Нов диск на клавирно дуо Аглика Генова, Любен Димитров

Сряда, 28 март, от 14.30 часа
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: личен архив

Завръщат се от Русе. Там имаха концерт заедно с Татяна Колева с творби на американски композитори. Щастливи са, че отново са свирили в родния си град. Щастливи са и, че през лятото – на 4 юни ще свирят в Пловдив, поканени от Мила Павлова за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. Концертът ще бъде в дома „Борис Христов“. Новият компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров„Това е мястото, в което ние и двамата като деца сме прекарвали часове и дни, докато родителите ни свиреха. След двадесет години отново ще свирим в Пловдив“. Водят преговори за концерт през новия сезон със Софийската филхармония. След това ще имат майсторски клас на лятната академия „Алегра“ в Русе. „Ще имаме щастието отново да срещнем млади колеги – солисти пианисти и клавирни дуа от цял свят“. Преди тази лятна академия през юли имат студио в Кьолнското радио, за да запишат първата част от следващия си диск, който ще бъде двоен. Втората част ще осъществят догодина, след това ще започне подготовката по издаването. В България ще останат и за великденските празници, но си носят ноти, за да се подготвят за предстоящите концерт в Полша и Германия.
Новият диск на Аглика Генова и Любен Димитров включва концерта за пиано на четири ръце на Карл Черни. Съпровожда ги „Генезис оркестър“, както и концерта за две пиана на Макс Брух в партньорство със Симфоничния оркестър на БНР, а диригент е Йордан Камджалов. Като бонус е добавена фантазията за две пиана на Макс Брух, която не е записвана до този момент.
В звуковия файл може да чуете какво още разказаха Аглика и Любен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 23 до 30 април 2018 година

23 април 3.00 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Меса в до мажор K.317, „Коронационна”. 3.28 часа - Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Тържествена вечерня на изповедника (Vesperae solennes de confessore) K.339 Солисти: Ариана Вендители (сопран), Емили Ренар (мецосопран), Рупърт Чарлсуърт (тенор), Марцел Бакони (бас). 4.01 часа - Волфганг..

публикувано на 22.04.18 в 09:00
Сергей Рахманинов

145 години от рождението на Сергей Рахманинов

Неговата музика е необятна като земята, която го е родила. Критиците го наричат „Последният романтик на XX век” и „Божество с три лица”, а мнозина от тях се опитват да определят творческия му облик с думите „най-руският от всички композитори”. „Аз съм руски композитор и моята родина сложи отпечатък върху характера и възгледите ми. „Ако искате да знаете,..

публикувано на 21.04.18 в 12:00

Директно от зала „България” – Светлин Русев и Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин

Звездна среща ни предстои тази седмица в малко необичайния за изявите на радиосимфониците съботен ден. Виртуозният цигулар Светлин Русев ще бъде солист на радиооркестъра в един концерт изцяло на „циганска” тематика, съставен от творби на Рахманинов, Равел, Сарасате и Бизе-Шчедрин. Ще бъдат изпълнени „Циганско капричио” от Сергей Рахманинов, Рапсодия..

обновено на 21.04.18 в 10:24

Монсерат Кабайе: Историята на моя живот е изпълнена с великолепни мигове…

Това твърди знаменитата прима, обожавана от безчет поклонници по целия свят, която преди десетина дни навърши 85 години. Наричат я La Superba – Великолепната, а Монсерат отвръща: „Никога не съм приемала титлите, които ми дават, тъй като те нямат нищо общо с онова, което правя на сцената. Полагам неимоверни усилия, за да оправдая очакванията към мен. С..

публикувано на 21.04.18 в 08:35

90 години от рождението на проф. Добри Палиев

Добри Палиев се ражда в семейството на Мария Себастият фон Милде, наследничка на стара чешка благородна фамилия и Добри Палиев, буден и образован българин от град Елена. Музикалната история на семейството започва, когато и двамата сина, Отокар и Добри започват да свирят, единият на цигулка, другият на акордеон, и стават професионални музиканти. Така те..

публикувано на 20.04.18 в 13:36