Емоционалното хранене променя човешкия геном?

Стигмата към хранителните разстройства в световен мащаб води до сериозни психологически проблеми, които се задълбочават
Психотерапевтът Детелина Стаменова (вдясно) и Мария Мира Христова в студиото на сутрешния блок на програма „Христо Ботев“
Снимка: Кирил Чобанов

Има ли стигма към хранителните разстройства и до какви последствия води емоционалното хранене в съвременния свят? Отговорът на този въпрос може да промени съдбите на милиони – над 70 млн. в целия свят официално и доказано страдат от хранителни разстройства, а скритите цифри може да шокират с нарастващата прогресия, в която живее средностатистическият земен жител.
Кога и как храната става начин за емоционална регулация на тийнейджъри, които са сред рисковите групи, като цяло за хората и каква е ранната превенция? Има ли връзка между психиката и физиката чрез храненето и защо именно в началото на XXI в. хранителните разстройства се оказват върха на айсберга на проблемите, които определят отчасти и оцеляването на човешката цивилизация в близко бъдеще – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от психотерапевта Детелина Стаменова.

Какви опасности крият случайните диети и кога имаме право да експериментираме с организма си, за да му натрапваме един или друг вид хранене? Защо в днешно време българите не се консултират с лекар преди да предприемат диета и какви са последствията от следването на безразборни съвети в Интернет или от т.нар. медия ЕЖК – „Една жена ми каза...“.
В анализа си диетологът доц. Светослав Ханджиев засяга и изключително сериозният въпрос за доказани промени в човешкия геном вследствие на типове и начин на хранене, изучаван от една от най-интензивно развиващи се науки днес – епигенетиката. Чуйте още в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести и майчини сълзи – в очакване на сметката

Протестът на майките на деца с увреждания продължава, а заедно с него – странните реакции, спекулациите в публичното пространство и измиването на ръцете – дори не по Понтий Пилат. Приемането на Закон за личната помощ е само върхът на айсберга и началото на процеса на реформи, счита протестиращата майка и член на работните групи по време на преговори Мая..

публикувано на 25.06.18 в 16:44
Неапол

Да изпиеш сутрешното си кафе в Неапол

„Срещи в скайпа“ ни отвеждат в приказния Неапол, в компанията на Антоанета Алексова, която от 12 години живее и работи там. Тя ще ни „разходи“ из прекрасния исторически център, където ще изпием сутрешното си кафе и ще се полюбуваме на безоблачния Везувий. Ще „изпием“ и едно лимончело – типичен летен неаполитански ликьор. Антоанета завършва специалност..

публикувано на 25.06.18 в 14:51

За реколтата и протестите около нея

От земеделското министерство обявиха, че близо 90 % от посевите със зърнени култури са в много добро състояние. Жътвата започна. Очаква се реколта над 6 млн. тона. С високо качество. Изкупните цени в момента са над 300 лв. на тон. Фючърсните – 350. В края на годината обичайно още по-високи. Неблагоприятните климатични условия в Русия и Украйна, основните..

публикувано на 25.06.18 в 12:30

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

За тайните на старите майстори

Знаете ли какво означава „мещра“? А знаете ли, че у нас преди време е съществувал таен дюлгерски език, от който днес много малко думи са останали. Като бялчо за сняг, малец за дете, духань за тютюн, нуска за жена и жуф за господар. Този таен език на старите майстори се използвал да се предава важна информация – съдържал професионални термини, с които..

публикувано на 23.06.18 в 09:00