Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“

БНР Новини
3
Серж Пе, Нина Цанева, Мария Конакчиева и Оливие Кашлер (отляво надясно) в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Здравко Петров

В месеца на франкофонията в „Нашият ден“ гостува носителят на наградата Аполинер и на Националната награда за поезия на Франция Серж Пе. Разговаряхме за пролет и за поезия – всъщност за един френски поглед към пролетта, а поводът беше първото издание в България на „Пролетта на поетите“ – престижно международно франкофонско събитие, организирано от Френския институт.

Казват за поета Серж Пе, че неговите произведения представляват иновативна среща на писането и ораторството, той създава „поезията на действията“ и например гравира много от своите произведения върху пръчки.

В студиото, заедно със Серж Пе, гостуваха и организаторите на „Пролетта на поетите“ от Френския институт – г-жа Мария Конакчиева – „Връзки с обществеността“ и Оливие Кашлер - аташе по университетското и научно сътрудничество. По време на първото издание на „Пролетта на поетите“ Серж Пе и Киара Мюла – един от най-впечатляващите артисти на изкуството-действие на 21 век, направиха артистично представяне на поемите на Серж Пе и на четенето-действие.

В „Нашият ден“ разговаряхме за поезията-действие, която не е върху книга, а върху друг тип носител, но зад която винаги стои писането. За това какво означава артист на изкуството-действие и звуковата поезия. За силата на думите, които могат да спасяват и да убиват и за необходимостта да върнем четенето в живота си.

„По принцип за мене поезията винаги е била диалог със смъртта, може би затова тя винаги ни кара да се удивляваме на живота. Някога Спиноза е говорил за поезията като надежда и за тази болест, която човечеството си измисля и не иска да живее в настоящето. Затова поезията в живота търси настоящето и хваща моменти от безсмъртието.“ – сподели в ефира на „Нашият ден“ Серж Пе.

С Оливие Кашлер разговаряхме за смисъла на красотата като послание на първото българско издание на „Пролетта на поетите“, както и за красотата като глагол и действие. „Любовта, както и красотата, не можеш да я предвидиш. Любовта идва като вярата в Господ. Поезията не може да бъде само красота. Та не е декоративен елемент в непроменяем свят.  Не е само естетична работа и често отива почти до политиката. Затова работата на Серж Пе е толкова различна и впечатляваща.“

Целия разговор в студиото можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28