Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ивайло“ на Марин Големинов

БНР Новини
Сцена от грандиозната постановка на акад. Пламен Карталов на операта „Ивайло” на фестивала „Сцена на вековете”, Царевец, Велико Търново, 1985 г.
Снимка: operasofia.bg

На 28 септември се навършиха 110 години от рождението на класика на родната ни музикална култура Марин Големинов и по този повод в останалото време до полунощ ви предлагаме пълен запис от 1964 г. на неговата опера „Ивайло“, реализиран на сцената на Софийската опера под неговото диригентство. „Ивайло“ е първата голяма опера на маестро Големинов, който вече си е спечелил национална и международна известност с танцовата си драма „Нестинарка“. Идеята идва през 1950 г., когато композиторът решава да напише музикално-сценичната творба за живота и делото на една от най-интересните и необикновени личности в нашата история – Ивайло, който управлява България в периода 1278-79 година.
Големинов прави нова редакция и оркестрация на увертюрата „Ивайло“ от Добри Христов и се свързва с поетесата Магда Петканова за написване на либретото. Започва работа над операта си, но междувременно му възлагат написването на музика за постановката в Народния театър на драмата „Ивайло“ от Иван Вазов и се впечатлява повече от драмата на Вазов. Тогава моли Магда Петканова да пренапише либретото вече по Вазовата драма.

Премиерата на „Ивайло“ е на 13 февруари 1959 г. на сцената на Софийската народна опера под диригентството на Асен Найденов и режисурата на Драган Кърджиев. В ролята на Ивайло е Павел Герджиков, в ролята на Кремена – Катя Попова, царица Мария е Надя Афеян. Операта се играе на Софийска сцена в продължение на 10 години. През 1979 г. се прави нова постановка в Пловдивската опера, за която Марин Големинов смята, че е „по-динамизирана, по-тревожна и повече приковава вниманието“. Извън България творбата е поставяна в бившата ГДР – град Котбус, а Софийската опера я е изнасяла на гастрол в Будапеща. През 1985 г. на историческия хълм Царевец във Велико Търново е осъществена грандиозна постановка на „Ивайло“, а поводът е 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър срещу византийската власт и създаването на Второто българско царство (1185–1393). С тази постановката се поставя началото на съвременния фестивал „Сцена на вековете“.

Изпълнителски състав:
Ивайло, водач на селско въстание – Павел Герджиков
Кремена, негова съпруга – Катя Попова
Мария, българска царица, византийка – Надя Афеян
Андроник, придворен на царицата, византиец – Любомир Бодуров
Тертер, болярин – Светослав Рамаданов
Вихър, войвода – Трайчо Ваташки
Годеслав, болярин – Борис Игнатов Христов
Добрил, болярин – Владимир Желязков
Грудо, болярин – Коста Гецов
Дядо Продан, гуслар – Кирил Дюлгеров
Отец Серафим, игумен на манастира – Георги Сапунджиев
Млада, жена на Вихър войвода – Виолета Митова
Ефросина, придворна на Мария – Сийка Петрова
Теоктиста, монахиня – Йорданка Димчева
Теодор, придворен на Мария – Иван Михайлов
Дуругуч, кумански наемник – Павел Манолов
Първа гъркиня – Вергиния Керанова
Втора гъркиня – Цена Рашкова
Трета гъркиня – Мара Хинова
Страж – Атанас Атанасов
Първи болярин – Юри Рамаданов
Втори болярин – Иван Койчев

Хор и оркестър на Софийската опера, запис на Българското национално радио от 1964 година.
Диригент – Марин Големинов

Съдържание на операта „Ивайло“

29 септември, събота, от 22.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05