Как се появяват героите от детските книжки?

2
Снимка: Дагмар Гайслер

Здрава, щастлива и приключенска Нова година от Детското.БНР!
Ето какво сме Ви подготвили в първото детско предаване за 2019 година! В неделя, на 6-и януари, очаквайте срещи с автори и илюстратори на детски книги! Къде се запознахме с тях ли? На Международния литературен фестивал в София, който се проведе в Националния дворец на културата през декември.
Първата ни среща е с автора и илюстратора на книгите за Ванда – Дагмар Гайслер. Тя дойде чак от Германия, за да представи пред многобройна детска публика героя си Ванда. Дагмар Гайслер даде специално интервю за Детското.БНР.
В неделя имаме още една изненада за Вас от изключително интересната детска програма на Литературния фестивал. Ще ви представим една различна книга. Питате се какво необичайно може да има в една книга? Тази точно няма текст, тя е книга без думи и се казва „Балконът“. Неин илюстратор е Калина Мухова. За книгата без думи ще ни разкаже Зорница Христова, която е развила историята на едно от любимите си стихотворения – „Балконът“ на поета Атанас Далчев.

Естествено в ефира на Детското.БНР ще имаме и много гости от публиката, която не спираше да задава въпроси на авторите.
Детското.БНР слушайте в 8.30 часа на 6-и януари, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Искри“ 2018

Старт на 36 Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ 2019

Децата, които пишат, с нетърпение очакват поредното издание на „Искри“ – най-старият литературен конкурс за деца в България. Днес програма „Христо Ботев“ обявява началото на „Искри“ 2019. Конкурсът не задава определена тема и дава пълна свобода на участниците в него. Ако все още не сте навършили 17 години, можете да ни изпратите ваши приказки, разкази,..

обновено на 28.02.19 в 11:06

Сансовино и Венеция

Италианският архитект Якопо Сансовино е бил много важна фигура в развитието на венецианската архитектура. Той е първият, който въвежда стила на Късния Ренесанс във Венеция през 16 век. Като главен архитект на Венеция прави проект за обновяване на центъра на града и превръщането му в символ на свободната република. Започва строеж на поредица от сгради,..

публикувано на 13.02.19 в 08:10

Кой развали времето?

„А, какво чудесно време! Точно за разходка! Но защо летя с краката нагоре, каква е тая вода, която ме облива и носи, носи и облива, май че времето се развали…“. Това си мърмори папагала от африканската приказка „Как боата развали времето“. Можете да я чуете в понеделник, на 11 февруари . „Някога, много много отдавна, небето било ниско. То било толкова..

публикувано на 10.02.19 в 08:05

Кои са професиите на бъдещето?

Неделното ни детско предаване е за всички Вас, които не отлепвате очи от смартфоните си. Ако се чудите защо избрахме тази тема, та обичайно вкъщи ви се карат, когато седите постоянно с телефон в ръка, то е защото ще си говорим за професиите на бъдещето. В морската ни столица Варна се запознахме с Борис Георгиев и с Галин Желязков, специалисти по виртуална..

публикувано на 09.02.19 в 08:00

Замъкът на Албакърки

В най-високата част на испанското градче Куеляр в Сеговия се издига красив, бял замък, известен като Замъкът на графовете Албакърки. Основите му са поставени още през XI век. След смъртта на крал Хуан II Кастилски, първородният му син, Енрике IV, поема владението на кралството и прогонва сестра си Исабела и брат си Алфонсо в замъка Куеляр, доскоро дом на..

публикувано на 06.02.19 в 11:35