Статуята на трите лъжи

Снимка: Wikipedia.org

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“…
Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от средата на 17 век. Младият мъж седи на обикновен стол, под който има купчинка книги, с едната ръка придържа отворена книга на коляното си, а другата е отпусната върху подлакътника на стола. Статуята е съвсем почерняла от времето, но носът на едната й обувка е излъскан до блясък. Обяснението е съвсем просто – студентите вярват, че ако потъркат обувката преди изпит, ще го вземат по-лесно, а туристите мислят, че докосването до носа на обувката ще им донесе късмет.
Но кои са „трите лъжи“? Първата е свързана с името. Скулптурата наистина е посветена на младия свещеник Джон Харвард, починал едва на 30 години. На смъртния си одър той завещал на новооснования колеж 780 британски лири (огромна сума по онова време, като се има предвид, че колежът бил основан само с 400 лири!) и 400 от своите книги на библиотеката на колежа . За благодарност, управата на висшето училище го преименувала от „Колеж Кеймбридж“ на „Колеж Харвард“. Така, че колежът вече съществувал, но под друго име.  И Джон Харвард е негов дарител, а не основател. И още: когато през 1883 година  било решено да се постави паметник на Джон Харвард, никой вече не помнел как е изглеждал той, защото не били запазени и негови изображения. Затова скулпторът Даниел Френч използвал за модел харвардския студент Шърман Хоар, пряк потомък на първите английски заселници по тези места. С една дума, лицето на статуята е лицето на Шърман Хоар, а не на Джон Харвард.

Слушайте „История на изкуството за деца“ на 8 ноември, четвъртък от 17 ч. по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35