Фолклор и композиторско творчество – Игор Стравински и руската старина

Игор Стравински
Снимка: Wikipedia

В блестящата си книга за Игор Стравински Андре Букурещлиев припомня една вече позабравена схема за дълбоко автентично руския Стравински в първите му произведения, който по-късно заменя националната си вярност с космополитизъм.
Дали националната принадлежност на един композитор зависи от наличието на автентични национални елементи в творчеството му, били те предадени буквално или модифицирани? – задава въпрос Букурещлиев. Самият Стравински – четем в книгата – възроптава и то яростно  срещу дребнавата екзотика и изобличава изкованите в Париж стереотипи относно Свещена Русия:“...Водка, изба, балалайка, поп, болярин...“
  Андре Букурещлиев извежда един от ключовете към единството на цялото му творчество, онова, което е истинският русизъм в най-дълбоките черти на езика му: радикална диатоничност, мощно и разнообразно ритмично скандиране, отчетливост на мелодичната линия, яснота и острота на съзвучията, режещ блясък на тембъра и, най-сетне, стегнатост, прозрачност на структурата и твърдост на формалния скелет – това са дълбоките и постоянни характеристики на руската музика в съчетание с прастара тенденция към тържественост. Такива са основните черти на музиката на Стравински, „паспорта“ на композитора, който му позволява да преминава през граници, континенти, националности, стилове и епохи – заключава Букурещлиев.
В предаванията ще бъдат използвани фрагменти от книгата „Игор Стравински“, както и музика от великия композитор – фрагменти от „Протетно тайнство“, „Жар птица“, „Сватба“, „Приказка за Лиса“ и др.

Понеделник, 25 февруари, от 17.30 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мода 3

Модата, облеклото и т.н. аксесоари, които не се считат за облекло: ръкавици, шалове, бижута, очила, обувки, шапки – отново е тема в „Изпята поезия”, предаването за песенна лирика, в което звучи и песента „Модерни времена“. Автор на музиката е Атанас Косев, текстът е на Стефан Банков, пеят Маргарита Хранова и Боян Иванов, „Бъни“, както мнозина с обич го..

публикувано на 26.05.19 в 08:30

Диригентът Руслан Райчев: Ръцете трябва да говорят…

В съботната вечер ще почетем един от най-харизматичните родни диригенти – Руслан Райчев, роден на 05 май 1919 година в Милано. Признаваха безспорния му професионализъм и смайваща ерудиция. Маестрото държеше много на този прословут професионализъм във всичко, до което се докосваше в работата си, защото бе учил във Виена. При Карл Бьом! Благодарение на баща..

публикувано на 25.05.19 в 08:00
Марияна Панова като Катерина Измайлова в едноименната опера на Шостакович

Не всяка детска мечта започва с "Норма" и "Тоска", но сопраното Марияна Панова има и таланта да сбъдва мечтите си

Вчера (23 май) се откри 50-ият Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Бързаме да се похвалим, че бяхме лично поканени от оперната певица Марияна Панова да чуем на 30 май от 19 часа в Камерна зала "България" специалния концерт "Opus Dei" – с произведения на В. А. Моцарт и Рихард Щраус, замислен от трите талантливи българки: Цветана..

публикувано на 24.05.19 в 14:10

Кой не иска да има звукозаписна компания… – интервю с Лайнъс Шраб

На 25 май шведският музикант Лайнъс Шраб идва в София по повод четвъртото издание на „София Дrone Day“ – българското събитие, посветено на международния ден на дроун музиката.Освен основа на V I C I M (който проект ще видим на живо) и ½ от дуото Thet Liturgiske Owäsendet , Лайнъс е начело на бутиковия лейбъл за аудио касети Purlieu Recordings ...

публикувано на 23.05.19 в 14:54

Директно предаване на откриването на МФ „Софийски музикални седмици“ – зала „България“, 23 май от 19 часа

Юбилейното 50-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ е посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Носител е на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация...

публикувано на 22.05.19 в 08:25