Coditio sine qua non

Снимка: архив

Търсих с какво да рамкирам разстоянието от миналата седмица, та чак до тази. В смисъл не да се огранича, а да подчертая началото и края на един изминал период. Избрах за първи жалон избухването миналата неделя на премиерът ни, който нарече гръцките медии „просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници!“, а после добави „да пишат, каквото си искат“. Което си беше и обръщение вероятно и към българските… още повече, че преди време председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов в едно интервю каза: „Борисов има една „вина“ – толерира свободата на словото“.
В края на този период новините прескочиха океана, за да ни съобщят, че някой си Джаред Рамос от Мериленд е убил в упор петима журналисти от в. „Кепитъл Газет“, недоволен от това, което са писали за него.
Между единия и другия случай като че ли няма нищо общо, но ако се върнем в България, то ще видим, че за „разстрели на журналисти“ не буквално разбира се, се заговори усилено, въпреки призивът „да пишат каквото си искат“.
По средата на това Европейският съюз за радио и телевизия – най-голямата асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, избра своя нов президент в лицето на генералният директор на ВВС лорд Тони Хол, който в обръщението си към генералната асамблея каза: „Живеем повратен за обществените медии момент, когато конкуренцията е по-голяма от всякога, но и нуждата от нас е по-голяма от всякога“.
Какво се случи още между едното и другото?
За цифровата Европа, за сигурността и доверието, а и за високите оценки за първото българско председателство на Съвета на ЕС разговор с Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.
Как да превърнем интернет в честно, равнопоставено и безопасно пространство или какво означава „данъкът“ върху линковете? Авторското право срещу свободата на словото. Разговор с Адриан Николов и Йовко Ламбрев.
Кой ще свали Ангела Меркел? Немската обществена телевизия АРД или феновете на националния отбор на Германия по футбол? – коментар на Капка Тодорова.
Репортаж от Румъния на Георги Василски.