За хората и „умните градове“

Амстердам спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според анализите на ООН – само след 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градове. Това увеличава отговорностите за управлението на градовете, защото те иначе ще се превърнат в неприятно място за обитаване…
През последните години, когато става дума за „умен град“, обаче обикновено се дава пример с Амстердам, защото градът спечели награда за най-иновативна столица в Европа през 2016 г. Или с Барселона, защото е на челно място в класацията за умни градове, заради системата си за управление на трафика и паркирането, заради активното наблюдение на  качеството на въздуха и нивата на звука… В тази посока ли трябва да се работи и как гражданите могат да се включат в управлението на градовете, говорим с Леона Асланова, експерт и консултант по иновации.
Тя ще посочи примери по света за внедрени иновации. Леона Асланова е от организаторите на серия събития, посветени на „умните градове“. А първото за тази година „умно иновативно кафе” предстои да се проведе на  21 юни, като темата е „Безжични технологии, дигитализация и свързаност”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35