Среща на Европейския археологически съвет (ЕАС) и Международен симпозиум за Управление на културното наследство в София

Людмил Вагалински
Снимка: БГНЕС

Как да се постигне баланс между инвеститорите, археологическото наследство и интересите на обществото? Кои са добрите примери? И къде крехкото равновесие е на път да бъде нарушено, в ущърб на културното наследство?

От 21 до 23 март София е домакин на среща на Европейския археологически съвет (ЕАС) и на Международен симпозиум на тема „Управление на културното наследство“. В основата на инициативата е Националният археологически институт с музей (НАИМ) към БАН. По време на срещата на ЕАС, България ще бъде приета за пълноправен член на съвета, което е безспорно признание за авторитета на родната археология. Конференцията е естествено продължение на деловата програма, която събира у нас учени от 14 държави. Интересно е да се чуят и съпоставят български и чуждестранни практики, споделен опит по управление и опазване на културното наследство. Дискутираните теми обхващат широк спектър от всички етапи на археологическата работа, като качеството на спасителната археология, свързана с инвестиционните проекти. Холандските специалисти представят примери от взаимоотношенията на терен между археолози и фермери. Изключително важен акцент е оценяването на археологическия принос, като добавяща стойност към обществено-икономическото и културно развитие.

Как с тази сложна и от юридическа гледна точка материя се справят страни като Австрия, Великобритания, Естония, Швеция, Унгария, Холандия, Чехия и други? От българска страна докладите са на доц. д-р Людмил Вагалински и на Надежда Кечева от Националния археологически институт с музей към БАН.ВИЖТЕ ОЩЕ

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

публикувано на 11.12.18 в 16:55
Николай Бойчев

Еврика! Успешни българи: Николай Бойчев

Ако трябва с една дума да опиша младият човек, с когото в „Познати и непознати“ срещнахме слушателите, тя е пилот. Николай Бойчев е пилот. В момента е на 25 год. и живее в Пловдив, но е роден в Ботевград, където е завършва Професионалната гимназия по техника и мениджмънт "Христо Ботев". След това постъпва във факултет „Авиационен“ на Националния..

публикувано на 11.12.18 в 14:12
 Доц. д-р Албена Танева в студиото на

Доц. д-р Албена Тасева: България вече е в IHRA (Международния алианс за възпоменание на Холокоста)

В края на минали месец България бе официално приета за 32-рия пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) или АЙРА. За българската кандидатура и за процеса на приемане ни разказа доц. д-р Албена Танева, социолог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и експерт, която активно..

публикувано на 11.12.18 в 14:10
Мая Параскова

Международна програма за бъдещи природозащинтници

Мая Параскова е сред онези млади хора, които може да срещнете на доброволческа мисия за опазване на околната среда в различни точки на страната. Работата включва много дейности, както се казва – на терен, а това за един млад човек, бъдещ специалист - биолог, е полезен опит, среща на теорията с реалността. За себе си Мая Параскова казва: “Обичам да..

публикувано на 11.12.18 в 10:31
Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Струмица, където са мощите на митрополит Герасим Струмишки.

Диана Дафова пее любимата молитва на Ганди

„Един свят в хармония“, глобалният културен проект на Диана Дафова е благословен от папа Франциск на личната им среща във Ватикана през септември 2017. Песните ѝ са неповторима амалгама от различни жанрове и култури от цял свят. Те умело преплитат модерната звучност с фолклорни, етно и ортодоксални интонации със съвременни аранжименти. Посланието в..

публикувано на 10.12.18 в 09:45