Българската Уикипедия на 15 години

| обновено на 09.07.19 в 14:45
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова
Снимка: Мариана Ганчева

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и на латински.

„Българската Уикипедия е такава, каквато си я направим ние самите“ - това твърдят редакторите там, визирайки факта, че всеки човек може да бъде автор, стига да е въоръжен с достатъчно сериозни източници и да не копира дословно информация от някъде другаде. За доверието, авторството и силата на Уикипедия говорим във „Време и половина“ с Жюстин Томс и Вася Атанасова - дългогодишни редактори там.

(Предаването е излъчено за първи път на 12 декември 2018 г.)
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илко Ганев и новото старо в изкуството

Най-лесно бих ви представила Илко Ганев като театрален режисьор, защото дебютният му опит в театъра – документалният спектакъл „Апарт“, печели все повече популярност. Очаква го и национално турне това лято. Илко обаче е много повече от това. Завършил е НАФИЗ, работил е в телевизията, бил е част от различни риалити формати, а в момента е..

обновено на 15.07.19 в 15:20
Ирина Сардарева в студиото на предаването

Музей на шапките – истории от личния музей на Ирина Сардарева

Има много истории за шапки и за майстори шапкари, които и до днес не ни оставят равнодушни, нито към шапките, нито към техните създатели. „Тежка си ти, шапко на Мономах!... “, възкликва Борис Годунов в едноименната трагедия, сътворена от Александър Пушкин. По-късно този, който отнема трона и шапката от царя – Лъжедимитрий I – губи и главата си и..

публикувано на 13.07.19 в 15:05

Как вижда света Айнщайн

„Как виждам света“ – сборник от 65 есета на Алберт Айнщайн, излезли през 1934 г в САЩ, вече е достъпен и на българския читател. В студиото на „Време и половина“ по програма „Христо Ботев“ на БНР гостува преводачът Димитър Николов, в разговор с който водещата Милена Лекова се опитва да разкрие социалните идеи и личността на великия физик. Есетата в книгата..

публикувано на 12.07.19 в 14:40
Иван Налбантов

Много обичам думите, много обичам българския език

Тази година награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство получи актьорът Иван Налбантов. В предаването „Време и половина“ на програма „Христо Ботев“ с него разговаря Боряна Георгиева. „Трябва да натрупаш много роли, много години, много сценичен прах да погълнеш, за да стигнеш до награда за цялостно творчество“, посочи водещата. Иван..

публикувано на 11.07.19 в 14:40
Емил Янев и Красимир Спасов (вдясно) в студиото на предаването

Вкусът на театралния мед

В епизод 353 на „Трамвай по желание“ ви представяме един от доайените на българския театър – големия режисьор Красимир Спасов. Конкретен повод за предаването е скорошната негова постановка на знаменитата пиеса на Шийла Дилейни „Вкус на мед“, написана през 1958 г., когато авторката е едва на 19 години. „Това е пиесата, с която режисьорът Красимир Спасов..

публикувано на 09.07.19 в 10:20