Родени преди 70 г.

БНР Новини
Александър Кандов
Снимка: БГНЕС

Тази генерация български композитори е извънредно пъстра: родените в 1949 г. – Румен Бальозов, Александър Кандов, Пламен Джуров, Филип Павлов, Божидар Спасов, Руси Търмъков – са все личности с подчертана индивидуалност, висок професионализъм; всеки със своите жанрови и технологични предпочитания  и самобитност.


В този концерт ще звучи музика от Филип Павлов и Александър Кандов. Двамата са с коренно различна стилистика и творчески избор. Филип Павлов – пианист, композитор, педагог – е автор на детска музика, на инструментални и вокални творби. Избрал е музикален език, еднакво достъпен и колоритен и за деца, и за възрастни. Част от тези колоритни пиеси са включени в Музикалните вечери.

Творческият свят на Александър Кандов е сложен и колоритен. Както споделя в интервю преди години – завладян е от мечтата да вижда звуци и да чува цветове. Според колегата му Михаил Големинов, Кандов е сред най-талантливите от поколението си. Творбите си поверява на големи музиканта: Димитър Манолов,  Боян Воденичаров, Сузана Клинчарова, Мила Павлова. Смята ги за свои съмишленици и дори съавтори.

Ще звучат творби от по-ранните му опуси и тези, написани през последните години.

Бъдете с „Музикални вечери“ на 29 март, петък от 19.20 часа на вълните на програма „Христо Ботев“.