Coditio sine qua non

Снимка: архив

Търсих с какво да рамкирам разстоянието от миналата седмица, та чак до тази. В смисъл не да се огранича, а да подчертая началото и края на един изминал период. Избрах за първи жалон избухването миналата неделя на премиерът ни, който нарече гръцките медии „просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници!“, а после добави „да пишат, каквото си искат“. Което си беше и обръщение вероятно и към българските… още повече, че преди време председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов в едно интервю каза: „Борисов има една „вина“ – толерира свободата на словото“.
В края на този период новините прескочиха океана, за да ни съобщят, че някой си Джаред Рамос от Мериленд е убил в упор петима журналисти от в. „Кепитъл Газет“, недоволен от това, което са писали за него.
Между единия и другия случай като че ли няма нищо общо, но ако се върнем в България, то ще видим, че за „разстрели на журналисти“ не буквално разбира се, се заговори усилено, въпреки призивът „да пишат каквото си искат“.
По средата на това Европейският съюз за радио и телевизия – най-голямата асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, избра своя нов президент в лицето на генералният директор на ВВС лорд Тони Хол, който в обръщението си към генералната асамблея каза: „Живеем повратен за обществените медии момент, когато конкуренцията е по-голяма от всякога, но и нуждата от нас е по-голяма от всякога“.
Какво се случи още между едното и другото?
За цифровата Европа, за сигурността и доверието, а и за високите оценки за първото българско председателство на Съвета на ЕС разговор с Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.
Как да превърнем интернет в честно, равнопоставено и безопасно пространство или какво означава „данъкът“ върху линковете? Авторското право срещу свободата на словото. Разговор с Адриан Николов и Йовко Ламбрев.
Кой ще свали Ангела Меркел? Немската обществена телевизия АРД или феновете на националния отбор на Германия по футбол? – коментар на Капка Тодорова.
Репортаж от Румъния на Георги Василски.ВИЖТЕ ОЩЕ

Още за дупките, нервите и стреса

С въвеждането на електронните винетки от 1-ви януари 2019 г. агенция „Пътна инфраструктура“ обещава улеснения за пътуващите, особено, защото щяло да има и уикенд винетки. Цената им ще бъде около 10 лева. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обещават, че след въвеждането на електронна винетка за леките автомобили от 1-ви януари няма да се променя цената им,..

публикувано на 16.07.18 в 12:35

Светлината на света

В нагорната си проповед Спасителят се обръща към апостолите Си с думите: „Вие сте светлината на света”. Христовите ученици напълно оправдават тези думи, тъй като разнасят Божествената светлина из цялото земно кълбо. Тези думи са отправени не само към апостолите Му, но и към всички, които вече 2000 години, ръководят живота си от Христовото благовестие...

публикувано на 15.07.18 в 08:05
Ива Дойчинова (вляво) и Нелиан Николова в студиото на предаването.

Нелиан Николова за връзката между щастието и добротата

Момичето, което успя да доведе вокалистът на Rainbow – Рони Ромеро в България – Нелиан Николова беше специалният гост в първия ефир на Ива Дойчинова като водеща на „Нашият ден“. Тази година концертът „Изкуството е...“ отново е посветен на децата и е насочен срещу агресията. „Децата са агресивни, защото са нещастни, а те са нещастни, защото..

публикувано на 13.07.18 в 12:45

За ограбеното достойнство, наречено пенсия

Според последни данни, у нас пенсионерите получават около една трета от заплатата си, ако е била около средната за страната. Ако е била минимална – около 40%. За Евросъюза цифрата е 71%. В Хърватия – близо 130%, в Турция и Холандия по около 100%, в Португалия и Италия, че и в Индия - около 90%. От 2000 година делът на пенсионерите тук не се е увеличил...

публикувано на 13.07.18 в 12:27

Петък 13 – първият ефир на Ива Дойчинова като част от екипа на програма „Христо Ботев“ на БНР

Журналистката Ива Дойчинова, която от началото на този месец е заместник-главен редактор на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“, ще бъде и водещ на предаването „Нашият ден“. Ето и темите в първото предаване на Ива Дойчинова: • В нарочената за фатална дата петък 13 юли ще си поговорим за хората родени на този ден, които са „обречени“ на..

публикувано на 12.07.18 в 16:15