Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: Андерсен

Знаете ли кой е автора на приказките – „Момичето, което стъпи върху хляба“, „Гърло от бутилка“, „История на дюните“, „Пеперудко“, „Потъналият манастир“, „Нощната шапка на стария ерген“, „Злият княз“, „Последният сън на стария дъб“ или „Бегачите“?
Ако не сте се сетили – това е авторът на „Палечка“, „Храбрият оловен войник“, „Цветята на малката Ида“, „Снежната царица“, „Малката русалка“, „Грозното патенце“ или пък „Дивите лебеди“.
Не е трудно да се досети човек, че става въпрос за датски писател и поет Ханс Кристиян Андерсен. Една част от тези приказки стават изключително популярни и са преведени наистина в целия свят. В това няма кой знае колко голяма изненада, защото фактите са такива – според едно проучване, книгите с приказки на Ханс Кристиян Андерсен са най-превежданите издания в света след Библията.
Оказва се обаче, че не всички истории на Андерсен се радват на този успех, въпреки че са също толкова добри, както останалите. Защо се случва това наистина е трудно да се каже. Но ето – има такива истории, които по някакви причини са останали извън светлините на прожекторите и вниманието на читателите. Това пък ни позволява да преоткриваме Ханс Кристиян Андерсен отново.
Двата сборника „Събрани приказки и разкази“ съдържат пълната колекция от произведенията на Ханс Кристиан Андерсен. В първият том е включена дори откритата през 2012 г. в Държавния архив на Кралство Дания приказка „Лоената свещ“. Преводът и на двата тома е на Петър Милков Петров – т.е. имаме оригиналния превод на приказките на първия преводач на Андерсен от датски на български език. Освен това двете издания съдържат и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, създал рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години.
А до края на тази година ще се появи и третият том „Събрани приказки и разкази на Андерсен“.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17