Съдебно-криминалните афери с пишещи машини според Жан Кокто

Колаж Даниела Манолова

Радиотеатърът представя Ицко Финци, Катя Зехирева и Венелин Пехливанов в "Пишещата машина" от Жан Кокто в неделния следобед на 8 юли от 16.00.   
"Пишещата машина" е написана за сцена и първото й представление е било на 19 април 1941 г. в театър Hebertot в Париж.  Режисьорът на първата й постановка е Реймон Руло и елементи от нейния театрален афиш можете да видите във фотоколажа. В постановката участва и един особено прочут с таланта си и с изключителната си външност актьор на 50-те и 60-те. Това е  Жан Маре. Странно е, че според запазените подробности за този спектакъл Жан Маре е направил и декорите за пиесата в театър "Еберто". Очевидно целият екип е бил всестранно развит и мултифункционален, като имаме предвид, че авторът, освен емблематична фигура за културния живот на 20-ото столетие в световен мащаб, поет, писател и драматург със световна известност, е бил и художник, литограф, дизайнер на килими, керамик.   
Провокация и вдъхновение за тази пиеса в три акта Кокто намира в една криминална афера, която вдига много шум на времето си. Това е мистериозната афера с анонимните писма в град Тюл. Цял един град се вижда в чудо, абсолютно подлуден от тайнствени клеветнически писма, често и с порнографски детайли, които се стоварват върху почти всяка фамилия. Така съмнителни игрички, мръснички тайни, зловещи подробности от някакви направени грехове изведнъж излизат на бял свят, оголени и  заплашителни към всеки и всички. Публичното равновесие е направо взривено. Няма пощадени. Няма неуязвими. Този тип история а ла Оноре дьо Балзак Жан Кокто превръща в странно психологическо и полицейско разследване, някакъв вид виртуозна игра на интелектуалното начало, на което не му е необходимо нито правдоподобност, нито закономерност, нито последователна мотивация на характерите.

Слушайте "Пишещата машина" на 8 юли от 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Една небуквална радиодрама от онези, които са на изчезване

Подслушан разговор е едно 28-минутно непрекъснато експериментиращо аудио, което, и това е най-голямото му постижение, успя да не превърне феномена експеримент в глуповата претенция, полираща фалш, а в засмукваща артистична действителност. Два женски гласа на Мая Новоселска и Вяра Коларова направо изтъкават като черга една история, която не..

публикувано на 14.09.18 в 09:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Най-напред аплодисменти за Израел Хоровиц: Браво, Израел!

Чиста случайност е фактът, че седмица след Номинацията PRIXEUROPA за трансмедийния проект Да си паркираш колата в няколко двора , неговият артистичен резултат – игралната продукция в две части Да си паркираш колата в двора на Харвард е в ефира на БНР. Да се възползваме. В тази игрална продукция всичко е наред и работи с пълна пара. Тя..

публикувано на 13.09.18 в 11:40

На 9 септември по Радиотеатъра – Бомбената вечеря от Греъм Грийн

Греъм Грийн (1904-1991) е един от най-четените английски автори през XX век, знаменит пътешественик, който се озовава в най-горещите конфликтни точки по света, за да ги отразява в своите романи. Приключенията и напрежението на действието са характерни за неговото писане. Много от книгите му са успешно филмирани. Макар няколко пъти да е предлаган за..

публикувано на 08.09.18 в 13:55
Фотоколаж: Теодор Иванов

Номинация PRIX EUROPA за "Да си паркираш колата в няколко двора"

Това е горещата новина с много престиж за България и Българското национално радио. PRIX EUROPA е най-сериозното състезание по правене на медии в Европа и номинацията на практика означава, че Да си паркираш колата в няколко двора е една от 15-те най-добри дигитални аудиопрограми за 2018 г. в Европа. Това само по себе си е атестат за качество и..

публикувано на 05.09.18 в 11:09

Или докато смъртта ни раздели…

„Или докато смъртта ни раздели“ е подзаглавието на „Юлия и нейният лейтенант“ от унгареца Акош Немет. Авторът, който през 2010 г. произнесе слово при представянето на сборника със съвременни български пиеси в театър „Мерлин”, Будапеща, и го нарече „Защо не обичаме българска драма?“. Според него унгарците не я обичат, защото не я познават,..

публикувано на 01.09.18 в 15:50