Да пропътуваш 100 хиляди километра с бюджет от 5 лева на ден

Снежана Йовева от сдружение „Толкова близо, толкова далеч“ за българите в странство, д-р Ана Пейкова – грижи за кожата в студа

19
Д-р Ана Пейкова в Тирол
Снимка: архив на д-р Ана Пейкова

Може би някои от слушателите на „Покана за пътуване“ помнят как двамата отявлени пътешественици Маги и Цветин от блога Вълшебният керван дадоха интервю за предаването от един виетнамски плаж. Това беше миналата година през май, когато бяха изминали две трети от магичното си и почти невероятно пътешествие. Ако ви е учудило словосъчетанието „магично и почти невероятно“, ще се аргументирам. Маргарита Ценова – дипломиран зоолог от университет на Канарските острови и Цветин Шущарков, инженер, специалист по индустриален дизайн, тръгват от България през април 2015-а, за да се завърнат малко преди края на 2018 година. Ето какво пишат в блога си пътешествениците: „През последните три години осем месеца и пет дни пропътувахме по земя и вода близо 100 000 км изминавайки Пътя на коприната до Далечния Изток, Пътя на подправките до Индонезийския архипелаг, посетихме Папуа Нова Гвинея и островните държави на Меланезия и достигнахме до остров Фиджи. След близо 6 месеца мореплаване с яхтата Алабама прекосихме Тихия океан, минавайки покрай Микронезия и Япония, достигнахме Южна Корея. След кратко пребиваване в Тайван и Виетнам се отправихме по един от теоретичните пътища на прабългарите от далечните източни земи на Китай и Монголия през централно азиатските държави Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и кавказките страни Азербайджан, Грузия и Армения до родната ни България“. Щеше да е криминално престъпление, ако не ги бях поканила на гости.

Ако имахме пари, щяхме да наемем Маги и Цветин за рекламни лица на предаването „Покана за пътуване“.  Двамата пътешественици са заедно от 12 години. Запознали се на Рила и веднага разбрали, че са един за друг. Попитах ги не се ли случва да се скарат понякога. Оказа се, че отношенията им им тутакси дават отражение върху пътуването – ако са сърдити стопът не върви, времето се разваля, изгубват се… Затова са пропътували Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Фиджи и почти цяла Азия в добро настроение.

Толкова близо, толкова далеч. Не, не съм се отдала на мечти. Просто така се нарича сдружението за подкрепа и популяризиране на съвременно българско изкуство и култура у нас и по света. Новината, че произведения на артисти, участвали в организираните от „Толкова близо, толкова далеч“ изложби, са включени в презентативния информационен двуезичен календар „Виж България в Европа – съвременно изкуство“ на Министерството на културата, бе повод да се срещна със Снежана Йовева. Дамата има десетки публикации и научни трудове в областта на политиките за българските общности по света. И може да се похвали с богат опит в културния мениджмънт, с участие в национални и международни проекти. Поседнахме в една художествена галерия, за да разкаже малко повече за сдружението, на което е заместник-председател и съучредител. Освен това Снежана Йовева е автор и издател на сборници с вдъхновяващи родолюбиви истории на наши сънародници зад граница, които могат да бъдат изтеглени безплатно от електронното списание "Онгъл".

Онези, които се интересуват не само от екстремни пътувания, ами надават ухо и как да реставрираме кожата си след някое от тях, познават д-р Ана Пейкова, дерматолог, пътешественик и официален консултант на „Покана за пътуване“. Но преди да я разпитам за начините за справяне с пораженията след зимния студ и свирепия вятър, я помолих да ни разкаже за австрийската част на Тирол, откъдето се завърна неотдавна. Като родопско чедо тя по достойнство е оценила малко дивата и дори враждебна красота на Алпите.

„За съжаление, ние малко обръщаме внимание на атмосферните влияния върху кожата през зимата. Като че ли повече говорим за лятото, за петната, за слънцезащитните кремове, а сякаш пренебрегваме факта, че студът може да увреди кожата също толкова силно – каза в „Покана за пътуване“ д-р Ана Пейкова и поясни: „На първо място са UVлъчите, които и през зимата са също толкова силни и отразявайки се от снега нанасят същите поражения върху откритите части на тялото. Вятърът е един много пренебрегван фактор, който силно изсушава кожата, води до премахване на защитния водно-липиден филм и по този начин тя започва да се нацепва. Това създава условия за навлизане на различни вируси, алергени и бактерии.

Затова през студените месеци много от хроничните кожни заболявания се активират и трябва да се обърне по-специално внимание на лицето, на шията, на деколтето, на ръцете, както на косата и на ноктите.

Начините за оправяне на пораженията започват с домашна грижа. В къщи можем да използваме по-меки измивни кремове и гелове. След подсушаването задължително трябва да се нанася по-плътен крем или т.нар. колд-кремове, предназначени специално за зимни условия. Те са подхранващи и предпазващи.
Добре е през зимата да използваме серуми с Витамин С. Те са с активни съставки. Серумът е продукт, който се слага за определено време, той е по-концентриран и се поставя под основния крем. Хубаво е да знаем, че серумите се нанасят вечерно време. А през деня заедно с предпазващия крем да нанасяме слънцезащитен продукт или крем с UVфилтри“, споделя д-р Пейкова, а в предаването дава още много полезни съвети.ВИЖТЕ ОЩЕ

За мъртвите или добро, или… сентенциите не са това, което са

Те в голямата си част са откъси от текстове на древни философи, поети и политици. Извадени от текста и от контекста, много често поемат в съвсем различна посока от идеята на автора.   Освен всичко, в коренно променения свят „вечните“ мъдрости говорят на съвременния човек това, което той е склонен да чуе. Не че няма вечни истини, що се отнася..

обновено на 21.08.19 в 11:09
Роби в древен Египет (Археологически музей, Болоня.)

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Колонизацията на Африка и Близкия Изток

Африка е позната на европейските цивилизации още от Античността. Както и в другите части от поредицата, съсредоточаваме вниманието на анализа на взаимоотношения към откривателството с цел колонизиране. Въпреки късното разпределение на територията на континента от т. нар. Велики сили – XIX в., ефектите от намесата на европейци в Африка, създава..

обновено на 20.08.19 в 11:35
Ливанското крайбрежие край Рауш

С потомка на Йовков до Ангола и Южна Африка

Има моменти, когато наистина съжалявам, че не можете да видите събеседниците в „Покана за пътуване“, защото Йова Станкова е много красива. Е, сайтът на БНР ще поправи тази несправедливост и ако съм събудила любопитството ви, кликнете върху снимката ѝ. Гостенката ми обаче може да се похвали не само с външен вид. Тя е израснала в Ангола, учила в Германия,..

публикувано на 19.08.19 в 09:25

Гласове и песни от Аврамово

Хора от различни професии от няколко години са се обединили в гражданско сдружение „За теснолинейката“, което има за цел да популяризира последната теснопътна железница у нас. Благодарение на ентусиазма и отдадената работа към малкото влакче, родопската теснолинейка има свой „Дом-музей на теснолинейката“, който се намира на гара Цепина в..

публикувано на 17.08.19 в 09:15

„Магията на шоколада“ или храната на боговете, побрана в книга

Не е изненада, че шоколадът се прави от какао. То пък от своя страна се добива от плодовете на дървoто „Theobroma cacao“, което вирее в Южна Америка. В превод името на дървото означава „храна на боговете“. Едва ли по-точно бихме могли да определим шоколада. Сладкото блаженство, което се топи в устата ни, е източник на енергия и щастие. То дори ни прави..

публикувано на 16.08.19 в 19:20