Статуята на трите лъжи

Снимка: Wikipedia.org

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“…
Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от средата на 17 век. Младият мъж седи на обикновен стол, под който има купчинка книги, с едната ръка придържа отворена книга на коляното си, а другата е отпусната върху подлакътника на стола. Статуята е съвсем почерняла от времето, но носът на едната й обувка е излъскан до блясък. Обяснението е съвсем просто – студентите вярват, че ако потъркат обувката преди изпит, ще го вземат по-лесно, а туристите мислят, че докосването до носа на обувката ще им донесе късмет.
Но кои са „трите лъжи“? Първата е свързана с името. Скулптурата наистина е посветена на младия свещеник Джон Харвард, починал едва на 30 години. На смъртния си одър той завещал на новооснования колеж 780 британски лири (огромна сума по онова време, като се има предвид, че колежът бил основан само с 400 лири!) и 400 от своите книги на библиотеката на колежа . За благодарност, управата на висшето училище го преименувала от „Колеж Кеймбридж“ на „Колеж Харвард“. Така, че колежът вече съществувал, но под друго име.  И Джон Харвард е негов дарител, а не основател. И още: когато през 1883 година  било решено да се постави паметник на Джон Харвард, никой вече не помнел как е изглеждал той, защото не били запазени и негови изображения. Затова скулпторът Даниел Френч използвал за модел харвардския студент Шърман Хоар, пряк потомък на първите английски заселници по тези места. С една дума, лицето на статуята е лицето на Шърман Хоар, а не на Джон Харвард.

Слушайте „История на изкуството за деца“ на 8 ноември, четвъртък от 17 ч. по програма „Христо Ботев“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделни приключения на Северния полюс

В неделната сутрин ще си направим едно зимно приключение до Северния полюс. Или по-скоро ще тръгнем на експедиция до там. Експедиция означава далечно пътуване на група хора, натоварени със специална научноизследователска задача. Пътят към Северният полюс не е лек. Пътува се с дни, в случай, че си тръгнал пеша. За първи път Северния полюс е посетен през..

публикувано на 19.01.19 в 08:05

Дървеният човек от Толедо

През 1534 г. испанският кралски часовникар Хуанело Ториано (чието истинско име всъщност е Джовани Ториани) създава в двореца на Карл Първи механична дървена кукла, изобразяваща свети Диего. Куклата е направена, по случай оздравяването на младия престолонаследник Фелипе и се състои от повече от хиляда елемента. Това не е единственото изобретение на Ториано..

публикувано на 16.01.19 в 08:25

Приказки от далечния Север

Всички сте чували за ескимосите – коренното население в едни от най-студените части на света, на юг от Северния полярен кръг. А дали сте слушали техни приказки? В седмицата от 14 до 18 януари, в минутите на „Ранобудно петленце“, сме Ви подготвили приказки на ескимосите и една приказка от „Ледената страна“ – Исландия – островната държава в северната част..

публикувано на 12.01.19 в 13:20
Традиционен метод на свирене на никлехарпата е с лък и клавиши.

Какво е никлехарпа

Представете си, че музикалните инструменти са живи и също като хората, могат да се харесват помежду си и да се женят. Е, ако се оженят пианото и цигулката, как би изглеждало тяхното дете? Май ще ни трябва доста въображение, за да си представим отговора. Но един майстор, живял в Швеция през 14 или 15 век, не само си го е представил, но е и създал нов..

публикувано на 10.01.19 в 09:30
Хипопотам

Приказки за сънищата

Честита Нова Приказна Година от „Ранобудно петленце“ ! Пожелаваме Ви да сте здрави, засмени и все така да обичате приказки! Знаете, деца, че след празници ни е мързеливо и ни се спи повече от друг път. Ето защо в седмицата от 7 до 11 януари сме избрали за Вас приказки за сънищата. Знаете ли „Къде спят сънищата“? Ако нямате никаква идея, чуйте в..

публикувано на 06.01.19 в 08:05