Исторически и културологични корени на Брекзит

Отляво надясно: Румен Генов, Александър Шурбанов, Митко Новков (изправен) и Любомир Кръстев
Снимка: Василена Мирчева

Една от най-актуалните думи в момента в света е Брекзит – обозначава изявеното от жителите на Обединеното Кралство желание да напуснат обединена Европа. Всяка актуалност обаче – колкото и странно да ни се струва, си има своя предистория; с Брекзит е същото. Не можем най-напред да не отчетем факта, че британците са островитяни: Джеръми Паксман, един от проникновените анализатори на британския характер, започва една от книгите си, „Англичаните: Портрет на един народ“, тъкмо с това изречение: „Англия е остров“. Което пък препраща към друг прочут английски израз, строфа от стихотворението на Джон Дън „Размишление XVII“, но сякаш с обратен знак (същото стихотворение съдържа и други известни стихове: „Не питай за кого бие камбаната, тя бие за теб“): „Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки е парченце от сушата, частица от океана; и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява…“

Заедно с това, ако погледнем историята на Албиона, всички опасности за жителите му сякаш са идвали все от континента: римската инвазия начело с Юлий Цезар през 55-54 г.пр.н.е., нахлуването на сакси, дани и германи през VI век, норманското завоюване през 1066 г. от Вилхелм Завоевателя, страхът от испанската армада от времето на Елизабет I, битката при Трафалгар, която спасява Англия от нашествие на Наполеон, немските бомбардировки през Втората световна война… Има дори исторически хипотези, че тъкмо заради този страх от нежелани натрапници англичаните осъществяват Великите географски открития и оформят империята си. Заедно с това обаче културно те са определено част от Европа: по-горе цитирах Дън, а какво да кажем за Чосър или Шекспир, черпещи сюжети от континента; или за художници като Холбайн Младия и Антонис ван Дайк, ученикът на Рубенс, заложили основите на английската живопис?!…

Струва ми се всъщност, че ако говорим за своеобразен „британски изолационизъм“ днес, той не идва ей-така, от нищото: нито Борис Джонсън, нито Найджъл Фараж, още по-малко Тереза Мей са неговите откриватели, изолационизмът е по-скоро с дълбоки корени в британската история и култура (да си спомним тук само откъсването на Англиканската Църква от Рим, сторено по време на Хенри VIII Тюдор) и в този брой на „Премълчаната история“ правим опит да постигнем (доколкото е възможно) точно тях.

За да помогнат в това начинание, гости са проф. Румен Генов, специалист по британска и европейска политическа история, проф. Александър Шурбанов, специалист по британска литература и култура, преводач, и гл.ас. д-р Любомир Кръстев, специалист по Нова обща история и история на Англия и Обединеното Кралство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Демографска криза и демографски клишета

Живеем в динамично променящ се свят на глобализация и високи технологии, които буквално преобръщат традиционни ценности, авторитети и психологически нагласи в наши дни. Голяма част от тези трансформации са свързани с тревожно изостряне на демографските проблеми в редица страни, в това число у нас.   Къде сме ние в европейския контекст на..

публикувано на 21.02.19 в 17:10
Людмил Леонидов, Радка Казанджиева, Огняна Маждракова-Чавдарова и Румен Леонидов

Премълчаните събития и факти от живота и гибелта на Васил Лъвский

Акцентите в предаването са свързани с последните проучвания на българските историци, изследващи трагичната съдба на Васил Иванов Кунчев. Поканил съм доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова, чиято книга „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“ току-що излезе. В нея авторката за първи път обяснява как 24-годишният дякон Игнатий се превръща във..

публикувано на 20.02.19 в 17:10
Дончо Папазов

Дончо Папазов за „Невъзможният път“ и за това кога човек тръгва по трудните пътища

„Човек пътува със спомени“. Парадоксалното е, че това са думи на един човек, който през целия си живот не е седял на едно място.   Става въпрос за Дончо Папазов - мореплавател и един от първите български леководолази, човек, който се определя като мечтател и късметлия. Няма как да не сте чували за неговите приключения –   със съпругата си..

публикувано на 20.02.19 в 08:35

За Апостола смирено и искрено

Можем ли да говорим за героите си без да крещим. Можем ли да разкажем на децата си за техния живот и подвизи без фалшива патетика. Умеем ли да провидим истинския им образ отвъд потока даровити, но и бездарни, кичозни, нагли, просташки интерпретации и долнопробни присламчвания към обаянието им. Какви думи и какъв тон подхождат на истинските ни чувства и..

публикувано на 19.02.19 в 17:10

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“, проф. Иван Стоянов – председател на фондацията „Васил..

публикувано на 19.02.19 в 10:31