Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Манон”, опера в пет действия (шест картини) от Жул Масне (съдържание)

Либрето: Анри Мелиак и Филип Жил

Действуващи лица:
• Манон Леско – сопран
• Пусет – сопран
• Жавот – сопран
• Розет – мецосопран
• Граф Де Грийо – бас
• Кавалер Де Грийо, негов син – тенор
• Леско, братовчед на Манон – баритон
• Гийо-Морфонтен – тенор
• Де Бретини – баритон

Действието се развива в началото на XVIII в. във Франция.

Първо действие
Граждани очакват пристигането на дилижанса в двора на странноприемницата в Амиен. Сред тях е и сержант Леско, дошъл да посрещне своята братовчедка Манон. На верандата шумно се веселят богатите парижани Гийо-Морфонтен и дьо Бретини с девойките Пусет, Жавот и Розет. Леско радостен посреща красивата си братовчедка. Тя е изпратена в манастир от родителите си заради слабостта и към развлеченията. Докато Леско взима багажа, Гийо-Морфонтен започва да ухажва девойката. Той дръзко предлага на Манон да замине заедно с него за Париж. В този момент се връща Леско и разгневен пропъжда натрапника. Братовчедът отново оставя Манон за малко; трябва да навести приятелите си, които го чакат в кръчмата. Девойката е обхваната от тъжни мисли за неизвестното бъдеще, което я очаква в манастира. Идва младият кавалер Де Грийо. Завършил следването си в Амиен, сега той се готви да замине за Париж. Той е очарован от красотата на Манон. Девойката му разказва за своята печална участ. Де Грийо и предлага да отиде заедно с него в Париж.

Второ действие
Щастливо преминават дните на младите влюбени в Париж. Де Грийо решава да напише писмо до баща си и да го помоли за разрешение да се ожени за Манон. Момъкът забелязва в стаята великолепен букет цветя. Манон се страхува да признае пред любимия, че Де Бретини упорито я ухажва. В стаята влиза Леско и облеченият като военен Де Бретини. Леско е дошъл, за да потърси сметка за „отвличането”. Младият кавалер бързо го успокоява, като му прочита писмото, което смята да изпрати до баща си. Докато двамата разговарят, Бретини разкрива страстната си любов пред Манон и предлага на девойката да напусне останалия без средства Де Грийо. Леско и Бретини си отиват. Де Грийо отива да пусне писмото и смутената Манон остава сама. Девойката чувства че скоро ще дойде раздялата. Скоро Де Грийо се връща и се унася в мечти. Дочува се почукване по вратата. Де Грийо отива да отвори и не се завръща.

Трето действие
В Париж празнуват. В парка са Пусет, Жавот и Розет, а Леско пилее парите, спечелени на комар. Вече от две години Манон живее заедно с Де Бретини и всички говорят за нея, като за най-красивата жена на Париж. Манон се появява, заобиколена от поклонници. От случайно дочут разговор тя разбира, че Де Грийо е решил да стане абат. Същата вечер той ще чете своята първа проповед в манастира Сен Сюлпис. Представяйки се на бащата на дьо Грийо като приятелка на Манон, тя започва да го разпитва за сина му. Графът я разпознава и й казва, че синът му отдавна я е забравил. Манон моли Леско да повика карета и тръгва за манастира „Сен Сюлпис”.
В църквата на манастира Сен Сюлпис Де Грийо току-що е завършил своята проповед. Старият граф увещава своя син да се откаже от намерението си да стане абат и го съветва да се ожени за някоя порядъчна девойка. Де Грийо не иска и да чуе за това. Той се прощава с баща си, но не е забравил Манон. Именно нейната изневяра го е накарала да приеме свещеннически сан. Неочаквано при него се втурва Манон. Със сълзи на очи тя моли Де Грийо да й прости. Тя все още го обича. Де Грийо признава, че животът му без нея е бил непоносим и че още по-силно я обича. Щастливи двамата напускат манастира.

Четвърто действие
Сред картоиграчите в игралната зала в хотел „Трансилвания” са Леско и Морфонтен. Богатият натрапник още не се е отказал от намерението да направи своя любовница Манон. Идват Де Грийо и Манон. Тук са и гризетките Пусет, Жавот и Розет. Влюбените са похарчили всичките си пари и сега Манон убеждава своя любим да опита късмета си на игралната маса. Без особено желание Де Грийо сяда срещу Морфонтен и започва непрекъснато да печели. Богаташът го обвинява в мошеничество и отива да извика полицията. Заедно с полицаите идва и старият граф. Той горчиво упреква сина си. Полицаите отвеждат Де Грийо и Манон.

Пето действие
Старият граф успява да освободи от ареста сина си. Но Манон трябва да сподели съдбата на жените с леко поведение, които са изселвани от Франция. Де Грийо се надява, че с помощта на Леско ще успее да освободи любимата си. Леско предлага да си послужат с подкуп. Планът се оказва сполучлив. Манон и Де Грийо отново са заедно. Но тежките преживявания и вълнения са подронили крехкото здраве на девойката. Тя чувства близкия си край и моли Де Грийо да й прости за всички мъки. Манон умира в обятията на своя любим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30