„Последният (вечен) мим“ във фотографиите на Христо Русев

Автор:
Снимка: личен архив на Христо Русев

100 страници и 77 фотографии ни представят живота на световноизвестния мим Герасим Дишлиев. Или педагогическият асистент на Марсел Марсо, както го наричат всички. Фотографиите са част от книгата „Последният (вечен) мим“ на фотожурналиста Христо Русев. Тази седмица те бяха представени в едноименната съпътстваща изложба, която беше открита в Арт галерията на Морското казино във Варна. Идеята на фото книгата е да даде възможност на хората да преоткрият пантомимата – това вече малко позабравено изкуство. Авторът й Христо Русев разказва повече в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетът Антон Баев гостува на „Артефир“

Трета поред награда „Пловдив“ за литература получи в  навечерието на 24 май известният пловдивски поет. Този път – за стихосбирката „55 меланхолии на Антон Баев“, която представихме в „Артефир“ предпремиерно в края на миналата година. Антон Баев е и организатор на международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2019“. Фестът се проведе в града под тепетата..

публикувано на 27.05.19 в 13:00
Фестивалът ще бъде открит със спектакъла „Дете”

ONE DANCE WEEK 2019 с богата програма през есента

Международният фестивал ONE DANCE WEEK 2019 ще продължи от 20 септември до 19 октомври и ще представи 17 танцови компании с общо 22 спектакъла в европейската столица на културата Пловдив. Фестивалът ще ни срещне с някои от най-актуалните имена на съвременната сцена, както и с млади артисти от различни кътчета на планетата – Белгия, Полша, Чехия,..

публикувано на 27.05.19 в 11:30

57-ма Генерална асамблея на PEARLE се проведе в Пловдив

На 24 и 25 май в Пловдив се проведе 57-та Генерална асамблея на PEARLE – Европейска лига на работодателските асоциации в изпълнителските изкуства. Домакин на форума бе БАРОК – Българска асоциация на работодателите в областта на културата. Събитието помага за авторитета на страната ни в областта на културните индустрии и заема..

публикувано на 27.05.19 в 11:05
Литва – „Златен лъв” за национален павилион.

„Как живеем” – в интересни времена

На 11 май официално се откри 58 Биенале за съвременно изкуство във Венеция. „Да живееш в интересни времена” е темата, зададена от куратора Ралф Ругов, и в нея се вписват произведенията на 79 художници в общата изложба, както и голямата част от 90-те национални павилиона на държави от всички краища на света, които участват в това биенале. България..

публикувано на 27.05.19 в 10:40

Нестинарски танц

Първият нестинарски танц на Елена е в разгара си. Развълнувана от преживяването, тя затваря очи и се понася в ритъма на музиката. Няколко мига по-късно с нея се случва нещо неочаквано – Елена отваря очи и вижда, че всичко край нея е различно – Мъжът, с когото танцува върху жаравата, хората, които я гледат, дори мястото... Танцът й я е пренесъл няколко..

обновено на 27.05.19 в 10:16