Сряда, 13 юни

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Фитотерапия
Как се приготвят лекарства от лечебни растения

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Приятели – 1
Песенна лирика за приятелството от: Кирил Маричков, Иван Пенчев, Любомир Киров, Владимир Ампов, Ричард Пейдж, Пат Ленърд, Михаил Белчев, Джон Ленън и Пол Мак Картни…

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Голото слънце“ от Айзък Азимов – 1 част

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Тропическа екзотика от екваториална Африка – Камерун и Конго. Сред изпълнителите – Кононо N.1, „Юпитер Окуес“, „Касаи Олстарс“, Каиса и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Недялко Недялков, Фанка Койнарова, Антон Цамбов, НФА „Филип Кутев“, Костадин Михайлов и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Принцът и рибата“ от Панчо Панчев

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Спомен за композитора и диригент Филип Кутев, роден преди 115 години на днешния ден.
- 130 години от рождението на португалския поет Фернанду Песоа.
• Изборът на водещия:
- Как протича една експедиция в териториалните ни води на Черно море за преброяване на делфините и какво показват резултатите, разговор с Димитър Попов от Сдружение „Зелени Балкани“.
- За градската фотография и как изглежда Ню Йорк през обектива на Веселина Велчева.
• Рязко
За родителите на деца с увреждания, които започнаха безсрочен протест с палатков лагер пред Народното събрание под надслов „Системата ни убива" – за шансовете за законодателни промени. Разговор с Валентина Христова, родител и включване на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски.
• Човекът: Историята на Виолета Проданова, съпругата на алпиниста Христо Проданов, за смисъла да преодолееш себе си и природата.
• Минути за култура:
- Ирландският драматург и режисьор Мартин МакДона като главен герой, разговор с Милена Стратиева от Театър „София“ за дискусията, организирана на 14 юни за творчеството му.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• От лечебните растения до иновативни продукти или как българските лечебни и ароматични растения могат да се превърнат в източник на добавена стойност. Оползотворяване на национални биоресурси чрез подходите на „кръговата икономика“. Гост по темата: проф. дхн Владимир Димитров, ръководител на проект „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“.
• У дома сутрин – Ще научим повече за козметичните и лечебни продукти с луга, хума и черноморска кал, разработени от Института за обща и неорганична химия към БАН.
• По пътя – Разходка из Дуранкулашкото езеро и историята на Езерния град.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Люси Дяковска представя „Вечер на мюзикъла“ - двучасова програма, изпълнена с най-доброто от световния мюзикъл;
• Двама от най-интересните ни съвременни певци, чиито професионален път е тясно свързан с БНР - K-Ross и Lina Nikol – записаха дуетна песен;
• Б.Т.Р. ще изнесат концерт „Невидими стени“ в Летен театър Пловдив;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За един европакет и страстите български

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Девето издание на Месеца на фотографията 2018 в България:
- Фотографите Юри Трейман и Надежда Павлова от Българската фотографска академия представят изложбите и авторите на фестивала в София и други български градове.
• Фотографски проекти в Центъра за култура и дебат „Червената къща“:
- „Омразата наранява“: фотографски документален проект, изобличаващ насилието, с което се сблъскват бежанците и търсещите убежище в Европа. Разговор с авторката на проекта италианската фотографка Чинция Д'Амбрози.
- Взаимодействие: изложба на студенти от  Нов български университет в бакалавърска и магистърска програма „Фотографско изкуство”. Разговор с Калина Брейлсфорд, куратор на проекта и част от студентите.
• 22-ри Национален ученически театрален фестивал „Климент Михайлов” в Русе. Разговор с режисьора Ивайло Ненов, член на журито на фестивала.
• Режисьорката Веселка Кунчева за Десетата международна творческа лаборатория по „Животинска ферма” на Джордж Оруел, организирана от Кукления театър в Стара Загора.
• Художничката Аменун Женева с покана за изложбата „Вземи моето хапче“: серия от плакати, които представят елементи, лекуващи душата и тялото, забравени от хората в столичната галерия „Ракурси“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
89 пътя на миграцията – разказ на българи, мигрирали извън страната след промените през 1989 година.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Концептуалните срещи на джазпианиста Данило Реа вдъхновени от любовта му към операта с италианския тромпетист Флавио Болтро и иранския пианист Рамин Бахрами.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на един Пътешественик във времето
Той е роден в Царство България преди 85 години, повече от половин век живее в Народна република България, на 72 години умира в Република България. Неговото име е патрон на Центъра по тракология при Института за балканистика на БАН. Познахте – става дума за Александър Николаев Фол, бащата на българската тракология.
Основната заслуга на проф. Александър Фол е институционализирането на науката тракология и основаването на Института по тракология при БАН през 1972 г., както и провеждането на международните конгреси по тракология, следвани от въвеждането на тракологията като основна дисциплина в университетските програми по история и създаването на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”.
В предаването ще участват проф. Валерия Фол, проф. д-р на изкуствознанието Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология, и доц. д-р Теодор Леков (египтолог) от НБУ, ръководител на българската археологическа експедиция в Египет.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Природни резервати в България
Природен парк „Българка”

