Съдебно-криминалните афери с пишещи машини според Жан Кокто

Колаж Даниела Манолова

Радиотеатърът представя Ицко Финци, Катя Зехирева и Венелин Пехливанов в "Пишещата машина" от Жан Кокто в неделния следобед на 8 юли от 16.00.   
"Пишещата машина" е написана за сцена и първото й представление е било на 19 април 1941 г. в театър Hebertot в Париж.  Режисьорът на първата й постановка е Реймон Руло и елементи от нейния театрален афиш можете да видите във фотоколажа. В постановката участва и един особено прочут с таланта си и с изключителната си външност актьор на 50-те и 60-те. Това е  Жан Маре. Странно е, че според запазените подробности за този спектакъл Жан Маре е направил и декорите за пиесата в театър "Еберто". Очевидно целият екип е бил всестранно развит и мултифункционален, като имаме предвид, че авторът, освен емблематична фигура за културния живот на 20-ото столетие в световен мащаб, поет, писател и драматург със световна известност, е бил и художник, литограф, дизайнер на килими, керамик.   
Провокация и вдъхновение за тази пиеса в три акта Кокто намира в една криминална афера, която вдига много шум на времето си. Това е мистериозната афера с анонимните писма в град Тюл. Цял един град се вижда в чудо, абсолютно подлуден от тайнствени клеветнически писма, често и с порнографски детайли, които се стоварват върху почти всяка фамилия. Така съмнителни игрички, мръснички тайни, зловещи подробности от някакви направени грехове изведнъж излизат на бял свят, оголени и  заплашителни към всеки и всички. Публичното равновесие е направо взривено. Няма пощадени. Няма неуязвими. Този тип история а ла Оноре дьо Балзак Жан Кокто превръща в странно психологическо и полицейско разследване, някакъв вид виртуозна игра на интелектуалното начало, на което не му е необходимо нито правдоподобност, нито закономерност, нито последователна мотивация на характерите.

Слушайте "Пишещата машина" на 8 юли от 16.00 часа.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фотоколаж: Теодор Иванов

Галерия

През цялата време на записите на всички тези случили се, но вече отлетели във времето и все пак, запазени като аудио, неповторими ситуации от, около, преди и след създаването на едно художествено творение, на една пиеса, стъпка по стъпка, ние, 2-мата автори на този проект, маневрирахме често с 7 вида техника в ръце: 1 сериозна техника за запис,..

публикувано на 11.07.18 в 15:07

Едно столетие с Бергман: за детството, родителите, любовта и демоните

Панорамата на Бергман продължава и във времето на Запазена марка Радиотеатър от 9 до 13 юли, седмицата преди 100-годишния рожден ден на великия създател на филми, радио и театър. В понеделник и вторник са 2-те части на Лични разговори . Постановката на Радиотеатъра е направена върху драматизацията на Яна Добрева с участието на Александра..

публикувано на 09.07.18 в 09:05
Колаж Даниела Манолова

Едно столетие с Бергман: страст, емоция и топлина

„Моят постоянен фаворит, защото той олицетворява страст, емоция и има топлина“ - така го определя Франсис Форд Копола. Вече 100 години светът живее с присъствието на Бергман, с неговите разговори за детството, родителите, любовта, живота, смъртта и особено за демоните, които води както в малкото интервюта, които по принцип е ненавиждал да дава,..

публикувано на 08.07.18 в 08:10

Драмата на една жена, чиято трагична съдба е белязана от Възродителния процес

През 2013 г. Силвия Чолева издаде сборника си с разкази „Гошко“. Майсторски разказни истории за уж на пръв поглед дребни, ежедневни неща, зад които обаче се крие дълбокия смисъл на всеки наш ден. Един от тези разкази беше „Името“. Две години по-късно този разказ се превърна в драматургичен текст и бе поставен от редакция „Радиотеатър“. Много пъти по време..

публикувано на 30.06.18 в 09:05

Неопределено количество дни след премиерата

„На всяка цена без сантименталност“ , казва Израел Хоровиц, и това е единствената, единствената ремарка, която дава като пътен знак на режисьорите на бъдещите постановки на „Да си паркираш колата в двора на Харвард“ . Разбира се, ние можем и да я подминем, да се възползваме от правото си на мултифункционални автори и да изберем необременен и свободен..

публикувано на 29.06.18 в 17:18