Нов диск на клавирно дуо Аглика Генова, Любен Димитров

Сряда, 28 март, от 14.30 часа
Аглика Генова и Любен Димитров
Снимка: личен архив

Завръщат се от Русе. Там имаха концерт заедно с Татяна Колева с творби на американски композитори. Щастливи са, че отново са свирили в родния си град. Щастливи са и, че през лятото – на 4 юни ще свирят в Пловдив, поканени от Мила Павлова за фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. Концертът ще бъде в дома „Борис Христов“. Новият компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров„Това е мястото, в което ние и двамата като деца сме прекарвали часове и дни, докато родителите ни свиреха. След двадесет години отново ще свирим в Пловдив“. Водят преговори за концерт през новия сезон със Софийската филхармония. След това ще имат майсторски клас на лятната академия „Алегра“ в Русе. „Ще имаме щастието отново да срещнем млади колеги – солисти пианисти и клавирни дуа от цял свят“. Преди тази лятна академия през юли имат студио в Кьолнското радио, за да запишат първата част от следващия си диск, който ще бъде двоен. Втората част ще осъществят догодина, след това ще започне подготовката по издаването. В България ще останат и за великденските празници, но си носят ноти, за да се подготвят за предстоящите концерт в Полша и Германия.
Новият диск на Аглика Генова и Любен Димитров включва концерта за пиано на четири ръце на Карл Черни. Съпровожда ги „Генезис оркестър“, както и концерта за две пиана на Макс Брух в партньорство със Симфоничния оркестър на БНР, а диригент е Йордан Камджалов. Като бонус е добавена фантазията за две пиана на Макс Брух, която не е записвана до този момент.
В звуковия файл може да чуете какво още разказаха Аглика и Любен.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Нов роял „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“

Специално за концерта на 20 октомври най-новият модел „Бьозендорфер“ пристига в зала „България“ заедно с пианистката Дора Делийска за концерт, посветен на празника на Унгария. Инструментът, на който тя ще свири   (280 Vienna Concert)  съчетава  брилянтната нова механика и „пеещия“ звук, с който тези рояли са известни. От 8 години Дора Делийска..

публикувано на 19.10.18 в 16:11

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57