България спестява 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

ЕПА/БГНЕС

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно – това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра "Икономикс" на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа "за", 154 "против" и 12 "въздържали се" е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров.

Разговорът на Александър Райчев с д-р Щерьо Ножаров чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Държавата и институциите трябва да помислят да се създаде  специален фонд за хората с увреждания Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора...

публикувано на 23.02.18 в 13:10
Васил Николов

Престъпленията срещу личността на детето трябва да бъдат наказвани

Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система e организирала множество протести и продължава да организира. Все повече учители ни вярват , казва Васил Николов, защото виждат, че това, което предлагаме, е добро - мандатност на директорите, ранно пенсиониране на учителите, подобряване на средата на учителите . Що се отнася до..

публикувано на 23.02.18 в 12:46

„За” и „против” дискриминацията

Излезе годишният доклад на „Амнести Интернешънъл” за 2017 година. В него е цитирана и България в няколко посоки, а именно нейното отношение към търсещите убежище и дискриминацията към ромите. В доклада е включена и темата за медиите и натиска върху журналисти. В документа недвусмислено са изтъкнати примерите с прекомерно използване на сила при..

публикувано на 23.02.18 в 12:30

Разпад на ЕС или връщане на Европа към нейното ядро

Какви са перспективите пред европейското семейство и има ли бъдеще за федерализиран ЕС – отговорите в коментара на политолога Георги Киряков Дебатът за федерализацията на ЕС е знаков за пътя на Европа още от създаването му. Дискусиите са на приливи и отливи – в зависимост от предизвикателствата, в които Европа попада, а дебатът се връща назад в..

публикувано на 23.02.18 в 10:45
Академик Богдан Петрунов, Светла Милчева и д-р Петко Загорчев (отляво надясно)

Спорът „за” или „против” хомеопатията е на път да приключи с компромис

Компромисът е в добрата информираност на пациентите. Това стана ясно от днешната среща в ефир между академик Богдан Петрунов, водещ български учен в имунологията и алергологията и д-р Петко Загорчев, председател на Българската медицинска хомеопатична организация и председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз. Вероятно много от слушателите..

публикувано на 22.02.18 в 13:37