Coditio sine qua non

Снимка: архив

Търсих с какво да рамкирам разстоянието от миналата седмица, та чак до тази. В смисъл не да се огранича, а да подчертая началото и края на един изминал период. Избрах за първи жалон избухването миналата неделя на премиерът ни, който нарече гръцките медии „просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници!“, а после добави „да пишат, каквото си искат“. Което си беше и обръщение вероятно и към българските… още повече, че преди време председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов в едно интервю каза: „Борисов има една „вина“ – толерира свободата на словото“.
В края на този период новините прескочиха океана, за да ни съобщят, че някой си Джаред Рамос от Мериленд е убил в упор петима журналисти от в. „Кепитъл Газет“, недоволен от това, което са писали за него.
Между единия и другия случай като че ли няма нищо общо, но ако се върнем в България, то ще видим, че за „разстрели на журналисти“ не буквално разбира се, се заговори усилено, въпреки призивът „да пишат каквото си искат“.
По средата на това Европейският съюз за радио и телевизия – най-голямата асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, избра своя нов президент в лицето на генералният директор на ВВС лорд Тони Хол, който в обръщението си към генералната асамблея каза: „Живеем повратен за обществените медии момент, когато конкуренцията е по-голяма от всякога, но и нуждата от нас е по-голяма от всякога“.
Какво се случи още между едното и другото?
За цифровата Европа, за сигурността и доверието, а и за високите оценки за първото българско председателство на Съвета на ЕС разговор с Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.
Как да превърнем интернет в честно, равнопоставено и безопасно пространство или какво означава „данъкът“ върху линковете? Авторското право срещу свободата на словото. Разговор с Адриан Николов и Йовко Ламбрев.
Кой ще свали Ангела Меркел? Немската обществена телевизия АРД или феновете на националния отбор на Германия по футбол? – коментар на Капка Тодорова.
Репортаж от Румъния на Георги Василски.



ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристина Ненова

Какво мислят младите за живота си днес

Какво мислят младите хора за важните отношения в живота си, с кои членове от семействата си са най-близки, как общуват в социалните мрежи и сблъскват ли се често с насилие в училище – тези и други важни въпроси поставя психологическият проект „Възприятия на младите хора за здравословните отношения“, който се провежда у нас от фондация „Анимус“ в..

публикувано на 19.09.18 в 14:35

Обществото, в което живеем

За това как съвременните космополитни младежи виждат обществото, в което живеем, и какво всъщност е това общество, говорим в „Нашият ден“ със социолога Мила Минева и университетския преподавател Лъчезар Томов. Ще чуете и казаното пред Росица Александрова от двама от младите хора, които можете да срещнете в България. Александър е на 25 години и е от..

публикувано на 19.09.18 в 09:28

Да си отчетеш проекта

„Миналата година написах над сто страници изключително иновативни учебни материали, сега ще създам специален учебник от нулата, но не участвувам в никакви проекти, нито европейски, нито национални, за целта. Дотолкова не мога да трая безсмислената формална система на отчитане, която се фокусира върху измерване на неизмерими величини, вместо да се осланя..

публикувано на 19.09.18 в 09:22

Още думи трябват

25-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт в Борисовата градина от младежи, които “прочиствали парка от гейове”, на 30 септември 2008 г. Точно 10 години по-късно след жестокото убийство извършителите влязоха в затвора с намалени присъди след решение на Върховния касационен съд. През юни 2018 г. те бяха осъдени на 10 и на 4.5 години затвор...

публикувано на 18.09.18 в 11:30

Кои са Будителите за 2018-а година

След продължителен дебат и достойни номинации за Будител 2018, жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова определиха 10-те имена в кампанията „Будител на годината“ за 2018 на програма „Христо Ботев“ на БНР. Изборът беше..

обновено на 17.09.18 в 18:12