Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са причините за смъртта на гръцко момиче в България?

Снимка: БГНЕС

„На 30 април 2016 година 21-годишната ни дъщеря, студентка трета година медицина в Александруполис, е на гости на своя приятел Божидар Гугушев в София. В банята на апартамента двамата стават жертва на токов удар, като при нея той е фатален, а момчето получава електрически изгаряния. Оттогава започна нашата лична голгота в търсене на причините за тази трагедия, която отне нашето прекрасно дете, и в търсене на отговорност. Детето ни си отиде без вина заради грешките и пропуските на хора, които през 2016 не могат да осигурят на гражданин на ЕС безопасно ползване на електричество.
През май 2016 г. от наша страна бе осъществена проверка на апартамента и централното електрическо табло в сградата. Това направиха български съдебен експерт, вещ по въпросите на електрическите злополуки, директорът на гръцката електрическа компания в Александруполис и адвокатката ни от гръцка страна. Заключението беше, че става въпрос за разхлабване на връзката на нулата в централното електрическо табло, откъдето изтича ток, няма заземяване в сградата и цялата електрическа инсталация не отговаря на европейските изисквания за сигурност и на европейските изисквания за въвеждане на сградата в експлоатация, които държавни институции са подписали, за да бъде доставен ток до тази сграда, в която има двайсет апартамента.
Данните от това проучване бяха фотографирани и депозирани от нашите адвокати г-жа Власакиду и г-н Димитров и оттогава се опитваме да докажем, че ЧЕЗ – компанията, която доставя ток в София, носи отговорността за това, което се случи. Имаме също така писмената гаранция на немската фирма-производител на бойлера в банята, който със сигурност не е причина за трагедията. За бойлера имаме мнението и на един немски професор и експерт от университета в Дрезден, който изтъква като причина недопустим начин на свързване в централното електрическо табло. Домоуправителката на блока даде показания, че във фаталния ден са идвали хора от ЧЕЗ, които са пипали нещо по електрическото табло долу във входа на блока, така че да бъде прикрит проблемът. По-конкретно са затегнали някакви винтове на нулата, които са били разхлабени. Служителите на специалната служба на полицията, отстранявайки бойлера от банята, са го запечатали, без да запечатат и електрическото табло долу, а това е била голяма грешка, защото по този начин са дали възможност от ЧЕЗ да дойдат и да се намесят. Искам да подчертая също, че полицаите, когато са отворили бойлера, за който сега се твърди, че е имал проблем, през онзи ден в доклада си са написали, че не е установен никакъв проблем и че е бил в много добро състояние. Заключенията на предварителното следствие при първата експертиза, поръчана от прокуратурата, са, че бойлерът няма никакво отношение към случая, но въпреки това прокуратурата поръча втора експертиза, а след това – още две…..“ – това каза днес в предаването бащата на загиналото момиче Христос Салтари.

В позицията на пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение се казва: „Съгласно българското законодателство ЧЕЗ Разпределение няма отношение към, не поддържа и не носи отговорност за техническото състояние на вътрешните инсталации на сградите, тяхната сигурност, както и към приемането на обектите и тяхното въвеждане в експлоатация.
ЧЕЗ Разпределение е собственик на и поддържа електроразпределителната мрежа до електромера. Съоръженията на компанията не могат да предизвикат неизправност във вътрешната инсталация на конкретен апартамент. Това е известен факт за компетентните технически лица с необходимата експертиза.
В допълнение Ви информираме, че служители на дружеството са посетили посочения адрес по искане на разследващите органи, с цел осигуряване на необходимите условия за изпълнение на техните служебни задължения по изясняване на обстоятелствата около инцидента. Изразяваме пълната си съпричастност към трагедията на семейството и оказваме всяка нужна подкрепа на разследващите органи за установяване на обективната истина по случая.
В предаването ще чуете коментарите по темата на гръцкия адвокат Илияна Власакиду, а също така и на консултантите на предаването „Законът и Темида“ адвокат Пламен Димитров и екс прокурора, адвокат Захари Генов.
Чуйте повече.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54