България спестява 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно – това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра "Икономикс" на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа "за", 154 "против" и 12 "въздържали се" е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров.

Разговорът на Александър Райчев с д-р Щерьо Ножаров чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Защо жителите на община Гърмен продължават да недоволстват срещу ромското гето

За конфликтите, които отнемат от човечността на обществото

Защо жителите на община Гърмен продължават да недоволстват срещу ромското гето в село Марчево – за това говорим с Димитър Димитров, ръководител на програма "Рома" в Институт "Отворено общество" в деня на протеста, който ни връща назад към конфликта през 2015 г. „Комуникацията между ромите и останалото население от с. Гърмен се нуждае от..

публикувано на 23.05.18 в 15:20

За стените на големия град

За изкуството в градска среда в „Нашият ден“ говорим с артиста Точка Илиева в деня на представянето на организирания от платформата " Visionary " проект "Граффопост".В рамките на 5 дни различни артисти ще представят своята визия за промяна на публичните пространства чрез концептуални художествени проекти, подготвени специално за съответната..

публикувано на 23.05.18 в 13:35
Камери и над 10 000 квестора следят за малолетни и наскоро навършили пълнолетие

За матурата като зрелостност

Днес у нас се провежда мащабна спецоперация. Така беше и на двайсет и първи. Тя не е свързана нито с идването на умни чиновници от Брюксел или на държавни глави от Евросъюза и околностите му. Това са матурите. Над 10 000 квестора следят за малолетни и наскоро навършили пълнолетие престъпници. Отделно камери. Около 100 000 деца априори са поставени в..

публикувано на 23.05.18 в 12:30

Михаил Стефанов от „Мини машини“ в „Семейно радио“

Какво е да си „щрегар“? Не се изненадвайте, ако не знаете думата, и екипът на предаването ни се учуди. Според видинско-монтанския диалект „щрегар“ е човек, който е енергичен, винаги нащрек, с две думи – не стои дълго без занимание. Събеседникът ни в рубриката „Радиоавторграф“ е олицетворение на думата. Михаил Стефанов е влогър, музикант,..

публикувано на 23.05.18 в 12:13

За какво мълчат световните технологични гиганти

За какво си говорят и за какво мълчат лидерите на световните технологични гиганти – за това говорим в „Нашият ден“ със Стоян Германов, радетел за използването на отворен код, в деня на срещата в Париж, която събира заедно ръководителите на Фейсбук, Ай Би Ем, Интел и Майкрософт. Заедно с него си представяме света на софтуера в основните пазарни..

публикувано на 23.05.18 в 11:08