Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът на медиите и „караконджулите” в тях

БНР Новини
Николета Атанасова, Виктор Лилов и Илиян Василев (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев”.
Снимка: Кирил Чобанов

Както винаги в „Мрежата” оплитаме онези събития и хора, които оставят следа от изтеклата седмица, през дневния ред, наложен ни от медиите и търсим какво стои на втори план зад казаното или направеното. Този четвъртък в София се проведе международна конференция „Не на словото на омразата и екстремизма”. Това ни  дава повод за пореден път да говорим за езика на медиите на фона всичко случило се у нас. Но темата е много по-широка, защото езика на който говорят медиите често е отражение на този на политиците. А той напоследък е изпълнен с противоречиви послания, които ни объркват точно както бихме могли да се объркаме, ако някой се опита да ни представи една приказка за реалност и обратното.
С Илиян Василев и Виктор Лилов говорим за езика на омразата през „лепенето на етикети” и защо думата „джендър” се „превърна в синоним на „караконджул”. Но не само. Виктор Лилов коментира как „през политическите конфликти, ширещи се на страниците на медиите може да бъде наблюдавана тенденция за овладяване на публичното пространство и подмяна на политическия дневен ред. Като едновременно с тази подмяна на политическия дневен ред, ние получихме едно допълнително ниво на подмяна именно свързано със „закона за доограбване на КТБ” и „закона за допълнително манипулиране на медиите”, предложени от Делян Пеевски. И тук стигаме до ключовите теми, свързани с медиите, а имено медиите като инструмент за водене на една пропагандна война, която всъщност е част от една много по-голяма хибридна война, която пък е част от една още по-голяма битка, която се води в цял свят”. Илиян Василев допълни: „Много важно е да кажем, че да, има глобални процеси, но в дадения случай, матрицата на специфичното и локалното е много по-силна. Нас ни занимават всеки ден с псевдодрами, защото ние нямаме реален дебат по големите и реалните проблеми. Обществото ни е приспано от много години. То е анестезирано системно и устойчиво  от политиците и най-вече от медиите. При това положение истинският дебат за това кой ни управлява, как ни управлява, къде отиваме, как трябва да стигнем дотам, отсъства. И това е така,  защото хората, които заемат властовите позиции и доминират дневния ред на обществото, са слаби във възможността да водят чрез спечелване на ума и сърцата и да показват през личния си опит реформаторски умения, а не само популизъм. Хора, които ви убеждават, че от Витоша по-високо няма, че от медиите на Пеевски по-свободни няма и че от прокурора по-голям няма, а в същото време няма нито един корупционер или контрабандист, които да са в затвора, ами всичко това е „фейк” - „фейк” действителност, на фона на която новините също априори са „фейк”, защото дори и обективно да отразяват, те отразяват нереални неща. Не може да направите нормална новина от „фейк” действителност”.

Чуйте цялата дискусия с Илиян Василев и Виктор Лилов в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53