Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 27 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Сън и безсъние – Сън и здраве

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Песенна лирика и стихове за света (трета част): Михаил Белчев, Найден Вълчев, Живко Колев, Линда Дженър-Томсън, Браян Адамс, Мидж Юр, Джим Валънс, Рашел Пеман

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Качествен блус и блус-рок от САЩ. Изпълнители: Ерик Биб, Рори Блок и Марая Мълдър.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Младен Койнаров, Радка Алексова, Тинчо Севдалинов, Веселена Радева и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как Хонзик отиде за лекарство“, по чешка приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• 95 години от първото изпълнение на операта „Самсон и Далила“ от Камий Сен-Санс в Софийската опера.
• В навечерието на 90-годишнината от рождението на писателя Георги Марков премиера на филма „Чувство на непоносимост“ на Боя Харизанова, с който се откриват фестивалните прожекции в Дома на киното от програмата на „София филм фест“.
• Светът отбелязва Деня на Розовата фланелка – информация за планираните събития за България
• Тема на деня: Психично здраве и култура в българското училище – в деня на срещата по въпросите на образованието и обучението в ЕС, организирана от румънското председателство, с участието на психолога Кристина Ненова и образователния експерт Ваня Добрева.
• Обсъждането на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. продължава – коментар на психолога Иван Игов, член на Консултативния съвет към ДАЗД.
• Живко и Райна Василеви от група „Аутентик“ – за автентичните и фалшивите герои, за музиката и вековете и/или как е добре да посрещнем 1 март.
• Интервю с танцьора Атанас Месечков за промените в живота, прераждането и танците.
• Музикални процеси – в търсене на критерии, критика, високо изкуство и катарзис. – коментар и анализ на водещи музиканти, музиковеди и журналисти

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости в студиото: Група SEVI канят на концерт-промоция на нов албум и представят сингъл от него в колаборация с Томас Викстрьом от „Терион“;
• Гости в студиото: Песента „Тук до мен“ събра в звукозаписното студио и на снимачната площадка талантливите артисти - Нели Петкова с неподражаемия ѝ глас и едно от най-характерните и харизматични лица на театралната сцена - Виктор Калев;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Първа изложба на български художници в Забранения град. Отзиви след гостуването на експозицията с творби на преподаватели от НХА в Имперския музей на изкуствата в Пекин от ректора проф. Николай Драчев, проф. Светозар Бенчев и проф. Митко Динев.
• Среща с Хубен Черкелов по повод новата му изложба „The World $ Yours“ в галерия „Оборище“. Експозицията включва творби от различни периоди на художника и платна от американската история, участвали в 54-то Венецианско биенале.
• Ловешкият драматичен театър гостува в София със спектакъла „Космически съобщения“ от Волфрам Лоц. Разговор с режисьора Дамян Тенев.
• Премиера на моноспектакъла „Кой прибира сутрин звездите?“ на Димо Стоянов на сцената на театър „Азарян“. Среща с фронтмена на група P.I.F. преди личната му изповед пред публиката.
• Изложба на дипломираните магистри от факултета за приложни изкуства на НХА. Експозицията представя Мирослав Богданов, декан на факултета.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Акцент: „Да станеш участник в спектакъла.” Когато едно от най-древните изкуства – кукленото, срещне високите технологии. Разговор за бъдещето на кукления театър със създателите на „Малка театрална компания” – Георги Тенев и Емил Йорданов, които предлагат за първи път в света виртуално – театрално преживяване от ново поколение със спектакъла „Островът на съкровищата”. Той гостува на сцената на Младежки театър „Николай Бинев” в сряда и четвъртък.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Анжела Георгиу в София – проект „Човещкият глас“ на Софийската филхармония.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Екзархията, Православието, българите, свободата
На 27 февруари 1870 г. със султански ферман е учредена българската Екзархия – дата, която се явява връх в дълголетните борби на българите за самостоятелна църква. Свои мисли излагат историкът проф. Пламен Митев, културологът и литературен историк Николай Аретов и теологът доц. Светослав Риболов.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Еликсир на живота – Празничен календар на виното

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Под знака на романтичното кино – с музика: Ще се върнем към музикалната атмосфера на знакови романтични кинозаглавия като „Любовна история“ /Love Story/ на режисьора Артър Хилър, „Наистина любов“ /Love Actually, реж. Ричард Къртис/ и др.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Предлагаме ви прекрасна, малко известна в ефирното пространство дестинация – тихоокеанска Колумбия… Силно влияние на африканския фолклор, умерено, спокойно темпо на повечето танци, красиви многогласни песни и ценни инструменти… Например местната маримба!.. Благозвучната ѝ разновидност, изработвана тук от палмата „чонта“, и преди всичко музиката, свирена и акомпанирана на нея (в стиловете „курулао“ и „бамбуко виехо“), през 2010 г. са обявени от ЮНЕСКО, напълно заслужено, за нематериално културно наследство на човечеството.. Сред изпълнителите от китния лазурен бряг (за съжаление, най-бедния район на страната) и от тропично зелените западни склонове на Андите (целогодишно напоявани от топлите тихоокеански течения), са: „Рио Мира“ от юга, популярното от десетилетия „Баия трио“, „Групо Сокавон“ от град Тимбуки, и „Групо Гуалахо“ от двумилионно Кали.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Паячето Топчо“ от Весела Фламбурари

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Вътрешни и външни емиграции - продължение на разговора с азербайджанския композитор и музиковед Елмир Мирзоев
• „Афро блу“ – нов албум на Ана Мия и Дария Моргачова между електроника, джаз и африканска традиция: многогласието на пигмеите и речните перкусии на народа бака.
• Бароково пътешествие – нов албум на Люси Хорш (блокфлейта) и Академията за старинна музика с диригент Боян Чичич

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Ана на шия“ от Антон Павлович Чехов – първа част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Маня Ристич и E.U.E.R.P.I. – среща на сръбския авангард с тревненската ембиънт школа – представяне на първия студиен (и създаден дистанционно) албум на цигуларката Маня Ристич и китариста Мирян Колев в деня преди да ги видим заедно на сцената, където и двамата музиканти ще се срещнат за първи път. Мирян Колев е един от най-успешните ни ъндърграунд инструменталисти. Живее в тревненския Балкан, откъдето често пътува за интересни страни като Монголия, Ирландия, Норвегия, Южна Корея (и далеч по-рядко за София). Освен че е едно от големите имена в съвременния сръбски електроакустичен авангард, Маня Ристич е позната и на кинолюбителите у нас (от участието си в култовата комедия Munje – в съвсем различно музикално амплоа). Двамата заедно са едно от доказателствата, че балканската музика може да бъде освен ритмична (какъвто е стереотипът), и доста интроспективна, а и че не всяка мелодична музика днес автоматично бива „асансьорна“. Разговор с двамата автори
• А сега внимавайте – призрачните балади на Бен Креймър
• Социална стълбица – оставаме на балканска територия с разговор с Александър Лита, активист от Румъния и участник в различни самоорганизирани инициативи за дейността на синдикалната група „Махала“ и алтернативната издателска къща, които са част от неформалните културни и политически групи в Румъния.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Класически хитове и песни от забавния жанр в транскрипция за вокални групи и хорове. Изпълнители са германските вокалисти от Slixs, британците от The King’ Singers и Voces8, и американският хор Conspirare със записи от албума A Company of Voices, с номинация за Grammy.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10