Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли дискриминация спрямо осиновителите на деца над 5 години?

Доц. Ана Джумалиева
Снимка: личен архив
Днес в предаването ще ви разкажем за едно решение на Комисията за защита от дискриминация  в полза на осиновителите на деца над 5-годишна възраст. Ще чуете повече по темата от доц. д-р Ана Джумалиева –председател на Комисията за защита от дискриминация:

Днес искам да запозная аудиторията на вашето радио с решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), което установява, че чрез определени разпоредби на Кодекса на труда  и Кодекса за социално осигуряване се допуска по-неблагоприятното третиране спрямо всички осиновители на деца над 5-годишна възраст, което представлява непряка дискриминация на основата на признака „възраст“. Темата за осиновителите не е чужда на Комисията. Миналата година със друго свое решение Комисията направи задължително предписание на Министерство на труда и социалната политика да се предприемат мерки, чрез които да бъде изравнено положението на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст, като се внесе за разглеждане в Народното събрание законопроект с цел изменение и допълнение на КТ и КСО. Като резултат от нашето решение настъпи законодателна промяна, чиято цел бе да се гарантират равни права на лицата, осиновяващи деца до 5-годишна възраст, да се осигури нужната родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата да и се повиши мотивацията за осиновяване.
В производството по решението, жалбоподателката счита, че определени разпоредби от Кодекса на труда (чл. 164б) и от Кодекса за социално осигуряване (чл. 53а) представляват форма на дискриминация по признак „възраст“ спрямо осиновителите на деца над 5 години. С въпросните разпоредби е въведено правото на отпуск при осиновяване на дете и правото на ползване на парично обезщетение по време на този отпуск да бъде единствено по отношение на осиновителите на деца до 5-годишна възраст, но не по-късно от навършване на тази възраст.
Процесуалният представител на Министерския съвет (заинтересована страна) счита подадената жалба за неоснователна. Твърди още, че не е налице дискриминация, тъй като след навършването на 5 години детето следва да посещава група за предучилищна подготовка и в този смисъл осиновителите на дете над 5 години и осиновителите на дете между 2- и 5-годишна възраст не са в сравнимо сходно положение.
От министерството на труда и социалната политика (ответна страна) също считат подадената жалба за неоснователна.  
Заседателният състав по преписката сочи, че според постоянната съдебна практика на Съда на ЕС, дискриминация е налице при прилагането на различни правила към сходни положения или при прилагането на едно и също правило към различни положения.
С разпоредбата на чл. 164б, ал. 1 от КТ „работничка или служителка, която осинови дете, навършило 2-годишна възраст, при условията на пълно осиновяване, има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст“. През време на този отпуск на осиновителката  се заплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон.
Съставът по преписката посочва, че с разпоредбите на Конституцията на Република България държавата има задължение да закриля децата, а заедно с това и да подпомага на родителите при изпълнение на техните права и задължения, свързани с отглеждането и възпитанието им. В такъв контекст могат да бъдат посочени и множество международни актове, по които България е страна, а в случая и чл. 27, § 3 от Конвенцията за правата на детето.
Закрилата на децата, без оглед на това дали са осиновени или рождени, следва да бъде висша цел във всяко демократично и модерно общество. При осиновяването на дете един осиновител встъпва в две фундаментални за обществото функции. От една страна той се превръща в родител, а от друга създава условия за подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото – изоставените деца. Когато един осиновител приеме в семейството си дете над 5-годишна възраст, той няма да отдели по-малко време, енергия, любов и отдаденост за това дете, отколкото осиновител на дете под 5-годишна възраст. Допълнително детето в по-зряла възраст може да се каже, че ще има нужда от дори по-голяма подкрепа заради по-дългото време, прекарано извън функционално семейство. Факт е, че децата над 5-годишна възраст са включени в образователната система, но не може да се подмине обстоятелството, че едно осиновено дете над 5-годишна възраст, ако бъде „механично“ въведено в системата на образованието, без да се осигури възможност на осиновителите да осъществят контакт и да изградят доверителни отношения с него, това би поставило детето в условията на повишен стрес.


 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54