Исторически и културологични корени на Брекзит

Отляво надясно: Румен Генов, Александър Шурбанов, Митко Новков (изправен) и Любомир Кръстев
Снимка: Василена Мирчева

Една от най-актуалните думи в момента в света е Брекзит – обозначава изявеното от жителите на Обединеното Кралство желание да напуснат обединена Европа. Всяка актуалност обаче – колкото и странно да ни се струва, си има своя предистория; с Брекзит е същото. Не можем най-напред да не отчетем факта, че британците са островитяни: Джеръми Паксман, един от проникновените анализатори на британския характер, започва една от книгите си, „Англичаните: Портрет на един народ“, тъкмо с това изречение: „Англия е остров“. Което пък препраща към друг прочут английски израз, строфа от стихотворението на Джон Дън „Размишление XVII“, но сякаш с обратен знак (същото стихотворение съдържа и други известни стихове: „Не питай за кого бие камбаната, тя бие за теб“): „Никой човек не е остров, затворен в себе си; всеки е парченце от сушата, частица от океана; и една буца пръст да отвлече морето, Европа се смалява…“

Заедно с това, ако погледнем историята на Албиона, всички опасности за жителите му сякаш са идвали все от континента: римската инвазия начело с Юлий Цезар през 55-54 г.пр.н.е., нахлуването на сакси, дани и германи през VI век, норманското завоюване през 1066 г. от Вилхелм Завоевателя, страхът от испанската армада от времето на Елизабет I, битката при Трафалгар, която спасява Англия от нашествие на Наполеон, немските бомбардировки през Втората световна война… Има дори исторически хипотези, че тъкмо заради този страх от нежелани натрапници англичаните осъществяват Великите географски открития и оформят империята си. Заедно с това обаче културно те са определено част от Европа: по-горе цитирах Дън, а какво да кажем за Чосър или Шекспир, черпещи сюжети от континента; или за художници като Холбайн Младия и Антонис ван Дайк, ученикът на Рубенс, заложили основите на английската живопис?!…

Струва ми се всъщност, че ако говорим за своеобразен „британски изолационизъм“ днес, той не идва ей-така, от нищото: нито Борис Джонсън, нито Найджъл Фараж, още по-малко Тереза Мей са неговите откриватели, изолационизмът е по-скоро с дълбоки корени в британската история и култура (да си спомним тук само откъсването на Англиканската Църква от Рим, сторено по време на Хенри VIII Тюдор) и в този брой на „Премълчаната история“ правим опит да постигнем (доколкото е възможно) точно тях.

За да помогнат в това начинание, гости са проф. Румен Генов, специалист по британска и европейска политическа история, проф. Александър Шурбанов, специалист по британска литература и култура, преводач, и гл.ас. д-р Любомир Кръстев, специалист по Нова обща история и история на Англия и Обединеното Кралство.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Не слука, а наука. И много работа!

Новият сезон за едър дивеч бе открит и първите успехи вече са факт. Но освен за добра организация и ловджийски майсторлък те говорят и за работата, свършена от хората през годината. Защото, както ни каза един опитен човек от Сопот – ловът не е слука, той е наука. Заради това в началото на големите излети разпитваме за подготовката, за надеждите и за..

публикувано на 18.10.19 в 16:35
Участници в V Международен конгрес на биоразнообразието в София

V Международен конгрес по биоразнообразие

Петият международен конгрес по биоразнообразие се проведе от 11 до 13 октомври в Биологическия факултет на Софийския университет. Конгресът беше посветен на решаването на проблемите, свързани с евро-средиземноморското опазване на животински и растителни видове, както и на налагащите се промени в досегашното каталогизиране на животни и растения с оглед на..

публикувано на 17.10.19 в 17:15

Какво знаем и не знаем за император Константин Велики

Канонизираният за светец, обявен и за равноапостолен, Константин Велики се смята за основател на Църквата ни. Съдбата на Константин обаче не е популярна, а тя е удивителна и поучителна. Причината е, че каноничният му профил, който е изваян през столетията, е най-вече в полза на християнската доктрина, за сметка на истинския му характер и историческо..

публикувано на 16.10.19 в 17:15

Eзиците на коренните жители на Канада и Аляска

Езиците на северноамериканските индианци са близо 300, повечето принадлежат към 29 семейства, а 27 са неопределени или изолирани според някои класификации. Опитите за класифицирането им започват в първите десетилетия на 19-и век и търпят корекции и преразглеждания. Доста по-късно започва промяната в отношението на потомците на европейските завоеватели на..

публикувано на 16.10.19 в 08:40

За страха, доверието в институциите и отговорността на журналистите

Всички знаем как ехото отеква, когато гръм удари близо до нас, а понякога и в нас. Дълго време обществото, а и ние се съвземаме от последствията. Защото този гръм разрушава както старите и вредни предразсъдъци, така и крехкото понякога равновесие и доверие. На такива примери станахме свидетели и миналата седмица. Родители от ромските квартали..

публикувано на 15.10.19 в 14:53