идентифицираш с града, има достатъчно различия дори в рамките на България, има достатъчно основания да градиш собствената си артистична идентичност въз основа на тези урбанистични идентификации. Ако сме достатъчно грамотни и уважаващи себе си да пазим спомена за възникналите спорове по повод едно или друго нещо в града, в тези места се трупа мъдрост и всеки следващ път може да стане малко, малко по-лесно и малко по-уютно, защото не можеш да промениш миналото. Можеш да преформулираш историята, но миналото няма как да промениш. 

В изложбата можем да видим, какво им липсва на някои известни градове като Париж или Венеция, за да станат те малко „по-уютни“. На София, според Лъчезар Бояджиев, ѝ липсва мъдрост.

На 14 февруари в Софийската градска галерия се открива ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев – „Лъчезар Бояджиев. Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“. В нея ще има малко градска тематика и много тематика от началото на 90-те години, когато художникът се занимава с това, че една система, в която не сме вярвали, е колабирала, а другата система, която трябва да я замести и да вярваш в нея, не ти дава достатъчно основания за тази вяра.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05

Еротика в рамки – изложба на Веселин Боришев

В пространството Куб на "Топлоцентрала" Веселин Боришев откри еротична фотоизложба "Фрейминг | Framing". Тя е в рамките на фестивала "ФотоФабрика" и преди време имаше мини вариант в пространството на Музея на фотографията в Казанлък. Тук вече изложбата е в цялост. Боришев не използва модели, а това са кадри от личния му живот, които той снима 20..

публикувано на 19.04.24 в 13:10

"Интервенция": Пиеса, която разкрива отношенията и личните избори

"Интервенция" е пиеса, която се впуска в света на взаимоотношенията, личността и личния избор. Представлението разглежда сложната връзка между мъж и жена, между лицата А и Б, както и между двама най-добри приятели, чиито различия ги притеглят и отдалечават едновременно. На ефира на "Нашият ден" гостуват актьорите Илиян Стаменков и Цветина..

обновено на 19.04.24 в 11:35