Българската Уикипедия на 15 години

| обновено на 09.07.19 в 14:45
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова
Снимка: Мариана Ганчева

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително и на латински.

„Българската Уикипедия е такава, каквато си я направим ние самите“ - това твърдят редакторите там, визирайки факта, че всеки човек може да бъде автор, стига да е въоръжен с достатъчно сериозни източници и да не копира дословно информация от някъде другаде. За доверието, авторството и силата на Уикипедия говорим във „Време и половина“ с Жюстин Томс и Вася Атанасова - дългогодишни редактори там.

(Предаването е излъчено за първи път на 12 декември 2018 г.)
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Майсторов и Юлия Петрова

Изложба „Портрети“ на Николай Майсторов

Новата самостоятелна изложба на художника Николай Майсторов носи краткото заглавие „Портрети“ и включва серия от 20 портретни творби, седем от които са автопортрети. Тя може да се види в галерия „Контраст“ до 30 октомври. Тези двадесет пастелни творби, сътворени преди две години, са един сантимент към негови близки хора, както и желание да..

публикувано на 16.10.19 в 09:05
Гергана Рачева и Петър Станимиров

Почит към творчеството на Чапек в роботски приключения с комикси

„Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката“ е втората книга от поредицата „Роботски приключения“ на бургазлията Марин Трошанов и легендарния художник от списание „Дъга“ Петър Станимиров.  Героят на поредицата – роботът Чапек – е кръстен на чешкия писател Карел Чапек, който за първи път използва думата "робот" в своя пиеса. Първата книга от..

публикувано на 15.10.19 в 16:29
Фотография от пърформанс „Езеро и лента“, 1985, дигитален печат, Албена Михайлова.

Изложба на Албена Михайлова

Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство продължава своя интересен проект „Автобиография“, чрез който ни срещат със значими съвременни художници, работещи и в България и в чужбина. В момента там е разположена изложбата на Албена Михайлова, която има заглавие „Фиктивни биографии“. Това е монументална четириканална видеоинсталация, която представя..

публикувано на 15.10.19 в 09:35
Йордан Колев в студиото на програма „Христо Ботев“

„Кацането“ – екшън, страх и всекидневие

Документален, фокусиран върху драматични изпитания – такъв е и н ай-новият роман на  Йордан Колев „Кацането“.  Йордан Колев разполага с един коз в повече от по-голямата част писатели, базирали сюжета на книгите си на борда на самолет – той е професионален пилот на "Боинг" и "Еърбъс". Гражданската авиация е неговата месторабота и всичко, свързано с..

публикувано на 15.10.19 в 08:50

Психологически експертизи и грижата за себе си

Книгата „Психологически експертизи и грижата за себе си“ на Симеон Кюркчиев – един опит за критическо осмисляне на сложната актуална ситуация, при която психологическите експертизи се оказват място на едновременно на свобода и несвобода. Усилие да се разбере тази специфична обвързаност между свободата, принудата и субективността в съвременното..

публикувано на 14.10.19 в 15:40