Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 23 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Котките – Котките на известни личности

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенни текстове и авторски изпълнения на: Серджо Мендес, Лили Иванова, „Пластик Оно Бенд“; песенна лирика на: Калин Донков, Джон Ленън, Богомил Гудев, Александър Михайлов, Пейо Пантелеев

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие
Благодарността – За благодарността към Бога и към човеците ще разговаряме с протойерей Николай Нешков председател на храма „Св. Николай Чудотворец“.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изпълнения на англо-френската актриса и певица Джейн Бъркин.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Снежана Борисова, Вълкана Стоянова, НФА „Филип Кутев“ и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Девет или десет“, по персийска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на днешния ден: Среща Путин – Ердоган, коментар на журналиста Васко Михайлов
• Изложба „България през стъклото на времето“ – коментар от координатора на проекта Магдалена Гигова
• Д-р Марта Бърнс – възможностите на невропластиката за регенерация на мозъка и деца със специфични потребности;
• Какво може мозъкът? Любомир Козарев през авторите на издателство „Изток Запад“
• Персонажи от пловдивската бохема: Крикор Азарян през погледа на: уникални записи в „Златният фонд“ на БНР, артисти, Хермина Азарян – дъщеря и Валентина Радинска – съпруга.
• Читалищата на фокус. Как се променя облика на малките културни центрове в Пловдив и региона? Защо младите хора между 15 и 30 години не ги припознават като места за лично развитие и как може да ги въведем в тях по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019?
• Яна Генова ни разказва за новата електронна платформа „Книговище“, която стартира тази седмица с демо-версия в дигиталното пространство. За книгите, които създават общности и нужен ли ни е пътеводител в техния свят?
• Двамата артисти на сцената споделят едно общо пространство, но използват единствено смартфона си, за да се срещнат. Какви въпроси поставя на публиката новия мултимедиен пърформанс „Сбогом Йохан Райс!“ в Червената къща? Отговорите от режисьора Неда Соколовска.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости в студиото:
- Група Парапланер, която успешно представи предишния си сингъл „ОК“ и в класацията БНР Топ 20, вече е готова с нова песен, разширявайки музикалните си търсения този път с участието на Евгени Енчев, по-известен в рап и хип-хоп средите като Гена;
- Kонцерт с най-обичаните теми на XX в. представят Мирослава Кацарова и Опера Пловдив. Събитието е част от музикалната Колекция „Европа – континентът култура“, с която се отбелязва стартът на Пловдив – Европейска столица на културата 2019;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „Това е всичко“ с премиера в столичната галерия „Етюд“. Галина Борисова и участниците в пост-модерния инсталационен пърформанс ни канят на най-новото представление на международно признатата ни хореографка – апотеоз за занаятчийството и технологиите.
• Китайският културен център в София подготвя празнична програма за посрещането на Китайската нова година у нас. Гостуват Лили Джан, заместник-директор на институцията и Джина Баларева, организатор на събитието.
• Фестивал на българската драматургия в Нов театър – НДК: „Елада Пиньо и времето“ – моноспектакъл на Габриела Хаджикостова по романа на Керана Ангелова.
• Премиера на спектакъла „Хляб в джоба“ от Матей Вишниек на сцената на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“. Разговор с режисьора Веселин Петров.
• Истории от планината. Покана от Италианския културен институт за специалната кинопанорама на италиански планинарски филми в София.
• Как един българин създава своята китайска живопис? Срещаме ви с художника Силви Велев, създател на първата българска школа по калиграфия по повод самостоятелната му изложба „Завръщане в Шангри Ла“ в институт „Конфуций“ в София.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Спомени за радио – Българското национално радио през погледа на хората, които работят в него.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Запис от 1 декември 2018 г. на концерта, с който беше закрит фестивалът „Пиано ексраваганца“ с участието на Александрина Пендачанска – сопран, Людмил Ангелов – пиано, Кремена Ачева – флейта, Калина Христова – цигулка и Любомир Ников – виолончело.
В програмата: Дмитрий Шостакович – седем песни по поеми на Александър Блок за сопран, цигулка, виолончело и пиано, оп. 17.; Морис Равел – Мадагаскарски песни за сопран, флейта, виолончело и пиано; Сергей Рахманинов – Шест романса, оп. 38

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Премълчаната история на последния български екзарх – Какво знаем и какво се премълчава за екзарх Стефан? Днес името му се свързва с борбата срещу депортацията на българските евреи през 1943 г.  Каква е ролята на екзарх Стефан в свалянето на схизмата над БПЦ и признаването на нейната самостоятелност? Защо заминава за Москва и иска среща със Сталин? Защо в Кремъл е решено да бъде издигнат за патриарх на БПЦ, но вместо това е арестуван и изпратен на заточение?
Отговорите – от Дилян Николчев, Георги Мъндев и проф. Николай Алтънков.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Мостовете:  Мостовете – архитектурни предизвикателства

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Професия: филмов композитор – Джери Голдсмит (втора част) Музика от считания за един от най-продуктивните филмови композитори  (над 250 кинозаглавия) – „Поличбата“, 1976, „Последният замък“, 2001 и др.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Уърлд и афробийт от екваториална Африка. Сред дестинациите са Конго, Нигерия, Гана и др. Ще обърнем специално внимание на формация „Кинг Айсоба“ и Аюуне Суле (Гана), идвали и тук, в България, които залагат на традиционна музика от Североизточна Гана – стилът „колого“ – по името на местен китароподобен инструмент, считан за един от предшествениците на банджото. Сред останалите участници са – Орландо Джулиъс и Соломон Абусори (Нигерия), в дует с „Кинг Айсоба“, младият състав „Мбонгвана Стар“, вече утвърдените „Юпитер Окуес“ (Конго) и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Легенда за Асклепий“, по гръцки мит

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
„Конюнкцио“ – един уникален концерт от фестивала в Майринген, Швейцария. Концерт се състои от стилове, жанрове и традиции, които не би ни дошло наум, че може да се съчетаят: „Голдберговите вариации“ в аранжимент за акордеон, алпийски йодлери, съвременна пиеса за флейта и баскларинет, „Италианска сюита“ от Стравински и дори индийска вокално-перкусионна импровизация.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Разкази за мутанта Крум“ от Кръстьо Кръстев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Олаф Николай – In the woods there is a bird... : Звуков пърформанс с участието на автора и Биляна Вучкова – предпремиерно за пърформанса
• Алтернативни обществени модели: Илия Троянов разказва за документалния си филм „Оазиси на свободата“, чиято софийска премиера предстои
• А сега внимавайте – за оригиналните версии на песните на Дейвид Линч и Анджело Бадаламенти от първия „Туин Пийкс“, записани с гласа на Джули Крус в края на 80-те години на ХХ в.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Съвременната визия на хоровото изкуство в Хонг Конг – разговор с проф. Теодора Павлович и Слава Савова, които ще представят атрактивни записи на състави от тази територия
• Интервю с Кръстин Настев за тазгодишния Майсторски клас за хорови диригенти в Пловдив (1 – 7.09.2019 г.) с гост-преподавател Фрийдер Берниус – един от водещите германски диригенти в съвременния музикален свят и Хорът на Техническия университет от Берлин, ръководен от Донка Митева
• Хорови новости – информация за предстоящи фестивални събития у нас и в чужбина



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15