Времето е най-голямото разстояние между две места

И тази известна мисъл на Тенеси Уилямс ни върши много конкретна работа в случая, когато ще представим негова едноактна пиеса със заглавие Нещо неизречено в първите минути на започващата неделна нощ на 2 декември. Нещо неизречено дори звучи като продължение на тази идея за разстоянието като време и дължината на времето. Текстът на пиесата е написан през 1958 година, така че първото разстояние е 60 години. Достатъчно много е, за да работи като сериозно разстояние във времето. Благодарение на два чудесни и обичани актьорски гласове - Татяна Лолова и Мая Бабурска, режисирани в радиопостановката от Румен Томов, историята обаче ще е близо до вас. Идеята на Тенеси Уилямс ни отвежда към парадоксалността в промените, резултат на изтичащото време, и ето че в ситуацията и сюжета на Нещо неизречено ние ще намерим многосмислие в много посоки.
Авторът й Тенеси Уилямс е имал интересния замисъл да направи представление от две еднокатни пиеси, които се играят заедно, в рамките на една постановка, като „Нещо неизречено“ е първата част на този сценичен сериал в две части, а втората едноактна се казва „Внезапно, миналото лято“. Двата драматургични текста имат самостоятелен живот и ту са поставяни заедно, ту поотделно. Втората едноактна половина на авторския замисъл стои в основата на известен филм от 50-те с едноименно заглавие. Заглавието на целия проект е Garden District, Градински квартал, чиято премиера е на 7 януари 1958 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13

„Великденско вино“ в ефира на програма „Христо Ботев“

В неделния следобед на 2 декември ще чуете 59 минути и 24 секунди дълъг запис на текст, който няма да ви остави равнодушен и безучастен и за една от 3576-те секунди времетраене. Иван Добчев, Асен Аврамов, Майя Динева, Боян Сталев, Димитър Василев са хората, които са го сътворили през 2010 година, а преди това Константин Илиев е написал текста на..

публикувано на 01.12.18 в 10:10

Историята на радиото и Радиото като аудио роман

Наближаващият край на календарната година отново ни напомня за наближаващия край на една поредна година от всички изтичащи калкулирани възрасти на нещата и хората наоколо, така че в седмиците преди точната годишнина отново се връщаме към историята на историите за радиото. От утре, всяка събота от 19.30 можете да чуете по една епизодична история от онова..

публикувано на 30.11.18 в 17:08

Допуснати за реализация български пиеси за 2019 г.

На свое заседание Художествената комисия при Екип „Драматургични форми“ (Радиотеатъра) на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио в състав: председател – Кирил Калев, и членове – Майя Динева, Теодора Димова, Юри Статков и Митко Новков, разгледа постъпилите за обсъждане 12 (дванадесет) пиеси и допусна за реализация през 2019 г...

публикувано на 26.11.18 в 14:59