Съдебно-криминалните афери с пишещи машини според Жан Кокто

Колаж Даниела Манолова

Радиотеатърът представя Ицко Финци, Катя Зехирева и Венелин Пехливанов в "Пишещата машина" от Жан Кокто в неделния следобед на 8 юли от 16.00.   
"Пишещата машина" е написана за сцена и първото й представление е било на 19 април 1941 г. в театър Hebertot в Париж.  Режисьорът на първата й постановка е Реймон Руло и елементи от нейния театрален афиш можете да видите във фотоколажа. В постановката участва и един особено прочут с таланта си и с изключителната си външност актьор на 50-те и 60-те. Това е  Жан Маре. Странно е, че според запазените подробности за този спектакъл Жан Маре е направил и декорите за пиесата в театър "Еберто". Очевидно целият екип е бил всестранно развит и мултифункционален, като имаме предвид, че авторът, освен емблематична фигура за културния живот на 20-ото столетие в световен мащаб, поет, писател и драматург със световна известност, е бил и художник, литограф, дизайнер на килими, керамик.   
Провокация и вдъхновение за тази пиеса в три акта Кокто намира в една криминална афера, която вдига много шум на времето си. Това е мистериозната афера с анонимните писма в град Тюл. Цял един град се вижда в чудо, абсолютно подлуден от тайнствени клеветнически писма, често и с порнографски детайли, които се стоварват върху почти всяка фамилия. Така съмнителни игрички, мръснички тайни, зловещи подробности от някакви направени грехове изведнъж излизат на бял свят, оголени и  заплашителни към всеки и всички. Публичното равновесие е направо взривено. Няма пощадени. Няма неуязвими. Този тип история а ла Оноре дьо Балзак Жан Кокто превръща в странно психологическо и полицейско разследване, някакъв вид виртуозна игра на интелектуалното начало, на което не му е необходимо нито правдоподобност, нито закономерност, нито последователна мотивация на характерите.

Слушайте "Пишещата машина" на 8 юли от 16.00 часа.