България спестява 21 милиона лева годишно от смяната на часовото време

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бюджетът не би могъл да си позволи да се откаже от 21 милиона лева годишно – това заяви д-р Щерьо Ножаров, преподавателят по макроикономика от катедра "Икономикс" на УНСС, като негативна последица от евентуалното премахване на смяната между лятното и зимно часово време.

Темата бе дискутирана на 8 февруари т.г. на редовно заседание на ЕП, като депутатите приканиха Комисията да направи цялостна оценка на нуждата от смяна между зимно и лятно часово време, и да излезе с предложение за промяна при необходимост. 384 гласа "за", 154 "против" и 12 "въздържали се" е резултатът от вчерашното гласуване.

Темата е обсъждана през 2007 г., когато Европейската комисия представя положителна оценка показваща, че досегашната практика за смяна на часа е необходима. Това припомни д-р Щерьо Ножаров и представи макроикономическия модел на университета в Кеймбридж от 2009 г., който отчита фактори като: пътнотранспортните произшествия, съдебни и медицински разходи, въздействие върху околната среда, намаляване на престъпността, енергийната ефективност, ефекти върху търговията, туризма, земеделието и други.

След направена от макроикономиста екстраполация на модела в Кеймбридж, прекият ефект за Бюджета на България е получаването на 21 млн. лв. годишно, а смяната на часовото време спасява 28 човешки живота от катастрофи, заяви д-р Щерьо Ножаров.

Разговорът на Александър Райчев с д-р Щерьо Ножаров чуйте в звуковия файл.ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бегъмов и Мартина Кръстева

"Дунав Ултра" събира велосипедисти от страната и континента

През 2014 г. за първи път ентусиасти изминават веломаршрута „Дунав Ултра“. Тогава в това предизвикателство се включва и предприемачът Борис Бегъмов, който е и организатор на събитието. След 2016 г. той се отдава изцяло на популяризирането на този маршрут и поставянето му на туристическата карта на Европа като едно от най-живописните и предизвикателни за..

публикувано на 20.08.18 в 13:26
Борче Димитровски, Мартина Кръстева, Алеко Карловски и Яна Вачкова (отляво надясно)

Завръщане към селото – новият бунт на младите

Според данни на Института за изследване на населението и човека при БАН от 2015 г., 37% от хората са се преместили да живеят в селата и напускат големите градове. Все по-често млади хора бягат от бетонния затвор и шума и се установяват трайно в малките населени места с идеята да започнат нов бизнес там или да работят от дистанция с помощта на новите..

публикувано на 20.08.18 в 12:56
Националният историко-археологически резерват „Плиска”

На гости в първата българска столица Плиска

Гостувахме в град Плиска - столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 година. Влезнахме в Националният историко-археологически резерват „Плиска”, където се запознаваме с историята на най-многолюдния град на ранносредновековната българска държава. От историята преминахме в днешни времена и разбрахме как се развива градът, как живеят..

публикувано на 20.08.18 в 12:10
 Проф. Ивайло Дичев, Нина Алиоски и проф. Георг Краев (отляво надясно)

Патриотизмът днес

Събитията от последната седмица ни накараха да се замислим какво представлява патриотизмът днес. Дали думата патриотизъм е натоварена само и единствено с партиен оттенък. Можем ли да дадем по-точно и неутрално определение като родолюбие. Опасно или полезно е използването на думата патриотизъм в българската политика? Как изглежда патриотизмът през призмата..

публикувано на 14.08.18 в 12:43

Мантрата БИО без регулация в България

Какво означава „био“, „еко“ и знаем ли какво да четем на етикетите на биохраните и продуктите в България? Защо Сметната палата алармира, че контролът у нас не защитава добре интересите на потребителите? Как се оказа така, че контролът върху биохраните е в ръцете на 17 частни сертифицирани фирми и къде е ролята на държавата? Дали се злоупотребява с етикета..

публикувано на 10.08.18 в 13:25