Среща на Европейския археологически съвет (ЕАС) и Международен симпозиум за Управление на културното наследство в София

Людмил Вагалински
Снимка: БГНЕС

Как да се постигне баланс между инвеститорите, археологическото наследство и интересите на обществото? Кои са добрите примери? И къде крехкото равновесие е на път да бъде нарушено, в ущърб на културното наследство?

От 21 до 23 март София е домакин на среща на Европейския археологически съвет (ЕАС) и на Международен симпозиум на тема „Управление на културното наследство“. В основата на инициативата е Националният археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. По време на срещата на ЕАС, България ще бъде приета за пълноправен член на съвета, което е безспорно признание за авторитета на родната археология. Конференцията е естествено продължение на деловата програма, която събира у нас учени от 14 държави. Интересно е да се чуят и съпоставят български и чуждестранни практики, споделен опит по управление и опазване на културното наследство. Дискутираните теми обхващат широк спектър от всички етапи на археологическата работа, като качеството на спасителната археология, свързана с инвестиционните проекти. Холандските специалисти представят примери от взаимоотношенията на терен между археолози и фермери. Изключително важен акцент е оценяването на археологическия принос, като добавяща стойност към обществено-икономическото и културно развитие.

Как с тази сложна и от юридическа гледна точка материя се справят страни като Австрия, Великобритания, Естония, Швеция, Унгария, Холандия, Чехия и други? От българска страна докладите са на доц. д-р Людмил Вагалински и на Надежда Кечева от Националния археологически институт с музей към БАН.ВИЖТЕ ОЩЕ

Психологията на лузъра

В превод от английски на български loser означава кон или човек, който губи в състезания. Какво най-вече предопределя хроничните проблеми в психиката на подобен индивид в човешкия свят – непрекъсната неудоволетвореност и перфекционизъм, недостиг на себеуважение в името на безпочвен идеализъм, ирационален стремеж непрекъснато да се сравняваш с „отличниците..

публикувано на 19.04.18 в 17:15

Непознатият Исак Нютон

„Природата и нейните закони били покрити с мрак. И рече Бог: да бъде Нютон. И настана светлина.“ Тази редове, създадени от един от най-великите английски сатирици – Александър Поуп, са изписани в родния дом на „последния магьосник“, както някои без каквато и да било ирония определят геният, достигнал творчески върхове в областта на математиката, физиката..

публикувано на 19.04.18 в 17:00

Географската карта разказва: Дарението на д-р Симеон Симов от карти и атласи в Централния държавен архив

Едно щедро дарение от карти и атласи в Централния държавен архив допринася да знаем повече за България, за нейното място през вековете и за взаимоотношенията с другите страни на Стария континент. Дарението е на д-р Симеон Симов, лекар по професия и почитател на старинните издания – карти, книги и атласи. С огромна любов и всеотдайност той издирва,..

публикувано на 19.04.18 в 10:40
Мемориал на благодарността, издигнат от потомци на спасените евреи в памет на достойните граждани на град Бургас, включили се в спасяването на българските евреи.

Незабравените лица на спасението

Отбелязахме 75 години от Йом Ашоа, денят на катастрофата, сполетяла евреите по времето на нацизма. Ние, българите, сме измежду малкото народи на планетата, които са спасили своите евреи, и с право се гордеем с този факт. Гордеем се с онези, които са проявили християнско милосърдие, съпричастие и гражданска смелост. Но наред с национално известните ни..

публикувано на 18.04.18 в 17:10

Между протестите и ежедневието

След протеста на национално представителните организации на хората с увреждания от началото на миналата седмица, още един протест днес. Този път на неправителствените организации, които не разчитат на държавни субсидии. На този шести Национален протест излизат майките на деца с увреждания, за да кажат НЕ на статуквото и ДА на ЕФЕКТИВНИТЕ реформи … За..

публикувано на 18.04.18 в 11:04