За хората и „умните градове“

Амстердам спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според анализите на ООН – само след 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градове. Това увеличава отговорностите за управлението на градовете, защото те иначе ще се превърнат в неприятно място за обитаване…
През последните години, когато става дума за „умен град“, обаче обикновено се дава пример с Амстердам, защото градът спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г. Или с Барселона, защото е на челно място в класацията за умни градове, заради системата си за управление на трафика и паркирането, заради активното наблюдение на  качеството на въздуха и нивата на звука… В тази посока ли трябва да се работи и как гражданите могат да се включат в управлението на градовете, говорим с Леона Асланова, експерт и консултант по иновации.
Тя ще посочи примери по света за внедрени иновации. Леона Асланова е от организаторите на серия събития, посветени на „умните градове“. А първото за тази година „умно иновативно кафе” предстои да се проведе на  21 юни, като темата е „Безжични технологии, дигитализация и свързаност”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обзор на Стоян Кирчев от БТА и Магдалена Гигова от БНР на най-забавните куриози на 2018 година

Класацията за куриоз на 2018 година на Стоян Кирчев от БТА се оглавява от Антинобела в областта на нутриционистиката – науката за хранене. Това е научната разработка на тема „Защо канибалската диета през неолита е с по-малко калории от съвременния начин на хранене“. Значително по-назад се класира друга научна разработка, този път от областта на..

публикувано на 18.12.18 в 16:15

Направи добро и го покажи на всички!

Нужно ли е една кампания за добри дела да бъде предизвикателство? Отговорът е положителен според организаторите на проект „Доброделие“ в гр. Габрово, които доказват ,че доброто е мисия на младите хора. От помощта за възрастните, почистването на градските пространства и местата на отдих до благотворителните базари и разходките с кауза- всичко това са..

публикувано на 18.12.18 в 15:13
Петър Руевски, Ива Дойчинова и Любомир Бабуров в студиото на

„Рацио“ – науката като приказка или "Няма глупави въпроси" преди Коледа

Третата среща от поредицата „Няма глупави въпроси“ ще се състои днес (18  декември) от 20.00 часа в клуб „Строежа“. По този повод гости в „Нашият ден“ бяха Любомир Бабуров - основният инициатор за създаването на организацията за популяризиране на науката – „Рацио“, и Петър Руевски, инженер и програмист, с интереси в областта на физиката. В „Нашият..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Доброто е като любовта – няма измерение

Понякога нехайно и необмислено, друг път съзнателно и отговорно – всеки е вършил добрини. И тъй като добрината не очаква похвали и декларации и е донякъде нещо лично, затова ще говоря за добрината на другите. Вярвайте ми, доброто се помни много повече, отколкото лошото. От детството си помня, че ме изпратиха да купя яйца. Тичайки на връщане паднах и..

публикувано на 17.12.18 в 16:57
Веселка Стамболиева, Калина Йонидова и Емил Йонидов

Гости в "Моето семейство" Веселка Стамболиева, Емил Йонидов и дъщеря им Калина Йонидова

Веселка Стамболиева и Емил Йонидов са родени на една и съща дата, което става повод да се запознаят, но истински ги сближава любовта към музиката. Веселка Стамболиева е народната певица, нейната дъщеря, Калина Йонидова, също пее, макар и не фолклорни песни. Двете обаче ще ви заразят с любовта си към музиката и фолклорните традиции. Чуйте какво още..

публикувано на 17.12.18 в 15:51