За обществата, които не харесват „различните“

Снимка: БГНЕС

„Страх ли те е от нещо? От лоши хора? От отхвърляне? От самота? От смъртта?
Мен ме е страх много!
Живея си живота, работя, доставям си радости, а през цялото време ме е страх.
Какво ще стане, когато съпругата ми ни роди дете? Ще мога ли да се грижа за него пълноценно, да го водя на детска градина или училище, да го водя на лекар, когато има нужда? Ще трябва ли то да се бори ежедневно с лоши погледи, с подигравките на другите деца, а аз – с пренебрежението на другите родители?
Какво ще стане, ако жена ми умре? Ще мога ли да видя детето си някога отново? Ще има ли къде да живея или семейството ѝ ще дойде да претендира за полагащата му се по наследство нейна половина от жилището?
Как ми се отразява това, че съм гей, на ежедневния живот? Никак? Никой не ме спира да си живея както искам?
Почти. Но и никой не знае колко място ми остава за живот от всичките тия страхове… Ще бъде ли някога различно, ще бъда ли някога свободен човек?“

Думите са написани от Лили Бабулкова в текст със заглавието „Моята причина да отида на Прайда“, а в деня преди София Прайд 2018 г. в „Нашият ден“ говорим с Лилия Драгоева, политолог и социолог от Центъра за изследване на демокрацията и изпълнителен директор на Билитис, и с Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация „Действие“ – за обществата, които не харесват „различните“, и за това как отношението към „другостта“ описва нас самите.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обзор на Стоян Кирчев от БТА и Магдалена Гигова от БНР на най-забавните куриози на 2018 година

Класацията за куриоз на 2018 година на Стоян Кирчев от БТА се оглавява от Антинобела в областта на нутриционистиката – науката за хранене. Това е научната разработка на тема „Защо канибалската диета през неолита е с по-малко калории от съвременния начин на хранене“. Значително по-назад се класира друга научна разработка, този път от областта на..

публикувано на 18.12.18 в 16:15

Направи добро и го покажи на всички!

Нужно ли е една кампания за добри дела да бъде предизвикателство? Отговорът е положителен според организаторите на проект „Доброделие“ в гр. Габрово, които доказват ,че доброто е мисия на младите хора. От помощта за възрастните, почистването на градските пространства и местата на отдих до благотворителните базари и разходките с кауза- всичко това са..

публикувано на 18.12.18 в 15:13
Петър Руевски, Ива Дойчинова и Любомир Бабуров в студиото на

„Рацио“ – науката като приказка или "Няма глупави въпроси" преди Коледа

Третата среща от поредицата „Няма глупави въпроси“ ще се състои днес (18  декември) от 20.00 часа в клуб „Строежа“. По този повод гости в „Нашият ден“ бяха Любомир Бабуров - основният инициатор за създаването на организацията за популяризиране на науката – „Рацио“, и Петър Руевски, инженер и програмист, с интереси в областта на физиката. В „Нашият..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Доброто е като любовта – няма измерение

Понякога нехайно и необмислено, друг път съзнателно и отговорно – всеки е вършил добрини. И тъй като добрината не очаква похвали и декларации и е донякъде нещо лично, затова ще говоря за добрината на другите. Вярвайте ми, доброто се помни много повече, отколкото лошото. От детството си помня, че ме изпратиха да купя яйца. Тичайки на връщане паднах и..

публикувано на 17.12.18 в 16:57
Веселка Стамболиева, Калина Йонидова и Емил Йонидов

Гости в "Моето семейство" Веселка Стамболиева, Емил Йонидов и дъщеря им Калина Йонидова

Веселка Стамболиева и Емил Йонидов са родени на една и съща дата, което става повод да се запознаят, но истински ги сближава любовта към музиката. Веселка Стамболиева е народната певица, нейната дъщеря, Калина Йонидова, също пее, макар и не фолклорни песни. Двете обаче ще ви заразят с любовта си към музиката и фолклорните традиции. Чуйте какво още..

публикувано на 17.12.18 в 15:51