Фънк - трета част

Били Кобъм и „Пойнтър Систърс“

Английската дума funk означава (по принцип) паника, страх, но американският смисъл на funk е „чувствено“, „емоционално“, „секси“… „А като музикално понятие думата се използва още в средата на миналия век и като стилово понятие терминът funk е свързан с т.н. хард боп, заради музиканти като Хоръс Силвър, Сони Ролинс, Арт Блейки…“ – така пише Йордан Рупчев в своята енциклопедия „Изборът на Рупи“. В нея четем още, че двайсетина години по-късно с тази дума се обозначава поредното звено на американската черна музика, без пряка връзка с предишното значение. Музиката е с танцов, чувствен характер, има сложна полиритмична структура, т.е. първостепенно значение има ритъмът.

Благодарение на това музикално направление (фънк) музикантите създадоха и развиха специфичен маниер при свирене на новия за своето време електрически клавишен инструмент Хонер клавинет – модел „Д“ (HohnerClavinet – D). Но най-характерната черта при това „издание“ на течението фънк е нарасналата роля на бас китарата, с която се изпълняват сложни мелодични и ритмични фигури със специална техника и маниер на звукоизвличането (fingerslap). Един от пионерите в тази област е Лари Греъм (Larry Graham) от групата Sly and the Family Stone – герои от фестивала Woodstock, 1969 година.
В третата, посветена на явлението „фънк“ среща в „Джаз клуб“ имате възможност да слушате пиеси и изпълнения на музикантите от датската формация „Зап Зап“ (ZapZap) и на техните американски колеги и учители: Луи Джонсън (LouisJohnson), Лари Греъм (LarryGraham), Джордж Дюк (GeorgeDuke), Хърби Хенкок (HerbieHancock), Пол Джаксън (PaulJackson), Майк Кларк (MikeClark), както и инструменталните групи Били Кобъм бенд (BillyCobhamBand) и „Хедхънтърс“ (Headhunters) с вокалите на „Пойнтър Систърс“ (PointerSisters)…

Четвъртък, 14 февруари, от 23.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ
Басеку Куяте (седналият с белите дрехи) и съпругата му Ами Сако с групата Ngoni Ba

„Аларма Пънк Джаз“ и „Афровизия“ представят Басеку Куяте и групата му Ngoni Ba от Мали

Басеку Куяте , един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще свири с групата си Ngoni Ba на 6 юни, четвъртък, в Голямата зала на клуб „Mixtape 5“ . Басеку е автор на пет албума, нееднократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop , Glitterbeat и OutHere Records . Освен..

публикувано на 23.04.19 в 18:02
Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов. Концерт на Божидар Божкилов (на преден план)

Божидар Божкилов спечели първа награда на певческия конкурс „Андре Шение“

На 1, 2 и 3 април във Фоджа, Италия се проведе четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Андре Шение“. Първа награда получи басът Божидар Божкилов. Има и две специални награди. В град Фоджа е роден Умберто Джордано – авторът на операта „Андре Шение“. Конкурсът се провежда в театъра, носещ името на композитора. Конкурсът се организира от..

публикувано на 23.04.19 в 09:30

Страстната седмица

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си събитията, които водят до великия ден на Христовото Възкресение – Празника на Празниците, Тържеството на..

публикувано на 22.04.19 в 12:30

„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир Павлов, който на 23 април ще ръководи спектакъла във Варна. Разговаряме няколко дни преди премиерата...

публикувано на 22.04.19 в 09:30
Славил Димитров

„България пее“ за пръв път в зала „България“

На 20 април от 18 часа Зала „България" отваря врати за четвъртото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее". И тази година в кампанията под мотото „Пеем заедно“ участие ще вземат над 150 хора и вокални формации от 35 населени места в България. „Важно е да покажем на нашата публика и общественост, че в България има хорово изкуство. То..

публикувано на 20.04.19 в 09:10