„Трамвай по желание“, епизод 333: Сиянието на търтея

Емил Янев, Теди Русева и Александър Цветков (отляво надясно)
Снимка: Калина Станева
В поредния си спектакъл театрална станция „Трамвай по желание“ представя младото и непознато лице на българския театър – театралната формация БХАЛГ.
Трупата е изградена от млади и амбициозни артисти, готови и способни да развиват себе си в изкуството и изкуството в себе си. Между тях има професионални актьори, студенти по актьорско майсторство, актьори-любители, хора без професионална квалификация в сферата на сценичните изкуства. Професионалните принципи за създаването на работен процес са в основата на творческия и репетиционен план. Целите пред театър БХАЛГ са изграждането на стабилен колектив, с който да се създават сценични проекти на професионално ниво, рамо до рамо с доказалите се имена, трупи и колективи в сферата.
В студиото на „Трамвай по желание“ БХАЛГ е представен от своя ръководител Александър Цветков и младата актриса Теди Русева. Кои са те?
През 2015 година Александър заедно с група независими артисти основава Театър БХАЛГ, като от 2017 година е изпълнителен продуцент. Днес г-н Цветков е преподавател по актьорско майсторство в школа БХАЛГ, организира и проектира целия подготвителен, работен и реализационен процес на репертоара на Театър БХАЛГ, като паралелно участва и в проектите „ФИЛМ“, „Шоу-лекция за щастие“, а от есента на 2017 г. активно се занимава с бокс като част от подготовката и актьорското превъплъщение за сценичния проект „Ъперкът“.
Теди Русева е родена в Бургас. Внучка е на композитора на химна на града „Бургаски вечери“. Занимава се с приложни изкуства, както и спортни танци и хип-хоп танци. Работи на най-добрите сцени в България, както и в хотели в Истанбул като асистентка на илюзиониста Зайн. Завършва актьорско майсторство в НБУ. Снима се в множество музикални клипове, филми и сериали, режисира и монтира късометражни филми. Работи като модел. Пише статии и романи.
Гостите избраха за заглавие на своя радиоспектакъл „Сиянието на търтея“. Когато чуете предаването, ще разберете защо.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Известната немска художничка Роземари Трокел с изложба у нас

В галерия „Структура“ се откри изложба на известната немска художничка Роземари Трокел, която се занимава с различни теми като феминизма, различията между половете, ролята на жената-художник в света на изкуството, правата на животните, въпроса за идентичността. Събитието се осъществява със съдействието на Гьоте институт България и е част от поредица..

публикувано на 21.02.19 в 16:05

По пътя с Або

„Имал съм късмета да живея на четири континента и да обиколя над 40 държави“, пише по повод дебютната си книга Або. Това е псевдоним на млад български автор, който живее във Великобритания, работи като учител и обича пътешествията. Книгата „Поводи за връщане“ е изпълнена не само със страстта му да пътува, но и да общува с хората, които среща: „Винаги..

публикувано на 21.02.19 в 15:10

„Какво знаем“ – или как се коват националните идентичности на Балканите

Днес се открива изложбата в две части „Какво знаем“ – съвместен проект на Swimming Pool и галерията на Културния център на Софийския университет „Алма Матер“. В две дълги видеа, заснети в София като исторически проучвания, живеещата в Германия турска художничка Есра Ерсен задава въпроси за изкуството, политиката конструирането на националната идентичност..

публикувано на 21.02.19 в 14:47

Бохемистката Анжелина Пенчева

Тази седмица „Бохемия клуб“ представи две нови заглавия – „Чешки съновник“ от Лудвик Вацулик и „Хотел Авион“ на Иржи Кратохвил. Романът „Чешки съновник“ е в превод на Васил Самоковлиев и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век. Това е първата книгата на Вацулик, преведена на български език. Иржи Кратохвил от..

публикувано на 21.02.19 в 14:05

Вацлав Хавел – гражданин и драматург

Чешкият център в София продължава поредицата от събития, посветени на 30-сет годишнината от Нежната революция. Началото на инициативата е гостуващата документална изложба „Вацлав Хавел – гражданин и драматург“, подготвена от чешкия Институт по изкуствата. Експозицията онагледява премиерите на театралните пиеси на Хавел на чешките и чуждестранните сцени от..

публикувано на 21.02.19 в 13:08