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на френското кино – с музика“
Джони Холидей – рок идол и кинозвезда.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с приятно стилово разнообразие от Аржентина – латино‘поп и рок, джаз и алтернатив уърлд, електро-танго... Сред изпълнителите: певецът Диего Торес (в дует с испанката Мала Родригес), денс формация „Ла Йегрос“, етнорокаджиите „Ла Портуария“, авангардната Хуана Молина, уърлд звездата Аксел Кригер, танго проектът „Отрос Айрес“ (с музиканти от Буенос Айрес и Барселона).

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Корковата тапа“ от Весела Фламбурари

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Новини от света и от нас
- 90 г. от рождението на композитора Александър Танев. Неговата дъщеря Борислава Танева, пианистка и композитор, за събитията по случай годишнината и за музикалното наследство на баща й.
- Композиторът и пианист Михаил Големинов за „Магистрали на мълчанието”, първо събитие от поредицата „Пиано плюс”.
- Богдан Сегин за Седмия „КУРС”, международните майсторски класове за нова музика, този път с тема „Ново поколение”.
- „Невиждан свят”, нов албум на саксофониста Орест Филипов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 8 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 39-то Международно Биенале за младежка фотография. Това е най-престижният международен фотоконкурс за деца до 16 и до 21 години, на което тази година България в лицето на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” има честта да бъде домакин.
• Проф. Александър Кьосев – културолог, Манол Пейков – издател, Асен Асенов – мениджър в областта на културата за новото движение „Реформи в културата“. Ще ви представим и някои от отборите на студентите, както и техните автомобили, които ще участват  на световното състезание ЕКО маратон в Лондон.
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• 50 години хорова школа „Проф. Георги Димитров“ – Ямбол. Информация за празничния юбилеен концерт на 16 юни т.г. от диригента Весела Пастърмаджиева.
• Композиторът Стоян Бабеков представя свои песнопения, прозвучали премиерно на XV Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть“ 2018 г. в Поморие.
• В памет на проф. Петър Льондев, който ни напусна на 11 юни тази година на 81-годишна възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 22 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Българското патриархално семейство – Обредите на общността от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Джаз концерт от Швеция от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Подправки и традиции от Старо Железаре, Пловдивска област. Документален разказ за стопанството,..

публикувано на 21.01.19 в 08:20

Понеделник, 21 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Цивилизациите – възход и падение: Завладяването на Рим от варварите от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Татяна Самуил – цигулка и Дейвид Лайвли – пиано, запис от фестивала на Френското радио в Монпелие. В програмата: музика от Бела..

публикувано на 20.01.19 в 08:20

Неделя, 20 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Всяка есенна вечер“ от Иван Пейчев от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Мишо Михайлов, Нели Танева, Денислава Генчева, Милан..

публикувано на 19.01.19 в 08:20

Събота, 19 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прогресив рок – Две донякъде позабравени  групи. Ще ги чуем с по два от най-ярките им албуми обхващащи период от 30-40 години. • Американците Pavlov’ Dog с Pampered Menial (1975) и Prodigal Dreamer (2018). • New Trolls с адрес Италия – Concerto grosso no. 2 (1976) и Concerto grosso:..

публикувано на 18.01.19 в 11:12

Петък, 18 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия Колонизацията на света – Колонизирането на Африка и Близкия изток от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 17.01.19 в 08:20