България спестява 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно – това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра "Икономикс" на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа "за", 154 "против" и 12 "въздържали се" е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров.

Разговорът на Александър Райчев с д-р Щерьо Ножаров чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15

Корин Велла: Убиха Дафни, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафни Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафни Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафни, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31

Когато институциите говорят

Как да преодолеем или да подсигурим недоверието си, когато оглеждаме действията на институциите – за това, както и за възможните собствени разследвания на гражданите, говорим в „Нашият ден“ с журналиста Росен Босев. И още: как да разберем кой ни говори истината в страната на предпоследните доклади, застрашена от осем наказателни процедури на Европейската..

публикувано на 15.11.18 в 11:10

Когато фондовете не спасяват деца

Когато фондовете не спасяват – за това какво се случва с нуждаещите се от скъпо лечение деца след решението за закриване на Фонда за лечение на деца говорим в „Нашият ден“ с журналиста Надежда Цекулова. Повече в звуковия файл.

публикувано на 15.11.18 в 10:05