Археолози срещу иманяри или за нашето разбиране кое е правилно и кое погрешно

Античният град Хераклея Синтика
Снимка: БГНЕС

Знаете ли защо археолозите и иманярите са противници? И да, това не е детски въпрос, въпреки че така звучи. С колегата журналист Ирина Вагалинска, от научното списание Archaeologia Bulgarica, говорим за разкопки, за детски игри и за това как се създава връзка между археологията и съвременните деца.
Защото е факт, че не можем да държим децата встрани от проблемите – най-малкото, за да не отраснат с изкривената представа, че всеки, който тръгне да открива древно злато и артефакти, например, е герой.
А понякога правилното наместване на понятията може да стане и под формата на игра, която противопоставя археолози срещу иманяри.

Ирина Вагалинска в студиото на предаването.
С Ирина Вагалинска от научното списание Archaeologia Bulgarica, което се издава без прекъсване от 1997 година, говорим не само за вредата от иманярството, но и за културните маршрути. Но също и за нуждата от това по-добре да знаем къде е разграничителната линия между археология и златотърсачество.
Въобще, едно пътуване между опитите да се нареди пъзела на миналото и проблемите на днешния ден.


Как повече деца да се заразят с хубавата треска археология? И как да поискат да станат учени, а не иманяри или нещотърсачи? Но също и за това как се популяризира днес археологията, кои са правилните подходи и защо понякога на учените археолози им се налага да влязат в ролите на учители.
Но първо започваме с информация за работата на терен на доц. Людмил Вагалински и д-р Сирма Александрова в Хераклея Синтика – античния град в днешна Югозападна България, руините на който са разположени в землището на село Рупите, община Петрич.