Конкурсът „Аз готвя най-добре“ – кулинарно предизвикателство и шанс за любознателни млади таланти

Деляна Монева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Василена Мирчева

Пъдпъдъчи яйца с балсамов хайвер; чипс от хляб и пяна от коприва; крем от биволско прясно сирене с мед и сладко от люти чушки; студена супа от домати и зеленчуци с чипс от магданоз; мус от кисело мляко с мед от лавандула и карамелизирани лешници – всичко това се приготвя у нас в ресторант, чийто екип са студенти от Кулинарна академия HRC. Тя е създадена през 2008 година. В нея се обучават млади хора от много страни, избрали тъкмо у нас да получат престижно образование в една от най-вкусните, но и много тежки професии. Как да бъдат спечелени за каузата младите таланти от професионалните гимназии? Академията и българо-швейцарският проект ДОМИНО за дуално образование си поставят за задача да ги открият чрез конкурса „Аз готвя най-добре“. Той се провежда в Добрич, Бургас, Стара Загора, Перник и Сандански. Етапите включват направа на видео на тема „Вкусно, здравословно и красиво“, в което до три минути да бъдат показани или разказани интересни рецепти за ястия, виждания за авторско меню или дори мечтите за собствен ресторант. Жури от членове на Академията и проекта трябва да определят десетимата финалисти до 10 май. На финалната права ще застане още един участник, който ще бъде избран чрез онлайн-гласуване между 10 и 25 май в социалните канали на Академията и проекта ДОМИНО.
Същинският финал ще е кулинарна надпревара с истинско готвене на 1 юни в кухнята, където шеф-готвачи на Академията и ръководителят на ДОМИНО ще определят най-добрите трима в конкурса „Аз готвя най-добре“.
Неговото първо издание се провежда през 2017 година. Победителката – Десислава Кирилова от Професионална гимназия по облекло и туризъм „Свети Иван Рилски“ – Перник, получава възможността да отиде на едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия на брега на Женевското езеро в Швейцария. Повече информация за инициативата ще научим от Деляна Монева, директор на Академията. В разговора се включи и победителката от конкурса през 2017 година, десетокласничката Десислава Кирилова.



ВИЖТЕ ОЩЕ

Думите на 2018 година

Ако има някакъв смисъл в класациите за дума на годината, той е в подсещането да обърнем внимание на поводите и причините за засилената употреба на думи и съчетания или за създаването на нови като брекзит, фалшиви новини, младотресение и т.н. От няколко години, вече традиционно, в предаването обсъждаме избраните от големи световни издателства думи на..

публикувано на 18.12.18 в 17:10
Първото издигане на първия цепелин LZ1 е на 2 юли 1900 година на брега на Боденското езеро.

Връзката между човека и летателния апарат

Ако се случва някакво чудо при хората, които са се опитвали да се превърнат в част от небесните висини с помощта на безмоторни и по-късно – на моторни летателни средства, то се изразява в постигането на своеобразна духовна връзка с машината в полет. За тази нееднозначна и изключително богата емоционална взаимност между човека и летателния апарат..

публикувано на 18.12.18 в 09:25

Еврика! Успешни българи: Славко Николов

Славко Николов е на 25 години и в момента е докторант в катедра „Вътрешни болести“ на Тракийския университет в Стара Загора. Заради хлапашката му усмивка и заразителен ентусиазъм човек трудно би го различил от тийнейджър. От малък е влюбен в птиците и тази любов определя и професионалния му път. Не забравя обаче и уроците, получени от живота. Като малък..

публикувано на 17.12.18 в 17:10

Алтернативи на химията

Разговор с д-р Петко Загорчев, един от най-изявените медици в областта на хомеопатията. Акценти: природни методи за повишаване на имунитета, съвети преди грипната епидемия, шарлатани зад тезгяха и подвеждащи реклами. И още: класация на особено вредните химически съставки, храни и лекарства, за трансплантациите – с оптимизъм, капаните на синтетичната..

публикувано на 17.12.18 в 09:35
Аарон Копланд

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ - Гласове от Америка: Аарон Копланд

Американската нация, конгломерат от множество нации и етноси, намерили нова родина в тая точка на света, създава постепенно и своя култура. На базата на онова, което всеки етнос, акостирал на гостоприемния американски бряг, носи като бит и душевност, култура, традиции, се оформя оригиналната непозната жизненост на американската култура. Сред най-ярките..

публикувано на 16.12.18 в 10:30