Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенорите на Райна Кабаиванска с ексклузивен концерт в зала „България“

Концертът е от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ и ще се предава директно по програма „Христо Ботев“ на 3 юни от 19 часа

БНР Новини
Райна Кабаиванска и тенорите Давиде Риу, Андреа Каре и Рейналдо Рамирес-Дроз (отляво надясно)
Снимка: sofiaphilharmonic.com
Голямата оперна актриса Райна Кабаиванска представя трима от най-изявените си ученици в ексклузивен концерт със Софийската филхармония на 3 юни в зала „България“. Андреа Карѐ, Давиде Риу и Рейналдо Рамирес-Дроз са сред най-обещаващите тенори, обучавани в майсторските класове на Кабаиванска в Нов български университет.

,,Всички пеят, всички имат глас, обаче трябва да успееш да надникнеш отвъд него и да намериш интелигентност под вълнението”, казва за своите ученици Райна Кабаиванска.

Новоизгрялата оперна звезда Андреа Карѐ постига все по-големи успехи на световните сцени. Въпреки младата си възраст, той дебютира в едни от най-престижните световни театри – Ковънт гардън в Лондон, Сан Карло в Неапол, Болшой театър в Москва, Дойче опер в Берлин, Ла Фениче във Венеция, Щатсопер в Хамбург, Римската опера, както и в театрите в Женева, Стокхолм, Бари, Болоня, Страсбург, Триест, Торино и много други. Карѐ пее на сцената с най-големите артисти на нашето време – Райна Кабаиванска, Пласидо Доминго, Анна Катерина Антоначи, Лео Нучи, Елина Гаранча, Хуан Понс, Соня Йончева. Работи с режисьори като Лука Ронкони, Пиерлуиджи Пици, Уго де Ана и с диригенти като Рикардо Шайи, Бруно Бартолети и много други. Репертоарът му включва централните тенорови роли в „Набуко“, „Дон Карлос“, „Макбет“, „Аида” и „Бал с маски“ от Верди, „Кармен“ от Бизе, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, „Самсон и Далила“ от Сен Санс и други. Андреа Карѐ е и последният ученик на Лучано Павароти, представен му лично от Райна Кабаиванска.

Специалистите предричат бляскаво бъдеще на Давиде Риу. Лауреат е на много международни конкурси: „Измаил Волтолини“ в Мантуа, Музикалния фестивал в Сардзана, „Кристина Тривулцио ди Белджойозо“ в Милано, „Фиоренца Косото“. Дебютирал е на сцената на Софийската опера като Калаф в „Турандот“ от Пучини и Полионе в „Норма“ от Белини в рамките на проекта „Райна Кабаиванска представя своите ученици на международната оперна сцена” под егидата на Нов български университет в партньорство със Софийската опера и балет.

Най-новото попълнение в Школата „Кабаиванска” е Рейналдо Рамирес-Дроз. Младият певец завършва консерваторията в родината си Венецуела, но мечтата му да учи с Райна Кабаиванска го довежда в майсторския ù клас в Нов български университет, където печели стипендия за обучение в Музикалния институт „Веки-Тонели” в Модена, Италия.

Диригент на концерта е маестро Найден Тодоров, с когото оперната дива има дългогодишно сътрудничество. Маестро Тодоров дирижира галаконцертите на майсторските класове на Райна Кабаиванска, както и грандиозните галаконцерти за нейния 80-и юбилей в Театро Реджо, Парма и НДК, София през 2014 година.

В програмата са включени някои от най-обичаните арии и ансамбли в оперната история.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30