Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза „Махабхарата“ в сценичната версия на Жан-Клод Кариер и Питър Брук

Деветчасовото представление на двамата европейски интелектуалци е театралното събитие на столетието

БНР Новини
Една от илюстрациите на художника Пенко Гелев в новото българско издание на „Махабхарата“

„Аз просто опитах да преобразя хиндуисткия мит в универсализирано изкуство, достъпно за всяка култура“, Питър Брук

„В уникалната обвързаност между едното и многото, между общото и частното, намираме сърцевината на индийската мисъл, както е изразена в поемата. Взаимозаменяемост, която и преди, и сега поражда многогласен отзвук“, Жан-Клод Кариер

Древноиндийският епос „Махабхарата“ получава най-новото си литературно прераждане на български език в издание на индологическа фондация „Изток – Запад“.

Новото издание е превод на съвременната драматургична адаптация на епичната творба, направена от френския писател, сценарист, актьор и режисьор Жан-Клод Кариер, носител на почетен „Оскар“, лауреат на престижната индийска награда „Падма Шри“. В средата на 70-те години на ХХ в. той започва работа по адаптацията на епоса в пиесата заедно с британския театрален и филмов режисьор Питър Брук. Работата на двамата европейски интелектуалци продължила 16 години и кулминира в представление дълго девет часа, поставено през 1985 г. в Авиньон. Пиесата се играе в цяла Европа с участието на 26 актьора от 16 различни националности. През 1988 г. е заснета и шестчасова телевизионна продукция, а по-късно излиза и тричасов филм. През 1989 г. Жан-Клод Кариер издава във Франция прозаичната преработка на текста на пиесата, която се радва на огромна популярност и претърпява многобройни издания.

„Махабхарата“ е най-дългата поема на света, съчинена от човека. Написана на санскрит, тя съдържа над сто хиляди двустишия. Като обем надхвърля десет пъти „Илиада“ и „Одисея“ взети заедно и е четири пъти по-дълга от „Рамаяна“ – другият голям индийски епос, чиято основна история съдържа.

Литературната премиера на българското издание е на 14 декември, 18.30 ч. в галерия „Академия“. Уникалността на книгата се допълва и от великолепните илюстрации на художника Пенко Гелев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на номинираните художници за наградата "База"

Номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство "База" представят своите творби в изложба. В конкурса участват художници до 35 години. Жури с двугодишен мандат (Ализа Еделман, Васил Владимиров, Димитър Божков, Калина Цонева и Мария Налбантова) номинира Александър Лазарков, Диана Бункин, Кристина Ненова, Невелин Иванов, rawlab и..

публикувано на 24.07.24 в 18:05

"Модернистите на XX век" в Бургас

Галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5" представя изложбата "Модернистите на XX век" в Бургас. Колекцията съдържа графични творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро. Посетителите ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори" от Пабло Пикасо . Ще бъдат изложени експонати и от серията Carnet de la Californie..

публикувано на 24.07.24 в 16:46

Мемоарите на Ървин Ялом

" Моят път към себе си "  е озаглавил своите мемоари д-р Ървин Ялом, професор към Станфордския университет, световнопризнат учен, уважаван психотерапевт и известен автор. Дете на руски евреи имигранти, Ървин Ялом израства в беден квартал на Вашингтон. Решен да се измъкне от ограничаващата го среда, той насочва цялата си енергия в мечтата си да стане..

публикувано на 24.07.24 в 14:38
Разкопки на обект

Археолози разкриват нови парчета от историческия пъзел на Созопол

Археологическите открития ни свързват с изгубените светове на нашите предци. За вълненията на един археолог в търсене на неизвестното, както и за находките и ценните артефакти при спасителните археологически разкопки на обект "Автогара", местност Провлака, Созопол – разговор с д-р Явор Иванов , научен ръководител на разкопките. Спасителните..

публикувано на 24.07.24 в 09:19

Младият режисьор Стефани Христова гостува в "Домът на музите

Срещаме ви с младия режисьор Стефани Христова.Тя завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" със специалност "Режисура за драматичен театър" в класа на проф. Пламен Марков през 2022 г. В момента завършва и магистратура по "История и съвременност на философията" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Дипломното ѝ представление по пиесата "Грозният" от..

публикувано на 24.07.24 в 08:50