Coditio sine qua non

Снимка: архив

Търсих с какво да рамкирам разстоянието от миналата седмица, та чак до тази. В смисъл не да се огранича, а да подчертая началото и края на един изминал период. Избрах за първи жалон избухването миналата неделя на премиерът ни, който нарече гръцките медии „просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници!“, а после добави „да пишат, каквото си искат“. Което си беше и обръщение вероятно и към българските… още повече, че преди време председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов в едно интервю каза: „Борисов има една „вина“ – толерира свободата на словото“.
В края на този период новините прескочиха океана, за да ни съобщят, че някой си Джаред Рамос от Мериленд е убил в упор петима журналисти от в. „Кепитъл Газет“, недоволен от това, което са писали за него.
Между единия и другия случай като че ли няма нищо общо, но ако се върнем в България, то ще видим, че за „разстрели на журналисти“ не буквално разбира се, се заговори усилено, въпреки призивът „да пишат каквото си искат“.
По средата на това Европейският съюз за радио и телевизия – най-голямата асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, избра своя нов президент в лицето на генералният директор на ВВС лорд Тони Хол, който в обръщението си към генералната асамблея каза: „Живеем повратен за обществените медии момент, когато конкуренцията е по-голяма от всякога, но и нуждата от нас е по-голяма от всякога“.
Какво се случи още между едното и другото?
За цифровата Европа, за сигурността и доверието, а и за високите оценки за първото българско председателство на Съвета на ЕС разговор с Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество.
Как да превърнем интернет в честно, равнопоставено и безопасно пространство или какво означава „данъкът“ върху линковете? Авторското право срещу свободата на словото. Разговор с Адриан Николов и Йовко Ламбрев.
Кой ще свали Ангела Меркел? Немската обществена телевизия АРД или феновете на националния отбор на Германия по футбол? – коментар на Капка Тодорова.
Репортаж от Румъния на Георги Василски.ВИЖТЕ ОЩЕ

Богатството и богатеенето в Бога

Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“, говорим за това как можем да приемем богатството не като средство, чрез което да се възгордеем и забравим за Бога, а като средство за укрепване на волята и душата ни.

публикувано на 18.11.18 в 08:15

Акция „Зима“ и пътната безопасност

Все по-бързи коли, все по-напрегнато и стресиращо всекидневие: това е част от обичайния ритъм на съвременния човек. Никой не се учудва, по-скоро всеки се старае да се включи в общата картина да не изостава от другите: в ученето, в работата, в личния живот, на пътя… В повечето случаи последствията от първите три сфери се отразяват на четвъртата – върху..

публикувано на 16.11.18 в 16:55
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от българката престъпна дейност, която се изразява в следното – тя е заподозряна, че за периода от 26..

публикувано на 16.11.18 в 13:15

Корин Велла: Убиха Дафни, за да замълчат всички други

В „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР ще излъчим единственото интервю дадено за българска медия с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафни Галиция. Поводът е една година от жестокото убийство на Дафни Галиция в Малта. На въпроса защо беше убита Дафни, Корин Велла отговори така: „Дафни разследваше политическата корупция. Тя..

публикувано на 16.11.18 в 11:40

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31