За обществата, които не харесват „различните“

Снимка: БГНЕС

„Страх ли те е от нещо? От лоши хора? От отхвърляне? От самота? От смъртта?
Мен ме е страх много!
Живея си живота, работя, доставям си радости, а през цялото време ме е страх.
Какво ще стане, когато съпругата ми ни роди дете? Ще мога ли да се грижа за него пълноценно, да го водя на детска градина или училище, да го водя на лекар, когато има нужда? Ще трябва ли то да се бори ежедневно с лоши погледи, с подигравките на другите деца, а аз – с пренебрежението на другите родители?
Какво ще стане, ако жена ми умре? Ще мога ли да видя детето си някога отново? Ще има ли къде да живея или семейството ѝ ще дойде да претендира за полагащата му се по наследство нейна половина от жилището?
Как ми се отразява това, че съм гей, на ежедневния живот? Никак? Никой не ме спира да си живея както искам?
Почти. Но и никой не знае колко място ми остава за живот от всичките тия страхове… Ще бъде ли някога различно, ще бъда ли някога свободен човек?“

Думите са написани от Лили Бабулкова в текст със заглавието „Моята причина да отида на Прайда“, а в деня преди София Прайд 2018 г. в „Нашият ден“ говорим с Лилия Драгоева, политолог и социолог от Центъра за изследване на демокрацията и изпълнителен директор на Билитис, и с Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация „Действие“ – за обществата, които не харесват „различните“, и за това как отношението към „другостта“ описва нас самите.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести и майчини сълзи – в очакване на сметката

Протестът на майките на деца с увреждания продължава, а заедно с него – странните реакции, спекулациите в публичното пространство и измиването на ръцете – дори не по Понтий Пилат. Приемането на Закон за личната помощ е само върхът на айсберга и началото на процеса на реформи, счита протестиращата майка и член на работните групи по време на преговори Мая..

публикувано на 25.06.18 в 16:44
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51

За реколтата и протестите около нея

От земеделското министерство обявиха, че близо 90 % от посевите със зърнени култури са в много добро състояние. Жътвата започна. Очаква се реколта над 6 млн. тона. С високо качество. Изкупните цени в момента са над 300 лв. на тон. Фючърсните – 350. В края на годината обичайно още по-високи. Неблагоприятните климатични условия в Русия и Украйна, основните..

публикувано на 25.06.18 в 12:30

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

За тайните на старите майстори

Знаете ли какво означава „мещра“? А знаете ли, че у нас преди време е съществувал таен дюлгерски език, от който днес много малко думи са останали. Като бялчо за сняг, малец за дете, духань за тютюн, нуска за жена и жуф за господар. Този таен език на старите майстори се използвал да се предава важна информация – съдържал професионални термини, с които..

публикувано на 23.06.18 в 09:00