Барутният погреб във фокуса на Форин офис

Николай Поппетров, Митко Новков и Филип Филипов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Михова

Балканските войни (1912-1913) са смятани от историците като прелюдия към големия конфликт от 1914-1918 г. – Първата световна война. Ето защо е интересно да се видят мненията на Великите сили за този балкански конфликт, изправил първоначално съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора срещу Османска Турция, а след това обединилите се Сърбия, Гърция, Румъния и Турция срещу България. Особено интригуващо е мнението на Обединеното Кралство Великобритания – държава, играла значима роля в българските съдбини. Тъкмо вижданията на Форин офис върху балканските разпри са обединени в книжен том под название: „Великите сили, България и Балканската война в секретните документи на британската дипломация 1910-1913 г.“ от Филип Филипов, осъществил подбора, съставителството и превода на официални документи от Обединеното Кралство. Томът е изключително ценен, поради което предаването „Премълчаната история“ го слага в центъра на своето внимание. За документите от британското външно министерство разговаряме с техния изследовател Филип Филипов и с Николай Поппетров, историк от БАН.ВИЖТЕ ОЩЕ
Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Струмица, където са мощите на митрополит Герасим Струмишки.

Диана Дафова пее любимата молитва на Ганди

„Един свят в хармония“, глобалният културен проект на Диана Дафова е благословен от папа Франциск на личната им среща във Ватикана през септември 2017. Песните ѝ са неповторима амалгама от различни жанрове и култури от цял свят. Те умело преплитат модерната звучност с фолклорни, етно и ортодоксални интонации със съвременни аранжименти. Посланието в..

публикувано на 10.12.18 в 09:45
Академик Владимир Овчаров в студиото на

Търси се...

Студентството по медицина през погледа на бившия ректор на Медицинския университет в София, акад. Владимир Овчаров. Акценти: учебни програми, ритъм и отговорност, трудни предмети и изпити, обичани специалности и преподаватели, практическите занимания... Кога един студент е готов да лекува самостоятелно, специфика в обучението на стоматолози, медицински..

публикувано на 10.12.18 в 09:35

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ – звуци от Аржентина

Процесите на изграждането на аржентинската професионална музикална култура са като при всяка млада национална култура – в т.ч. и българската: дълбока връзка с националния фолклор във всички пластове и разновидности. Т.н. генерацията на столетието – композиторите, чийто творчески разцвет съвпада със столетието на аржентинската независимост (1816 г.)..

публикувано на 09.12.18 в 10:30

Живко Седларски и неговите рокли-пътешественици на три континента

Освен че пътешестват на три континента, роклите на   Живко Седларски се отличават и с феерични имена: „Дъга в нощта“ ,„Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля Сирена“ (в три варианта). Има дори „Пенлива рокля“, вдъхновена от искрящия елегантнопразничен блясък на..

публикувано на 08.12.18 в 10:25
Доц. д-р Крум Бъчваров

Black Sea MAP разкрива 2500 години от историята на морската археология

Доц. д-р Крум Бъчваров е университетски преподавател в САЩ. Неговата специалност „подводна корабна археология“ е сложна и комплексна: включва история, археология, физика, химия и т.н. Той участва в екипа на Международния изследователски проект Black Sea MAP . В продължение на три години световноизвестни учени проучват тайните на Черно море и промените..

публикувано на 07.12.18 в 17:05