Нов диск на клавирно дуо Аглика Генова, Любен Димитров

Сряда, 28 март, от 14.30 часа
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: личен архив

Завръщат се от Русе. Там имаха концерт заедно с Татяна Колева с творби на американски композитори. Щастливи са, че отново са свирили в родния си град. Щастливи са и, че през лятото – на 4 юни ще свирят в Пловдив, поканени от Мила Павлова за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. Концертът ще бъде в дома „Борис Христов“. Новият компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров„Това е мястото, в което ние и двамата като деца сме прекарвали часове и дни, докато родителите ни свиреха. След двадесет години отново ще свирим в Пловдив“. Водят преговори за концерт през новия сезон със Софийската филхармония. След това ще имат майсторски клас на лятната академия „Алегра“ в Русе. „Ще имаме щастието отново да срещнем млади колеги – солисти пианисти и клавирни дуа от цял свят“. Преди тази лятна академия през юли имат студио в Кьолнското радио, за да запишат първата част от следващия си диск, който ще бъде двоен. Втората част ще осъществят догодина, след това ще започне подготовката по издаването. В България ще останат и за великденските празници, но си носят ноти, за да се подготвят за предстоящите концерт в Полша и Германия.
Новият диск на Аглика Генова и Любен Димитров включва концерта за пиано на четири ръце на Карл Черни. Съпровожда ги „Генезис оркестър“, както и концерта за две пиана на Макс Брух в партньорство със Симфоничния оркестър на БНР, а диригент е Йордан Камджалов. Като бонус е добавена фантазията за две пиана на Макс Брух, която не е записвана до този момент.
В звуковия файл може да чуете какво още разказаха Аглика и Любен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Главанаков дирижира „Бал с маски“

Записът е от 1957. Година след като маестрото за пръв път представя на варненска сцена шедьовъра на Верди и заедно с режисьора Николай Николов, и разбира се солистите постигат завиден успех. Ето как композиторът Димитър Тъпков оценява премиерния спектакъл на „Бал с маски“ във Варненската опера през март 1956 година: „Главанаков е стигнал до този предел в..

публикувано на 21.07.18 в 08:20
Юри Чарийски

Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови ) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със..

публикувано на 20.07.18 в 18:46

„Бал с маски”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Премиера: Рим, театър Аполо, 17 февруари 1859 г. Либрето: Антонио Сома по “Густав ІІІ или Бал с маски” на Йожен Скриб. Премиера в България: София, 22 октомври 1926 г. Първо действие Първа картина Бостън, зала в замъка на Рикардо, граф Уоруик, английски губернатор на Масачузетс в Бостън. Всички очакват графа. Между присъстващите са и офицерите..

публикувано на 20.07.18 в 09:40

Константин Илиевски – родолюбец и космополит

На 20 юли „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ остават верни на традицията да представят в своите петъчни издания портрети на утвърдени български изпълнители и композитори. Личността, с която ще запознаем меломаните, успява по впечатляващ за младостта си начин да съчетае качествата на космополита и родолюбивия порив на един своеобразен..

публикувано на 20.07.18 в 09:25

Среща с неизчерпаемата енергия и талант на младия баритон Атанас Младенов

Атанас Младенов е роден в София в семейство на музиканти. Самият той споделя, че е израстнал в коридорите на Софийската опера, тъй като родителите му свирят в оркестъра. От ранна детска възраст започва да свири на цигулка, а по-късно, в тийнейджърските си години започва и да пее. Дебютира на професионална сцена в „Хубавата Елена“ когато е в четвърти курс..

публикувано на 19.07.18 в 14:00