„Трамвай по желание“, епизод 333: Сиянието на търтея

Емил Янев, Теди Русева и Александър Цветков (отляво надясно)
Снимка: Калина Станева
В поредния си спектакъл театрална станция „Трамвай по желание“ представя младото и непознато лице на българския театър – театралната формация БХАЛГ.
Трупата е изградена от млади и амбициозни артисти, готови и способни да развиват себе си в изкуството и изкуството в себе си. Между тях има професионални актьори, студенти по актьорско майсторство, актьори-любители, хора без професионална квалификация в сферата на сценичните изкуства. Професионалните принципи за създаването на работен процес са в основата на творческия и репетиционен план. Целите пред театър БХАЛГ са изграждането на стабилен колектив, с който да се създават сценични проекти на професионално ниво, рамо до рамо с доказалите се имена, трупи и колективи в сферата.
В студиото на „Трамвай по желание“ БХАЛГ е представен от своя ръководител Александър Цветков и младата актриса Теди Русева. Кои са те?
През 2015 година Александър заедно с група независими артисти основава Театър БХАЛГ, като от 2017 година е изпълнителен продуцент. Днес г-н Цветков е преподавател по актьорско майсторство в школа БХАЛГ, организира и проектира целия подготвителен, работен и реализационен процес на репертоара на Театър БХАЛГ, като паралелно участва и в проектите „ФИЛМ“, „Шоу-лекция за щастие“, а от есента на 2017 г. активно се занимава с бокс като част от подготовката и актьорското превъплъщение за сценичния проект „Ъперкът“.
Теди Русева е родена в Бургас. Внучка е на композитора на химна на града „Бургаски вечери“. Занимава се с приложни изкуства, както и спортни танци и хип-хоп танци. Работи на най-добрите сцени в България, както и в хотели в Истанбул като асистентка на илюзиониста Зайн. Завършва актьорско майсторство в НБУ. Снима се в множество музикални клипове, филми и сериали, режисира и монтира късометражни филми. Работи като модел. Пише статии и романи.
Гостите избраха за заглавие на своя радиоспектакъл „Сиянието на търтея“. Когато чуете предаването, ще разберете защо.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Еленов, Емил Янев и Богдана Костуркова

Абе... много любов

В епизод 359 на „Трамвай по желание“ гастролира режисьорът и театрален педагог Димитър Еленов. Повод за гостуването е вдъхновяващият спектакъл „Абе... много любов“, поставен в Сатиричния театър по „Сън в лятна нощ“. Интересното в експеримента е, че в драматургията са вплетени и други Шекспирови герои, които по един или друг начин олицетворяват..

публикувано на 20.10.19 в 11:25
Тереза Боучкова

По житейските серпентини в "Годината на петела"

Чешката авторка Тереза Боучкова, която гостува у нас, е родена в годината на петела по китайския календар в семейството на Павел Кохоут (на чешки kohout означава петел). След няколко завъртания на цикъла годината на петела отново застига авторката и се превръща в повратен момент – тя преживява разрив на отношенията си с децата, творческа криза и..

публикувано на 19.10.19 в 08:35

„Енергични хора“ на Старозагорския театър гостува в София тази вечер

„Енергични хора“ на Старозагорския театър гостува в София на 18 октомври. Постановката по едноименната комедия на руския писател, драматург, актьор и режисьор Василий Шукшин е на Николай Урумов, със специалното участие на Михаил Билалов в ролята на Аристарх. В актьорския състав са още Галя Александрова, Ивалин Димитров, Христофор Недков, Цветомир..

публикувано на 18.10.19 в 13:45

Самодейната трупа от село Антон гастролира в София със „Суматоха“

Най-обичаното представление на Йордан Радичков ще бъде представено пред гости и жители на столицата на 30-и октомври от 19:00 часа на театралната сцена на Столичната библиотека по повод 90 години от рождението на автора.  Специално за софийската публика ще пристигне самодейната трупа от село Антон, която ще представи своята интерпретация на..

публикувано на 18.10.19 в 09:50
Кадър от изложбата

Изложбата „Манаки – история в снимки"

Изложбата „Манаки – история в снимки“ продължава линията на галерия "Синтезис" да показва значими автори, работили в началото на 20-и век. Тя включва 52 фотографии на братята Янаки и Милтон Манаки, заснети в периода 1898–1935 г. Желанието на братята да съхранят времето им отрежда място в историята на световната кинематография като първите ѝ..

публикувано на 17.10.19 в 16:31