За обществата, които не харесват „различните“

Снимка: БГНЕС

„Страх ли те е от нещо? От лоши хора? От отхвърляне? От самота? От смъртта?
Мен ме е страх много!
Живея си живота, работя, доставям си радости, а през цялото време ме е страх.
Какво ще стане, когато съпругата ми ни роди дете? Ще мога ли да се грижа за него пълноценно, да го водя на детска градина или училище, да го водя на лекар, когато има нужда? Ще трябва ли то да се бори ежедневно с лоши погледи, с подигравките на другите деца, а аз – с пренебрежението на другите родители?
Какво ще стане, ако жена ми умре? Ще мога ли да видя детето си някога отново? Ще има ли къде да живея или семейството ѝ ще дойде да претендира за полагащата му се по наследство нейна половина от жилището?
Как ми се отразява това, че съм гей, на ежедневния живот? Никак? Никой не ме спира да си живея както искам?
Почти. Но и никой не знае колко място ми остава за живот от всичките тия страхове… Ще бъде ли някога различно, ще бъда ли някога свободен човек?“

Думите са написани от Лили Бабулкова в текст със заглавието „Моята причина да отида на Прайда“, а в деня преди София Прайд 2018 г. в „Нашият ден“ говорим с Лилия Драгоева, политолог и социолог от Центъра за изследване на демокрацията и изпълнителен директор на Билитис, и с Венета Лимберова, председател на Младежката ЛГБТ организация „Действие“ – за обществата, които не харесват „различните“, и за това как отношението към „другостта“ описва нас самите.

Повече чуйте в звуковия файл.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудът, благословен от Бога

Заедно с   д-р Смилен Марков, преподавател   във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" ще говорим за това как труда развива психо-физическото същество на личността и дава възможност за придобиване на добродетели. За предназначението на човека.

публикувано на 23.09.18 в 08:10

In Memoriam

В петък, 21 септември 2018 г. на 64 години в дома си почина нашият скъп колега Георги Василски. Болестта дълго време не успяваше да го сломи физически, но все пак успя да ни го отнеме и да изпрати завинаги веселата му душа в небесните селения. Съдбата на Георги Василски е свързана с Българското национално радио и програма “Христо Ботев” – репортер и..

обновено на 22.09.18 в 10:17
Ива Дойчинова, Venzy, Анет Маринова и Мария Петкова

Проблемът с тормоза в училище е решим с намесата на всички

Тормозът в училище беше фокусът на разговора в "Нашият ден"  с поп и хип хоп изпълнителя Venzy и представители на обединение "Детство без насилие" Мария Петкова и Анет Маринова. Детето не би трябвало да бъде оставено да се справи само с този проблем, както се е случило преди години с младия музикант. Venzy подчерта още, че в срещата си с ученици често е..

публикувано на 21.09.18 в 13:59
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет за закрила на детето, Димитрина Русева –майки на деца с увреждания и Елеонора Петрова – юрист,..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
В студиото импровизират Мария Мира Христова и Златин Цветков

Импровизация или любов? Едно и също е...

Златин Цветков е основател на ШиЗи Импро Театър и сериозен идеолог и двигател на процеса София да се превърне в световна столица на импровизационния театър. Всяка година. Дори и за седмица... Вече трета година. Истината за себе си е трудно достижима, но точно толкова е и разстоянието до щастието. Да импровизираш – значи да си достигнал до..

публикувано на 20.09.18 в 16:35