Петък, 8 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Изтокът и рицарите – кръстоносци на Запада
Културната граница Изток – Запад

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изпълнения на прочути тенори

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Добродушните смокове” от Йордан Радичков

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Андалуска народна музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Койнаров, Янка Танева, Желязко Жеков, Радка Алексова, Костадин Гугов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Пеперуда и пчела“ от Георги Караславов

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Годишнина от публикуването на „1984” на Джордж Оруел.
- 115 години от рождението на френската писателка Маргьорит Юрсенар.
• Изборът на водещия: За нишката, която ни превежда от късната античност до днешния ден, и ни позволява да прозрем пътя на човечеството - разговор с Николай Гочев, преподавател в Софийския университет, в деня на представянето на сборника „Херметическият корпус”.
• Музикален акцент
• Рязко
• За обществата, които не харесват „различните” и за това как отношението към „другостта” описва нас самите - разговор с Лилия Драгоева, политолог и социолог от Центъра за изследване на демокрацията и изпълнителен директор на Билитис, с Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация „Действие” и с бизнесмена-бунтар Ивайло Пенчев в деня преди София Прайд 2018.
• Човекът: Мария Карагьозова, адвокат, който работи с деца в риск в Брюксел.
• Минути за култура:
- Как поредица от научни експерименти ни показват, че всъщност нищо не знаем, в книгата „Нямаме никаква представа” на изследователя Хорхе Чам и професора по физика Даниел Уайтсън.
- За музикалния спектакъл „Незабравимите” с Ралица Бежан.
- За концерта на кралицата на рокабили и на джазирания блус Имелда Мей в рамките на световния музикален форум Sounds of The Ages 2018 - разговор с Васил Върбанов от „Тангра Мега Рок”.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Синдромът на родителското отчуждение и правата на децата. Какво трябва да се промени в законодателно отношение и какво трябва да се направи? Какво показва чуждия опит? Как България е осъдена заради бездействието на институциите и каква реформа е необходима?
Защо в Норвегия социалните отнемат деца на български родители?
Събеседници в студиото:
- Адвокат Пламен Борисов - член на УС на Асоциация за детско развитие „Член 24“-член на Националния съвет за закрила на детето.
- Галина Кубратова – психолог, председател на фондация „Психологическа подкрепа“.
- Александър Янев – родител с подобен казус.
• Какво представлява проекта „Формиране на антикорупционно съзнание и поведение сред младите хора в училищата – изготвен от експерти в антикорупционната комисия.Ще се въведат ли часове по антикорупционна дейност за всички ученици?
Коментар по телефона на Борис Ячев – председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Нова песен на Вида Пиронкова – разговор в студиото. Българските кавъри.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За поредната класация след осъзнато подадена информация

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Кървав меридиан“ – разговор с литературния критик Митко Новков и със Станимир Йотов – преводач и издател за новия роман на съвременния американски класик Кормак Маккарти.
• „Изкуството – дете капризно и жестоко“ – портрети на времето чрез посланията в картините на различни поколения художници в книгата на изкуствоведката Розалина Пепеланова – гост в студиото.
• Международен конкурс за съвременно лютиерство „Антонио Страдивари“ за първи път извън  Италия – в Казанлък. Интервюта с членове на журито: Дзенг Куан – директор на пекинската Консерватория, бивш министър на културата на Китай и Едрьо Едрев – председател на Сдружението на лютиерите в Казанлък, отбелязващо тази година 100 годишен юбилей.
• Джаз-фестивал в Стара Загора – Сибила Лилова от 8-то издание на музикалното събитие.
• Театрални пътища: среща с режисьорката Василена Радева
• Лятната програма на Дома на киното – интервю с директора Христо Христозов.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
За относителността в това да учиш някого в областта на изкуството – разговор с големия художник Андрей Даниел по повод изложбата му с негови ученици, част от проекта на фондация „Въпреки” – „Учители и ученици в изобразителното изкуство”.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Спомен за чаровницата на българската музикална сцена – Лиляна Кисьова

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
За да има риба и догодина
Падна забраната за риболов във водоемите с надморска височина под 500 метра, но още на следващия ден започна друга кампания с поглед към бъдещето – сдружения, предприятия и обикновени ентусиасти започната зарибяване на реки и язовири. За тази благородна дейност и за борбата с бракониерите през тази седмица ще ни разкажат истински почтени риболовци от различни краища на страната.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Откриване на летния туристически сезон в Кранево с Фестивал на цацата.
• Празници на горнооряховския суджук, превърнал се в една от кулинарните и туристически емблеми на града. Ще поговорим за още възможности да опознаем района.
• От 14 юни до 15 юли светът отново ще е футбол:
- В дните на Мондиала ще представяме градовете-домакини като туристически дестинации и най-интересното от съпътстващата културно-кулинарна програма за запалянковците и техните семейства, извън стадионите.
- У нас, в Руския културно-информационен център ще има специален „Дом на футболните привърженици“, с много информация и улеснения в помощ на българските граждани, които ще пътуват. Интервю с Павел Журавльов, директор на РКИЦ.
- Огромен чак-чак от 3 тона, кандидат за рекордите на Русия, ще бъде приготвен за откриването на шампионата. Какво е чак-чак и още любопитна информация около Световното футболно първенство, ще научим от гостите в студиото.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Соул диви – Адел

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Николета Попкостадинова и Надя Здравкова, създателки на платформата Love guide за сексуална култура, насочена към тийнейджърите. Тяхната цел е тя да стане част от образователната система.
• Как се изгражда образа на съвременната жена – разговор с участниците в изложбата „Точка на баланс“.
• FLUCA – арт-контейнера на „Кристал“ – репортаж.
• Иронии на времето

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Пътешествието на татко Мумин“ от Туве Янсон

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Директно от зала „България“ – концерт на СО на БНР с диригент Константин Илиевски, солист – Иван Данко, обой.
В програмата: Антон Брукнер – Симфоничен прелюд; Рихард Щраус – Концерт за обой и малък оркестър в Ре мажор; Густав Малер – Симфония № 4 в Сол мажор.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 5 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Пряко от Старозагорския джаз форум – интервюта с някои от най-интересните участници в реално време (втора част)
• „А сега внимавайте“ с Ивайло Кицов – за новия албум на Дейвид Бърн American Utopia.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Изпълнения на Петър Христосков

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Музеи и образование Деца в живия музей и музеи на открито от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам • Биг бенд „Словения" и Марина Мартенсън (втора част). Записът е от SiTi Theater, Любляна от 18 април 2018 г. („Slovenia" Big Band and Marina Martensson,..

публикувано на 20.05.19 в 08:20

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия История на висшето образование в България Историята на Техническия университет в София от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Рецитал Концерт на квартет „Йерусалим“, запис от Фестивала „Шубертиада“ в Шварценберг – първа част. От програмата: В. А. Моцарт –..

публикувано на 19.05.19 в 08:20

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Процесът“ от Франц Кафка от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Николай Гурбанов, Гинка Славова, Сорина Богомилова, Ибро Лолов,..

публикувано на 18.05.19 в 08:20

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Блус в нощта • Големият експериментатор на съвременния блус Тадж Махал с „Maestro“ – 2008 г. • Електрик блус с Попа Чъби – „Brooklyn Basement Blues“ – 1999 г. • Блус с адрес България – „Подуене Блус Бенд“. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 17.05.19 в 13:38

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Великата спирала Спиралата като символ от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Запис от концерта на Евгени Божанов и Мие Мики с творби на Скарлати. от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • Магдалена Гигова за Ликийските гробници във Фетие и..

публикувано на 16.05.19 в 08:20