От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

| обновено на 16.07.19 в 16:44
Снимка: Pixabay

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният бозайник козирува на някой едър, но растителнояден, той пък се отчита на могъщ хищник от семейство котки да речем… Има разбира се и други линии на групиране и структуриране, но тази е едновременно прегледна и занимателна, така че ѝ отделяме подобаващо внимание в предаването с участието на гл.ас. Калина Мичева-Пейчева.
• Езикови справки по радиото: „наблюдавам“ и „съблюдавам“
• Забравете тази дума: слушателски бележки за днешната ни реч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За мъртвите или добро, или… сентенциите не са това, което са

Те в голямата си част са откъси от текстове на древни философи, поети и политици. Извадени от текста и от контекста, много често поемат в съвсем различна посока от идеята на автора.   Освен всичко, в коренно променения свят „вечните“ мъдрости говорят на съвременния човек това, което той е склонен да чуе. Не че няма вечни истини, що се отнася..

обновено на 21.08.19 в 11:09
Роби в древен Египет (Археологически музей, Болоня.)

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Колонизацията на Африка и Близкия Изток

Африка е позната на европейските цивилизации още от Античността. Както и в другите части от поредицата, съсредоточаваме вниманието на анализа на взаимоотношения към откривателството с цел колонизиране. Въпреки късното разпределение на територията на континента от т. нар. Велики сили – XIX в., ефектите от намесата на европейци в Африка, създава..

обновено на 20.08.19 в 11:35
Ливанското крайбрежие край Рауш

С потомка на Йовков до Ангола и Южна Африка

Има моменти, когато наистина съжалявам, че не можете да видите събеседниците в „Покана за пътуване“, защото Йова Станкова е много красива. Е, сайтът на БНР ще поправи тази несправедливост и ако съм събудила любопитството ви, кликнете върху снимката ѝ. Гостенката ми обаче може да се похвали не само с външен вид. Тя е израснала в Ангола, учила в Германия,..

публикувано на 19.08.19 в 09:25

Гласове и песни от Аврамово

Хора от различни професии от няколко години са се обединили в гражданско сдружение „За теснолинейката“, което има за цел да популяризира последната теснопътна железница у нас. Благодарение на ентусиазма и отдадената работа към малкото влакче, родопската теснолинейка има свой „Дом-музей на теснолинейката“, който се намира на гара Цепина в..

публикувано на 17.08.19 в 09:15

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави..

публикувано на 16.08.19 в 19:20