За Вера Мутафчиева – човека, учения, писателя

БНР Новини
12
Вера Мутафчиева
Снимка: veramutafchieva.net

Вера Мутафчиева е сред интелектуалните български фигури от втората половина на ХХ век и началото на ХХІ век, които блестят с най-ярка, мъдра и мощна светлина. На 28 март 2019 г. се навършват 90 г. от рождението ѝ и предаването „Премълчаната история“ посвещава броя си на нейната памет.

Вера Мутафчиева е един от най-значимите учени и писатели на ХХ век, чиито книги се превърнаха в настолни за мнозина от поколението на днешните 50-60-годишни. Всички помнят „Летопис на смутното време“, „Случаят Джем“, „Белот на две ръце“, „Книга за Софроний“, „Предречено от Пагане“, „Аз, Анна Комнина“ (това не е пълният списък на нейните художествени произведения), прекрасните ѝ книги за периода на Османската империя „Румелийски делници и празници и „Кърджалийско време“, отделно специализираните научни публикации.

Носител на множество държавни ордени и награди, тя достойно продължава делото на баща си Петър Мутафчиев – един от най-оригиналните и евристични български историци. Особено трябва да се отделят трите тома „Бивалици“ и свързаният с тях последен „не/Бивалици“, които разказват за творческия ѝ, научен и житейски път. По нейни произведения е създадена първата българска историческа суперпродукция „Величието на хана“. Изобщо интелектуалец от европейски мащаб, с когото можем и трябва да се гордеем. Има специален сайт, посветен на Вера Мутафчиева.

Генка Маркова, Митко Новков и Антоанета Бачурова. Снимка: Емил НиколовЗа Вера Мутафчиева говорят Генка Маркова, Антоанета Бачурова, литературният критик Марин Бодаков, Веселина Василева и Божана Апостолова – издател на последните ѝ мемоарни книги, която пише спомени за нея. Ще чуем и автентичния ѝ глас.Снимките във фотогалерията са от сайта, посветен на Вера Мутафчиева – veramutafchieva.net.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Природозащитници се борят за възстановяване на популацията на елени в Източните Родопи

Ловът не е само стрелба

Ловците и риболовците често биват обвинявани, че били убийци, консуматори и какви ли още не лоши хора. На такива нападки сме отговаряли с примери от живота, които показват точно обратното – че ловците помагат на животните и се грижат за оцеляването им. Така ще направим и през тази седмица. Нашият консултант Росен Мирчев и негови колеги от страната ще ви..

публикувано на 15.11.19 в 16:50

Никой не е по-голям... от глутена

Напоследък все по-често се говори и пише за безглутенови диети. Дали обаче извън доказаните случаи на вродена и придобита глутенова непоносимост нещата не опират както до поредна мода, така и до своеобразна рекламна мантра? Увеличава ли се в действителност съдържанието на протеина, известен като „глутен“ в суровините за хлебни изделия? Защо..

публикувано на 14.11.19 в 17:10
Виден Димитров – ръководител на двете школи

Европейска седмица на роботиката

От днес започва Европейската седмица на роботиката. "Робопартанс" е първата школа по роботика в България създадена през 2009 г. Роботиката съчетава програмиране, конструиране, механика и като цяло инженерни науки, и е невероятен начин начинаещи да придобият практически и теоретични знания и като по-големи да се подготвят за реални специалисти...

публикувано на 14.11.19 в 11:54
Веселина Филипова

Къде ни водят винените пътешествия в България

„Да пиеш вино не е като да пишеш за него. Както и обратното. Авторката на тази книга Веселина Филипова е успяла обаче да съчетае и двете умения. В интерес на истината не знам доколко си пада ценител на виното, но разказвач определено е“, пише Славяна Манолова, журналист и член на Българска асоциация на журналистите и писателите по туризма – ABUJET, в..

публикувано на 14.11.19 в 09:15

Радиоенциклопедия „Писмото или изкушенията на парадокса”

Особено ако говорим за любовните и прощалните писма, те изглеждат като спонтанна изява на избликналите емоции, присъщи по подразбиране на женската природа. Дълги векове учените мъже са философствали, проповядвали, търгували чрез писма. През европейския 17-и и особено 18-и век обаче дамите грабват перото и започват да споделят чувствата,..

публикувано на 14.11.19 в 09:05