Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз вечерта в Банско на 8 август ще започне с българско-немската формация Alexandrina Simeon Quintet & Benny Brown

БНР Новини
Александрина Симеон квинтет и Бени Браун
Снимка: Джаз фест Банско

Първи за вечерта на сцената на централния площад "Никола Вапцаров" в Банско ще излязат Александрина Симеон квинтет с Бени Браун. И двамата родители на джаз певицата и композиторка Александрина Симеон са оркестрови музиканти, а баба й, на която е кръстена, е оперна певица. Александрина Симеон започва да свири на цигулка на 5 години, слуша оперните репетиции на баба си, а след това пее ариите сама, пред огледалото. По-късно Александрина Симеон избира кариерата на джаз певица и композиторка. От дълги години тя живее и работи в Аугсбург, Германия, и е позната на публиката в Банско, където вече се е представяла с други свои колеги. Тази година тя ще излезе на сцената в Банско с германския тромпетист Бени Браун.
Li Xiaochuan quintet
 Li Xiaochuan е сред най-известните джаз тромпетисти и композитори в Китай. Той е единственият джаз музикант, отличен от музикалния канал на CCTV (Китайската централна телевизия), за най-добрър изпълнител на духови инструменти в Китай. Той е ученик на джаз контрабасиста Еди Гомез. През май 2014 г. Li  Xiaochuan пуска своя дебютен албум New Age, в който участва и Еди Гомес. За този си албум, Li Xiaochuan е отличен за най-добро изпълнение на тромпет и за най-добър студиен албум в първите награди JZ. New Age представлява новия звук на китайския джаз тромпет свят. В него Ли Xiaochuan се изявява не само като изпълнител, но и като автор на музиката.
The David Dower Trio
The David Dower Trio се състои от Дейвид Дауър (клавирни), Мат Фишер (барабани) и Люк Фоулър (бас китара). Бандата изнесе тази година серия концерти в България - в това число в София, Пловдив, Хасково, Димитровград и Созопол. Сега лредстои триото да се представи и пред взискателната публика на Джаз феста в Банско.
The Jive Aces
Джаз вечерта ще завърши  с концерт на The Jive Aces от Великобритания. Групата е известна като една от най-добрите джайв и суинг банди на Великобритания.

По програма "Христо Ботев" ще излъчим директно цялата концертна вечер на Джаз феста в Банско.

Сряда, 8 август, от 19.00 часа

Тук можете да видите кои  концерти от Международния джаз фестивал в Банско можете да чуете в ефира на програма "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20