„Последният (вечен) мим“ във фотографиите на Христо Русев

Автор:
Снимка: личен архив на Христо Русев

100 страници и 77 фотографии ни представят живота на световноизвестния мим Герасим Дишлиев. Или педагогическият асистент на Марсел Марсо, както го наричат всички. Фотографиите са част от книгата „Последният (вечен) мим“ на фотожурналиста Христо Русев. Тази седмица те бяха представени в едноименната съпътстваща изложба, която беше открита в Арт галерията на Морското казино във Варна. Идеята на фото книгата е да даде възможност на хората да преоткрият пантомимата – това вече малко позабравено изкуство. Авторът й Христо Русев разказва повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Ясен Гюзелев в галерия „Арте“

Галерия „Арте“ представя илюстрации на Ясен Гюзелев по книгите на Жул Верн и Пушкин. Могат да се видят оригиналните творби към последната му работа по „Пътешествие до центъра на земята“ на Жул Верн. Преди броени дни за именно за тези илюстрации Гюзелев получи награда в категория „Най-добри илюстрации към произведения на художествена..

публикувано на 13.10.19 в 09:40

Художникът Павел Койчев – заличителят на границите

„Почти възможно“ е новата изложба на Павел Койчев. Тя може да се види в галерия „Сан Стефано“ до 9 ноември. „Деветте обекта в новата инсталацията на Койчев (проектирани върху черно-бели фотографии на „нищо неподозираща” околна среда) хем продължават природата в собствения си пластически език, хем символно се отдалечават от нея, за да дадат..

публикувано на 12.10.19 в 08:20

Четирима претенденти за театралната награда „Слави Шкаров“ тази година

От 11 до 13 октомври Русе е домакин на второто издание на конкурса „Слави Шкаров“. Наградата на името на известния русенски режисьор (1941-1988) беше учредена миналата година и се присъжда на млад театрален режисьор на възраст до 35 години. Селекционер на спектаклите тази година е проф. Камелия Николова – преподавател по история на..

публикувано на 11.10.19 в 14:05

В търсене на неизгубеното време

Валери Вергилов представи стихосбирката си „Не си отивам кротък. В търсене на неизгубеното време“ в София в сърдечна обстановка, сред приятели и почитатели. Един от тези стари приятели е писателят Емил Андреев, който пише за книгата: „Поезията на Валери Вергилов в „Не си отивам кротък“ е не само преобърната метафизика на словото, тя е и разчленен на..

публикувано на 11.10.19 в 10:30
Кадър от филма „Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш“

Три филма за ценители на киното и литературата

Дни преди да разберем кой филм ще получи наградата на кинофестивала „Синелибри“, разговаряме с Кремена Димитрова за три от филмите, които са акцент в програмата. Бразилското предложение за „Оскар“ „Невидимият живот на Еуридисе Гузмао“ вече познаваме от излезлия роман на Марта Баталя, който разказва за живота на две сестри в средата на 20-и век в Рио де..

публикувано на 10.10.19 в 16:35